Analiză. Cum a crescut numărul prosumatorilor din România: De la 300 la 77.000 în patru ani/ Peste 1000 de proiecte la nivel național

panouri fotovoltaice solare InnoEnergy Skills Institue lauch Sursa foto: InnoEnergy Skills Institute

România a asistat la o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, adică persoane și companii care produc și consumă energie electrică, arată datele ANRE și o monitorizare realizată de compania de consultanță IBC Focus, care urmărește șantiere pe diverse segmente de piață la nivel național. România avea la jumătatea anului 77.638 de prosumatori, față de numai 303 înregistrați în 2019, iar la nivel național sunt în derulare peste 1000 de proiecte pe această piață. De asemenea, datele din piață arată că în ultimele trei luni a existat o creștere de 28% în cererile de instalare a panourilor solare comparativ cu aceeași perioadă din 2022. În urmă cu câteva zile, după suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, Asociaţia micilor producători de energie electrică din România spunea chiar că statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă ritmului în care numărul prosumatorilor din România a crescut în ultima perioadă. Vă prezentăm câteva date și situația actuală.

La 1 iulie 2023, România avea deja 77.638 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW. “Aceasta reprezintă o evoluție impresionantă în comparație cu cei 303 de prosumatori înregistrati la sfârșitul anului 2019”, potrivit consultanților.

Din analiza IBC Focus realizată pe parcursul ultimelor 12 luni reiese că cele mai multe inițiative privind producția de energie electrică din surse regenerabile sunt concentrate în principal în județul Dolj, cu un total de 69 de proiecte, urmat de Giurgiu, care are 65 de astfel de proiecte, și apoi Constanța, cu 64 de proiecte similare. Numărul total al acestor proiecte la nivel național depășește 1.100, cu o estimare a investițiilor de aproximativ 34,64 miliarde de lei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
Date ANRE: Cum a evoluat numărul de prosumatori în ultimele luni și care sunt cele mai active județe
În februarie, ANRE estima că numărul prosumatorilor din România va depăși 100.000 în acest an.

Conform datelor ANRE, la îceputul anului (01.01.2023), în România erau înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală. O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de circa trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, față de începutul aceluiaşi an.

Raportul ANRE de la jumătatea anului arată o creștere continuă de la începutul anului 2022 până la jumătatea acestui an:

Situația privind numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție, defalcat pe operatori de distribuţie la data de 30.06.2023:

 

Sursa: ANRE

În ceea ce privește harta națională, cei mai mulți prosumatori sunt în Ilfov, Timiș și Dolj.

Distribuția privind numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție şi puterea instalată a acestora la nivelul fiecărui județ din România la data de 30.06.2023 poate fi consultată AICI

Limită la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori?

În actualul context, reprezentanții ANRE au transmis recent că ar fi potrivită impunerea unei limite la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori.

“Nu cred în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi. Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), luna trecută.

Asociaţia micilor producători de energie: Statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă numărului de prosumatori din România 

Asociaţia micilor producători de energie electrică din România (AMPEER) chiar a transmis, în urmă cu câteva zile, după suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, că statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă ritmului în care numărul prosumatorilor din România a crescut în ultima perioadă, fiind necesară o reformă legislativă fundamentală. Detalii AICI

Instalatorii de panouri solare și pompe de căldură profită de prețurile la energie

Creșterile abrupte ale prețurilor la gaze și electricitate i-au determinat pe mulți consumatori să caute surse alternative de energie pentru a-și reduce facturile, arată și datele Necesit.ro, o platformă care conectează clienții cu furnizorii. Panourile fotovoltaice au devenit soluția preferată pentru electricitate, iar pompele de căldură înregistrează o creștere semnificativă a vânzărilor pentru nevoile de încălzire. Conform portalului, în ultimele trei luni a existat o creștere de 28% în cererile de instalare a panourilor solare comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Între timp, cererea pentru pompe de căldură a crescut chiar mai mult, cu 31% de la un an la altul. Pe măsură ce iarna se apropie, interesul pentru pompele de căldură continuă să crească.

Date și informații ANRE despre legislația privind prosumatorii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: