Analiză. Cât costă pachetele de cont curent oferite de 25 de bănci din România

card, banca sursa foto: Volt

Majoritatea băncilor practică o listă lungă de comisioane, iar pentru clienții cu mai multe conturi bancare, relația cu acestea poate deveni complicată și chiar scumpă. Ca urmare, multe dintre bănci au dezvoltat produse competitive, oferind comisioane reduse sau chiar zero, pentru a-și convinge clienții să apeleze în continuare la serviciile lor.

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piața românească. Studiul își propune identificarea băncilor care percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane, dar și a celor care au pachete de cont curent cu zero costuri.

Pachetele de cont curent sunt gratuite doar în anumite condiții, cea mai des întâlnită fiind cea a încasării unor venituri recurente în respectivul cont bancar. Sunt bănci care solicită și efectuarea unui număr de tranzacții în fiecare lună sau constituirea unor depozite peste o anumită sumă pentru a beneficia de costuri zero. Astfel pot fi evitate comisioanele în cazul operațiunilor de bază.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ce bănci percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane

Analiza a luat în calcul comisioanele la încasare practicate de 25 de bănci. Dintre acestea, șapte percep comisioane care variază între 2 lei și 5 lei pentru fiecare încasare (Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Blon Bank France, BRD SocGen, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Românească).

Totuși, în cazul a patru dintre aceste bănci (BRD SocGen, Alpha Bank, Banca Românească sau CEC Bank), comisionul la încasare dispare atunci când clientul optează pentru un pachet de cont curent.

Alegerea unui pachet de cont curent

Dintr-un total de 25 de bănci analizate, 19 pot oferi clienților pachete de cont curent cu zero costuri la respectarea anumitor condiții. Cea mai des întâlnită condiție este încasarea de venituri recurente, fie că vorbim despre salariu, pensie sau orice altă sumă de bani care intră lună de lună în respectivul cont. Pentru bănci contează doar depășirea un anumit nivel al veniturilor încasate.

Dacă totuși clientul nu reușește să îndeplinească condițiile de venit recurent, băncile îl vor taxa cu un comision lunar de administrare al pachetului de cont curent, care poate varia de la 2 la 12 lei. Sunt bănci care nu au condiții de venit recurent, oferind zero costuri, însă taxează clienții cu 5 până la 25 de lei pe lună pentru respectivul pachet.

 

În infograficul următor sunt prezentate costurile exacte pe care utilizatorul le plătește pentru transferuri interbancare către o parte dintre băncile locale atunci când acesta nu întrunește toate condițiile de eligibilitate ale pachetelor de cont curent. În plus, infograficul cuprinde și băncile care percep comisioane la încasare, pachetele de cont curent ce pot fi accesate cu zero costuri, dar și condițiile pe care clientul trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi taxat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La ING esti pentru gratuitate esti conditionat si de 2 tranzactii (POS, online, etc)
    totodata articolul este incomplet pentru ca trebuie luat in calcul si bebeficiile pachetelor exemplu tot la ING sau BCR daca indeplinesti conditia de gratuitate atunci ai si gratuit ridicarile cu cardul la orice ATM din lume.

  2. Cred ca am sa plec de la unicredit 8lei, acum este 10lei, 120lei pe an nici nu notifica clientii, ma trezesc ca la anu fac 12lei, am scos de la un bancomat diferit 20 de lei si mi-a luat 7 comision, bancile din romania traiesc pe comisioane, nu-i de mirare ca fuge lumea la straini.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.