ANALIZĂ Economedia: Cum se explică evoluția acțiunilor Trump Media & Technology sau a prețului boabelor de cacao și de ce hiperfinancializarea piețelor stimulează speculațiile și volatilitatea

Donald Trump Sursa foto: X / realDonaldTrump

Cu toate că piețele financiare sunt adesea considerate ape periculoase unde înoată mulți rechini înfometați, accesul tot mai facil la tranzacționarea speculativă de instrumente financiare a început să producă din ce în ce mai multe episoade volatile în piețe, în aparență inexplicabile sau care măcar pot induce stări de uluire.

Este îndeajuns să privești la prețul de pe piețe al boabelor de cacao, unde o tonă de boabe a ajuns recent să valoreze mai mult decât o tonă de cupru. Sigur, pentru fiecare explozie recentă a prețurilor mărfurilor există, normal, evenimente fundamentale ce explică parte din creștere, dar evenimentele fundamentale ajung adesea să fie exagerate, iar peste ceva timp se află că în spatele volatilității exacerbate stau câțiva mari rechini care se bat pentru a se scoate unul pe altul de pe poziții.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, în trecut, în lumea investițiilor se intra prin intermediul unor așa-numiți administratori de active. Aceștia, în general, au sau ar trebui să aibă sisteme complexe de tranzacționare, avertizare și semnalare a riscurilor sau oportunităților, sisteme la care o persoană normală nu are acces. Prin urmare, acești gate-keeperi erau căutați pentru expertiza și sistemele lor și erau însărcinați cu banii clientului și cu un mandat investițional. Cu toate acestea, în ultimii 3-4 ani s-a produs o revoluție în termeni de acces la piețe, iar tot mai mulți investitori persoane fizice, cu mai puțin capital decât cel necesar pentru intrarea într-un fond de investiții, au început să facă pasul către burse.

În zilele noastre, oricine are acces la un smartphone și internet poate să tranzacționeze aproape orice produs financiar din lume, inclusiv contracte financiare (futures) pe boabe de cacao. Iar puterea investitorilor mici stă în numărul lor. Pe vremea nebuniei Gamestop (GME) din 2020-2021, investitorii mici care se coagulaseră pe pagina r/wallstreetbets de pe platforma de socializare Reddit și-au creat o mantră haioasă pentru a produce unitate în propriile rânduri și pentru a se auto-convinge să nu vândă în pierdere: „Apes together strong”. În traducere mot à mot: „Maimuțe puternice, împreună”.

Aceștia au cumpărat atât de multe acțiuni și contracte speculative ce mizau pe creștere încât au împins prețul bursier al GME în stratosferă. Motivația inițială a fost apărarea companiei de câteva fonduri de investiții care încercau să împingă compania în faliment și să profite de pe urma lui, prin pariuri speculative pe prăbușirea prețului acțiunii. La 3 ani distanță, prețul acțiunilor GME s-a dezumflat și a revenit la o valoare cât de cât justă, după cum se poate observa din grafic.

Ce au reușit însă acești investitori este să arate câtă forță poate crea un dezechilibru destul de mare între cerere și ofertă. Mai ales când este folosită datorie în marjă de către investitori indiferenți sau insensibili la prețuri și evaluări, iar peste ei vin fonduri de investiții cu sume și mai mari pentru a profita de creșterea volatilității. (datorie în marjă = o cantitate extra de bani asociată unui cont de tranzacționare, care poate fi împrumutată de deținătorul contului de la broker pentru a face tranzacții)

Este și cazul evoluției acțiunilor DJT, simbolul sub care se tranzacționează compania Trump Media & Technology Group, fondată de fostul președinte american Donald Trump. Platforma de socializare a lui Trump, intitulată Truth Social, pe care a fondat-o după ce a fost suspendat de pe Twitter/X, a ajuns la bursa de la New York în martie, după ce a fost preluată de un vehicul special (SPAC) creat pentru astfel de achiziții. Acțiunile acestui SPAC, pe numele său inițial Digital World Acquisition, au început să crească nebunește, cu 30%, încă din ianuarie, după ce Trump a câștigat alegerile preliminare din statul american Iowa și după ce au apărut tot mai multe zvonuri cu privire la fuziune. În ziua listării propriu-zise a Truth Social prin fuziunea cu Digital World Acquisition din luna martie, prețul acțiunilor ajunsese să fie de 4 ori mai mare decât în debutul lui 2024. Chiar dacă au pierdut mai bine de 50% din valoare de atunci, acțiunile DJT încă se tranzacționează acum la un preț dublu față de cel din ianuarie, care tot îl reîmbogățește pe fostul președinte american.

La această tendință de transformare a piețelor financiare într-un joc contribuie inclusiv contractele speculative cu valabilitate foarte redusă, precum cele ce expiră la finalul zilei de tranzacționare (0DTE – 0 Day to Expiration Options). Acestea pot produce randamente imense, dar transformă din ce în ce mai mult „investiția la bursă” în ideea de „pariu la bursă”.

Dar DJT nu este o companie din categoria meme-stock, ca Gamestop, ci este mai degrabă o companie listată care se tranzacționează într-un univers propriu. La prețul de 34 de dolari din 10 aprilie, valoarea de piață a Trump Media & Technology Group este de peste 4 miliarde de dolari. Comparativ cu ce venituri face și este proiectată să facă, evaluarea este stratosferică: compania a avut venituri de doar 4 milioane de dolari în 2023, adică cam cât vinde deținătorul francizei McDonald’s din România în 5-6 zile mai slabe sau compania americană Amazon într-un singur minut. Suplimentar, Truth Social a înregistrat o pierdere de 58 de milioane de dolari în 2023.

În mod normal, prețul DJT ar trebui să se prăbușească. De ce acest lucru nu se întâmplă poate părea inexplicabil, la asemenea cifre, dar Donald Trump are susținători (inclusiv în rândul investitorilor instituționali) care sunt interesați doar de promovarea cultului lui Trump. Dacă noua firmă listată nu conținea numele Trump, probabil că alta era valoarea dată de piață – la prețul actual evaluarea bursieră (Price to sales ratio sau P/S) este de circa 50 de ori mai mare ca cele pe care le aveau la listare giganți precum Tesla sau Google. La o evaluare normală, acțiunile DJT s-ar tranzacționa la 50 de cenți pe acțiuni.

Totodată, chiar dacă Trump nu poate să își vândă din participația de 58% până în luna septembrie, oricine dorește să facă donații politice indirecte, fără trasabilitate, către campania lui Trump, trebuie doar să îi cumpere acțiunile. Transformându-se pe sine într-un meme-stock, Trump a reușit nu doar să se îmbogățească, ci și să își asigure donații aproape fără limită, posibil chiar și din partea unor guverne care ar vrea să-l vadă din nou președinte. Mai mult, când prețul acțiunilor DJT va tinde inevitabil către zero, Trump va putea să își deducă pierderile financiare astfel încât să plătească mai puține taxe. Trump a reușit practic să atingă o nouă frontieră în termeni de conflict de interese și posibil trafic de influență.

Abilitatea unei mulțimi de a paria pe frica și sensibilitățile altora este la un nivel nemaiîntâlnit

Toate evoluțiile din piețele financiare au legătură, într-un fel, și cu ce fac băncile centrale, iar în mod special cu ce face Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite. Pe lângă hiperfinancializarea piețelor bursiere și de mărfuri și faptul că volatilitatea este sărbătorită de marile case de trading pentru că le îngrașă buzunarele, cuvintele aruncate în spațiul public de bancherii centrali au consecințe asupra tuturor.

În luna decembrie 2023, președintele Fed, Jerome Powell, a semnalat că relaxarea politicii monetare este în cărți pentru anul electoral 2024, indiferent de evoluția inflației. În urma anunțului surpriză al domnului Powell, care a fost urmat de poziții similare din partea Băncii Centrale Europene (BCE) și a altor bănci centrale din lume, piețele financiare de toate culorile au pornit un raliu istoric. De atunci, bursele din piețele dezvoltate au crescut cu procente între 20% sau 30%, Bitcoin și aurul au ajuns la maxime istorice, iar majoritatea mărfurilor agro-alimentare se tranzacționează la maximele ultimilor doi ani.

În același timp, prețul internațional al petrolului, una din cele mai importante componente în materie de evoluție a inflației, amenință să iasă din perioada de consolidare din ultimele luni și să reînceapă să împingă inflația în sus, după ce s-a stabilizat pe un plafon superior nivelului de 3% peste tot în lume. Peste toate vin dobânzile suverane, care au repornit tendința de creștere după ce investitorii au înțeles jocul pe care îl face Fed, care va produce costuri mai mari pentru creditori prin inflația permisă a fi mai mare în viitor.

Inclusiv firmele din industrie au dat drumul la motoarele producției industriale, pe care până acum câteva luni le-au ținut la turație mai mică, iar acum economiile multor țări importante (SUA, China, Germania) au început să reaccelereze.

Ce treabă are Fed cu toate acestea? Semnalul de la Fed a fost extrem de important pentru că a transmis ideea că, indiferent de ce se întâmplă cu inflația, dobânzile vor scădea. Poate nu foarte mult, dar vor scădea. Adică Fed va ridica ușor piciorul de pe frâna ciclică și va favoriza creșterea economică. Prin urmare, inclusiv firmele au repornit motoarele, iar piețele de mărfuri au mirosit tendința de reaccelerare a cererii de input-uri și au început să împingă inflația pe costuri în sus.

Lecția învățată de traderii mari și mici din nebunia Gamestop: Unde există mult mai multă cerere decât ofertă, se pot crea dezechilibre mari, profitabile

O piață financiară în care prețul nu se mișcă deloc este o piață aflată într-un echilibru perfect. Dar piețele sunt mecanisme de descoperire continuă a prețului. Creșterea sau scăderea unui preț financiar este în esență egală cu un dezechilibru: există în piața respectivă mai mulți vânzători decât cumpărători, sau invers.

Iar în ceea ce privește tendința recentă de creștere a speculațiilor financiare, totul depinde de motivații. Dacă le dai participanților la o piață financiară oportunitatea de a face mulți bani prin creșterea prețurilor activelor financiare, iar în spatele lor va exista o instituție ca banca centrală care la finalul zilei va proteja și salva piețele de fiecare dată când va apărea o problemă, de ce să nu îți asumi riscuri mai mari și să folosești acea oportunitate?

Un exemplu foarte bun, recent, este Vitol. Vitol este cea mai mare companie independentă de tranzacționare de petrol brut din lume. Desigur, nu tranzacționează doar țiței. Doar în 2023, Vitol a făcut profituri nete de aproximativ 13 miliarde de dolari, al doilea cel mai bun an al companiei din istorie. Doar în ultimii trei ani, compania de trading a făcut mai mulți bani decât în toți cei 30 de ani de dinainte, combinat. Și nu este singurul exemplu de firmă care a profitat de pe urma creșterii volatilității și a speculațiilor de pe piețe, în contextul crizei energetice din ultimii ani. Mai mult, în ciuda acestor profituri, compania nu a plătit niciun fel de taxă extraordinară pe profituri, deși legislația europeană/britanică (Vitol are sediul la Londra) prevede taxarea profiturilor extraordinare din perioada post-pandemică.

2023 a fost unul din cei mai profitabili ani pentru traderii de mărfuri, per total. O altă firmă mare de trading, în acest caz de mărfuri agricole, Cargill, a făcut un profit net de 3,8 miliarde de dolari în 2023, al 4-lea cel mai bun an al său din istorie. Gunvor Group, un alt mare conglomerat activ pe zona de trading de mărfuri, a făcut 1,3 miliarde de dolari profit net în 2023, al doilea cel mai mare din istorie, după 2022. Povestea continuă cu traderii Mercuria (3 miliarde dolari profit net în 2022) sau Trafigura (7,4 miliarde de dolari în 2023) și mulți alții. Trafigura trebuie de asemenea să plătească taxe pe acest profit de doar 8%, un nivel ce arată că sectorul este exceptat complet de la taxele pe profiturile extraordinare din criza energetice post-pandemică și post-război.

S-a întâmplat și cu Gamestop și cu celelalte meme-stocks, unde piața a devenit pur și simplu dezechilibrată pe partea de cumpărare, atunci grație investitorilor persoane fizice. Instituționalii nu au avut cum să intervină acolo pentru că investitorii de retail erau indiferenți la preț. Nu îi interesa ce preț are acțiunea GME, o cumpărau oricum. Și la DJT este prezentă această mentalitate de achiziție în bloc, indiferent de preț, pentru că DJT este un meme, are o componentă socio-culturală, iar pe asemenea acțiuni se creează o mașinărie ce produce impulsuri noi la cumpărare. Mai ales când este folosită datorie în marjă.

Adesea lumea încearcă să gândească rațional, să raționalizeze anumite mișcări din piețe. Dar ce se întâmplă, în general, cu Gamestop, DJT sau prețul boabelor de cacao nu are întotdeauna legătură cu evenimente fundamentale sau raționale. În anumite cazuri este pur și simplu un dezechilibru între cumpărători și vânzători. Odată ce mașinăria pornește, mai ales când sunt implicate contractele speculative și datoria în marjă, mișcarea devine din ce în ce mai agresivă.

Este ilegal? Faptul că investitorii se adună pe Reddit sau alte rețele de socializare și împing prețurile în sus? Doar reglementatorii pot spune. În teorie, atâta timp cât nu se adună fizic și nu conspiră în secret, ci doar cumpără acțiuni sau opțiuni pentru că „le place compania”, atunci pare că vorbim de o mașinărie care doar creează dezechilibre între cerere și ofertă. Până nu vor interveni reglementatorii pentru a schimba structura piețelor, aceste episoade vor continua să se întâmple.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: