Se poate spune că nu există niciun lider în toată Europa care să fie mai apropiat de Donald Trump, sau care să se alinieze ideologic cu acesta, decât Viktor Orban din Ungaria, scrie Bloomberg.
Acest lucru explică în mare măsură de ce, într-un moment în care starea de spirit este extrem de sumbră pe piețele financiare europene, există un sentiment de optimism la Budapesta. Aici, investitorii nu se îngrijorează atât de mult cu privire la perspectiva unor noi taxe vamale ale lui Trump sau a unor dispute legate de finanțarea NATO – așa cum se întâmplă, de exemplu, la Frankfurt sau Varșovia – ci iau în considerare toate efectele pe care comerțul cu Trump le-ar putea avea asupra economiei ungare și a pieței sale bursiere.
Aceste speculații au luat amploare atunci când prim-ministrul ungar Viktor Orbán s-a deplasat la Mar-a-Lago, însoțit de un anturaj, pentru o întâlnire improvizată cu Trump săptămâna trecută.
Printre cei prezenți în acea zi s-a numărat Gellert Jaszai, președintele companiei ungare de telecomunicații 4iG. Când s-a aflat că Jaszai a reușit să îl găsească pe miliardarul Elon Musk, un confident apropiat al lui Trump, pentru a discuta despre posibile afaceri, acțiunile au crescut vertiginos.
Săptămâna trecută a urcat cu 13%, cel mai mare avans din ultimii doi ani, dovedind că alianța Trump-Orban este suficient de puternică pentru a impulsiona chiar și companiile mici de pe piața maghiară. Analiștii și administratorii de fonduri au declarat că, în cazul acțiunilor mai mari, se poate obține și mai mult, dacă Trump reușește să pună capăt rapid războiului Rusia-Ucraina, așa cum a promis.
Războiul a sporit riscurile geopolitice și a determinat scăderea evaluării acțiunilor din întreaga Europă de Est. Și, spre deosebire de marea majoritate a colegilor lor europeni, cele mai mari companii de pe piața maghiară – cum ar fi OTP Bank, producătorul de medicamente Richter Gedeon grupul petrolier Mol – nu au rupt legăturile cu Moscova, ceea ce le-ar putea ajuta să beneficieze de orice încălzire a relațiilor și de redresarea economiei ruse.
Efectul Trump „ar putea fi un impuls clar pentru piața bursieră maghiară”, a declarat Peter Kiss, șeful departamentului de gestionare a portofoliului de la unitatea Amundi SA din Ungaria.
Nu toată lumea din Budapesta este optimistă cu privire la Trump 2.0, mai ales dacă acesta va produce într-adevăr suficiente investiții reale pentru a ajuta economia bolnavă a Ungariei. Un alt obstacol este dimensiunea relativ mică a pieței bursiere din Budapesta, care are o capitalizare de piață de aproximativ 41 de miliarde de dolari – mai puțin decât bursele din România, Columbia, Pakistan, Kazahstan și Egipt. Doar cinci companii listate valorează cel puțin 1 miliard de dolari.
Telecomunicațiile maghiare susținute de Trump și Musk întruchipează modelul de afaceri al lui Orban. 4iG este condusă de aliații premierului și a crescut prin achiziții susținute de guvern, contracte de stat și datorii subvenționate. Cu toate acestea, investitorii străini dețin mai puțin de 1% din acțiunile sale, arată datele compilate de Bloomberg, pe fondul preocupărilor legate de transparență. Această cifră se compară cu aproape 20% din acțiunile deținute de nerezidenți în OTP, 40% în Richter și 60% în Mol.
Chiar și cu potențialele efecte pozitive aduse de Trump, piața bursieră din Ungaria încă se confruntă cu consecințele anilor de politici impuse de Orban, inclusiv luptele pentru finanțarea din partea Uniunii Europene, împreună cu politica fiscală relaxată, toate acestea afectând stabilitatea forintului, potrivit managerului de portofoliu de la East Capital, Eglé Fredriksson. De asemenea, „este greu să ne așteptăm la o rezolvare rapidă a conflictului din Ucraina”, a spus ea.
Acțiuni izolate
Pe de altă parte, spune Kiss de la Amundi, chiar dacă taxele vamale impuse de Trump zguduie Europa și slăbesc monedele continentului, cele mai mari acțiuni din Ungaria rămân relativ izolate, deoarece își obțin o mare parte din venituri din țările vecine din estul și sudul Europei.
„Aceste blue chips-uri pot chiar profita de slăbirea forintului din cauza expunerii lor ridicate pe piețele externe”, a spus Kiss.
Astfel de condiții ar putea prelungi un raliu al indicelui de acțiuni BUX de la Budapesta, care a depășit peste 85% din colegii globali în acest an, pe fondul unei deplasări a economiilor interne pe măsură ce ratele dobânzilor locale scad. Cu toate acestea, chiar și după o creștere de 30% în 2024, evaluările rămân atractive în comparație cu colegii. Indicele se tranzacționează la șase ori câștigurile preconizate ale constituenților săi, la jumătate față de indicele de referință MSCI pentru piețele emergente.
În timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă, care s-a încheiat în ianuarie 2021, BUX a câștigat 33% în dolari, în timp ce indicele de referință MSCI a urcat cu 57% în perioada respectivă.
Rollo Roscow, un manager de fonduri EM la Schroders din Londra, a declarat că multe depind de tipul de pace care se va obține. Dacă aceasta include garanții de securitate pentru Ucraina considerate suficient de puternice pentru a preveni revenirea războiului, ar fi pozitivă pe termen scurt și lung. Un acord slab, pe de altă parte, poate fi „negativ pe termen lung pentru riscul regional”, a spus el.
„Având în vedere că Richter și OTP au expuneri ucrainene și rusești, ambele ar beneficia de pe urma unei soluționări durabile a războiului și ar oferi un impuls suplimentar evaluărilor”, a declarat Roscow. „Ambele acțiuni sunt ieftine în raport cu fundamentele lor de bază de calitate”.
Într-un fel, este posibil ca legăturile confortabile dintre Trump și Orban să nu trebuiască să aibă un impact mare asupra economiei Ungariei pentru a afecta BUX. „Budapesta este o piață mică cu impulsuri idiosincratice pentru acțiunile mari de acolo, care nu au neapărat nicio legătură cu piața macro maghiară”, a spus Roscow.