Analiză. Ce înseamnă expirarea acordului vizând grânele?

ovaz cereale Foto: Dreamstime

Acordul vizând cerealele, încheiat între Ucraina şi Rusia, se clatină. Ce urmări ar putea avea? Deutsche Welle prezintă câteva din ele, pe scurt, potrivit Agenției de presă Rador.

Elogiată cândva drept „far al speranţei” de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Gutteres, înţelegerea încheiată între Ucraina şi Rusia, vizând exportul cerealelor prin Marea Neagră, stă să expire definitiv în luna iulie. Încheiat pe 22 iulie 2022, acordul cunoscut şi sub denumirea de „Iniţiativa Marea Neagră – Cereale”, a tot fost prelungit. Dar acum Rusia vrea să-l lase să expire pe 17 iulie, cu posibile urmări în părţi mari ale lumii.

De ce este acordul important?

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ucraina este un mare producător de cereale la nivel mondial. Când războiul rus de agresiune a început, în februarie 2022, numeroase ţări ale lumii erau ameninţate de o foamete iminentă, fiindcă, potrivit Programului Alimentar al Naţiunilor Unite, cerealele din Ucraina hrănesc 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Mai ales în Africa şi Orientul Mijlociu, spectrul foametei bătea la uşă.

Preţul alimentelor crescuse deja înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, dar invazia rusă a generat scumpirea lor suplimentară în întreaga lume. În plus, din pricina blocadei instituite de Rusia în Marea Neagră, milioane de tone de cereale erau blocate în silozuri ucrainene, ameninţând să putrezească acolo. Potrivit Uniunii Europene, „continuarea livrărilor de cereale din Ucraina a fost şi este de importanţă decisivă pentru securitatea alimentară a întregii lumi”. Dar şi pentru guvernul de la Kiev acordul vizând cerealele este de mare însemnătate, fiindcă numai din exportul lor economia ucraineană a încasat din martie 2022 şi până acum aproximativ 700 de milioane de dolari.

Cum funcţionează acordul?

Acordul permite exportul cerealelor, după ce au fost supuse unui control, din porturile ucrainene la Marea Neagră Odesa, Ciornomorsk şi Iujni / Pivdenii. În acest scop, cargoboturile trebuie să navigheze prin Marea Neagră de-a lungul unui coridor umanitar convenit între părţile semnatare, în direcţia Istanbul. Navele care circulă dinspre sau înspre porturile ucrainene sunt inspectate de o echipă specială într-o bază a marinei turce, compusă din experţi ruşi, turci, ucraineni şi ai Naţiunilor Unite.

Două echipe ale ONU asigură pe de-o parte exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Pe de altă parte, ele uşurează şi exportul alimentelor şi îngrăşămintelor pentru agricultură din Rusia.

A avut acordul succes?

Iniţiativa Marea Neagră – Cereale şi coridoarele UE ale solidarităţii pentru sprijinul exporturilor ucrainene de produse alimentare şi alte bunuri, au putut contribui la scăderea şi stabilizarea preţului alimentelor. Mai bine de 30 de milioane de tone de cereale şi alte produse alimentare au fost exportate până în mai 2023 în baza acordului vizând grânele.

Mai ales ţări mai sărace au putut profita de asta. 64 la sută din exporturile de grâu au ajuns în ţări în curs de dezvoltare, în timp ce porumbul a ajuns în proporţii aproape egale în ţări industrializate şi în curs de dezvoltare. Dar în martie au apărut mai multe relatări în presă, potrivit cărora tot mai puţine cereale sunt livrate din Ucraina.

În total, exporturile facilitate în baza acordului au scăzut în mai anul acesta cu două treimi, comparativ cu luna octombrie a anului trecut. Aceasta fiindcă tot mai puţini armatori sunt dispuşi să-şi asume riscul de a-şi trimite navele pe o rută nesigură. În plus, există reguli stricte care îngreunează tranzitul rapid al navelor prin Marea Neagră. În ultima vreme, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a arătat nemulţumit de modul în care sunt aplicate prevederile acordului. „Încetinirea procedurii de inspectare a navelor înseamnă că mai puţine nave ajung sau ies din porturile ucrainene, şi astfel cantitatea de cereale exportate se reduce”, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general ONU.

Partea rusă se plânge în principal că nu îi sunt respectate revendicările şi sancţiunile vestului împiedică exportul propriilor produse agricole. Dar exportul grânelor din Rusia este explicit scutit de sancţiuni. Mai mult decât atât, Rusia şi-a limitat în ultimii ani exportul de cereale printr-o taxă de export, iar temporar exporturile au fost chiar stopate.

Cât de importantă este Marea Neagră?

Între Europa de Sud-Est şi Asia se află Marea Neagră, într-o regiune geostrategică foarte importantă. Este o regiune în care se ciocnesc diverse interese – maritime, continentale, geostrategice şi economice. Pentru Ucraina, Marea Neagră este singura posibilitate de a-şi exporta pe cale maritimă grânele în întreaga lume. Ieşirea din Marea Neagră spre mările şi oceanele lumii, şi deci spre alte rute de export, este posibilă doar prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, ambele controlate de Turcia.

Dar nu doar statele riverane sunt interesate de rutele de transport din Marea Neagră. Şi pentru interesele economice ale Chinei ele joacă un rol important. Ca parte a Noului Drum al Mătăsii, navigaţia prin Marea Neagră va face posibil un amplu schimb de mărfuri sino-european.

Ce se poate întâmpla dacă expiră acordul vizând cerealele?

Nu este clar dacă Ucraina va reuşi într-un astfel de caz să exporte cu navele aceeaşi cantitate de cereale. O problemă ar putea deveni poliţele de asigurare a navelor. Deja de pe acum navele care tranzitează Marea Neagră trebuie să fie asigurate cu mii de dolari. În lipsa acordului părţii ruse, armatorii ar putea ezita să-şi trimită navele în zona de război. Şi transportul terestru al grânelor ar putea deveni dificil. De la începutul conflictului, Ucraina exportă cantităţi mari de grâne prin ţările estice ale Uniunii Europene. În acest context au existat însă mari probleme de logistică. Între altele, numărul vagoanelor de marfă este mult prea mic, în raport cu cantitatea de cereale care se doreşte exportată.

În plus, livrările ucrainene prin statele estice ale UE i-au nemulţumit pe fermierii de acolo. Ei susţin că grânele ucrainene sunt mai ieftine decât oferta locală, şi astfel ei rămân fără piaţă de desfacere pentru propria lor recoltă. Pentru a rezolva această problemă, Uniunea Europeană a introdus încă de la începutul lunii iunie limitări de import. Cerealele ucrainene pot fi transportate prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, dar vânzarea lor în aceste ţări nu este posibilă.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite a declarat că ONU se simte obligată să sprijine în continuare Iniţiativa Marea Neagră – Cereale şi pactul pentru înlesnirea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte pentru agricultură. Sunt lucruri foarte importante în acest moment, fiindcă noua recoltă de cereale tocmai începe, atât în Ucraina cât şi în Rusia, a subliniat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: