Analiză Bloomberg: Inflația din zona euro care se apropie rapid de 10% va pune la încercare Banca Centrală Europeană

recesiune Sursă foto: Pixabay

Inflația din zona euro a atins luna trecută un nou record, cu puțin sub 10%, menținând astfel presiunea asupra Băncii Centrale Europene, care analizează cât de agresiv va crește ratele dobânzilor. Toți economiștii intervievați de Bloomberg preconizează un nou maxim istoric pentru creșterea prețurilor de consum. Prognoza este de 9,7%, iar patru dintre ei prevăd un rezultat de două cifre. 

Datele pentru zona euro sunt așteptate vineri, în urma rapoartelor celor mai mari trei economii din regiune și a unei evaluări a sentimentului mediului de afaceri din întregul bloc.

„Este probabil ca inflația din zona euro să fi atins un nou maxim de 9,6% în septembrie, în condițiile în care costurile alimentelor și energiei continuă să crească. Sfârșitul măsurilor germane de amortizare a prețurilor introduse la începutul verii va contribui, de asemenea, la presiunile asupra prețurilor”, spune economiștii intervievați de Bloomberg.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Economiștii preconizează un avans anual mai mic al indicelui prețurilor cheltuielilor de consum personal, reflectând recentele costuri mai mici ale combustibilului. 

Cu toate acestea, indicatorul de bază al prețurilor PCE, care exclude alimentele și energia, este văzut în creștere. Acest lucru ar fi similar cu ceea ce a arătat raportul privind indicele prețurilor de consum publicat recent, un rezultat care a jucat un rol în decizia de miercuri a Fed de a majora rata de referință a creditului cu 75 de puncte de bază pentru a treia ședință consecutivă.

Este probabil ca Marea Britanie să rămână ferm în vizorul investitorilor după o săptămână în care lira sterlină s-a prăbușit în urma celei mai mari runde de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol.

Având în vedere contextul global tensionat, perspectivele intermediare ale OCDE de luni ar putea, de asemenea, să atragă atenția privind situația politicii monetare și o posibilă deteriorare a perspectivelor de creștere. 

În Europa de Est, în aceeași zi, guvernul ceh va prezenta bugetul pentru anul 2023, cu cheltuieli planificate pentru subvenții pentru energie și impozite excepționale pentru anumite industrii. Mai târziu, în cursul săptămânii viitoare, factorii de decizie politică vor menține probabil ratele neschimbate, apreciind că presiunile inflaționiste sunt în curs de atenuare. 

Banca centrală a Ungariei este pregătită să majoreze în continuare ratele dobânzilor marți, chiar și în condițiile în care subperformanța continuă a forintului îngustează marja de manevră a factorilor de decizie pentru a pune capăt ciclului de înăsprire. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: