ANALIZA Ce riscuri pot apărea pe piața rezidențială în 2022

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Faptul că 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani ai pieței rezidențiale, cu vânzări și livrări record de locuințe, a dat curaj consultanților și dezvoltatorilor care susțin că 2022 va fi și mai bun decât anul anterior. De altfel, în 2021 s-au tranzacționat peste 180.000 de apartamente, cel mai mare număr de până acum. Anul cel mai bun, până în 2021 a fost 2017, când s-au vândut peste 151.000 de locuințe. Dar asta nu înseamnă că sectorul e liber de riscuri, iar relativul echilibru actual nu poate fi dat rapid peste cap.

Inflația a fost 8% anul trecut și include explozia prețurilor energiei, iar BNR încearcă să o contracareze încercând să limiteze chetuielile românilor și o face scumpind creditele, situație care va afecta în primul rând proiectele medium-low, mult mai dependente de creditare decât celelalte, destinate claselor superioare. Ca efect, scade cererea și cel puțin această componentă a pieței, care reprezintă circa jumătate din ofertă, riscă să rămână cu apartamentele nevândute.

De asemenea, apartamentele s-au scumpit și se vor mai scumpi sub presiunea creșterii prețurilor materialelor de construcții, scumpire care poate deveni nesustenabilă și poate și ea afecta sensibilul raport cerere-ofertă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Un motiv e creditarea. Cresc dobânzile, crește avansul cerut de bănci și atunci pentru proiectele medium – low exista un risc. Asta deoarece scade numărul clienților ce pot accesa un credit. Creșterea de prețuri ale materialelor de construcții e alt motiv – spre exemplu a crescut prețul la betoane cu 20% anul acesta. Fierul stagnează. Dar dacă încep lucrări de infrastructura este clar că vor crește prețurile și totodată vom avea o problemă cu forța de muncă”, spune, pentru Economedia, Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via și a Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI).

De altfel, bancherii cred că începând cu 2022, este de așteptat ca prețurile locuințelor să se majoreze suplimentar, în contextul modificării limitei de la care se aplică TVA de 5% pentru tranzacțiile de locuințe (de la aproximativ 93.000 euro la 140.000 euro, de la 1 ianuarie 2022), dar și pe fondul evoluției ascendente a prețurilor materiilor prime în domeniul construcțiilor.

De asemenea, scumpirea creditelor, inclusiv a celor pentru a doua locuință pun presiune pe piața rezidențială, dar e greu de crezut că fundamentele acesteia sunt de nisip, așa cum se întâmpla în 2008. Da, există riscuri, unele destul de serioase, dar piața e mult mai matură și mai echilibrată decât acum 14 ani.

De altfel, momentul blocării acordării de PUZ-uri noi în București a venit și aproape a trecut fără a afecta în mod deosebit piața, erau suficiente proiecte în construcție sau deja aprobate, cât să păstreze oferta la un nivel relativ egal cu cererea, poate chiar și un pic mai mare, unele proiecte nu vând atât de rapid pe cât vor dezvoltatorii lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: