Analiză din piața muncii: 2023 a început cu salarii mai mari în Construcții și Vânzări. A crescut oferta în HoReCa, a scăzut cea din IT

salarii bani Foto: Andrii Zastrozhnov / Dreamstime.com

2023 a început cu salarii mai mari în Construcții și Vânzări, arată cea mai recentă analiză realizată de platforma BestJobs. Jucătorii din Resurse Umane se așteaptă că, în următorul trimestru, vor crește salariile în Producție, Construcții și Servicii. HoReCa a crescut oferta de joburi cu 53% față de T4 2022, în timp ce IT-ul a scăzut cu 5%.

În primele trei luni ale anului 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe platforma de recrutare BestJobs au înregistrat scăderi comparativ cu cele din Q4 2022 în majoritatea sectoarelor, principalul motiv fiind faptul că la finalul anului se acordă, în cele mai multe cazuri, prime de sărbători sau al 13-lea salariu. Astfel, diferențele se resimt cel mai mult în Inginerie, unde salariile au scăzut cu 11%, în IT/ Telecom, cu -5,5% și în HoReCa, cu -8%, în timp ce ofertele din Construcții au crescut cu 8,1%, iar în Vânzări cu 5,1%.

Anul 2023 a început cu un câștig mediu net în ianuarie de 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decât în decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Cele mai mari valori salariale au fost înregistrate în IT, chiar dacă nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scăzut, iar cele mai mici în industria HoReCa.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Privind în ansamblu, industria HoReCa dă cele mai puternice semnale de revenire din 2019 până în prezent. Chiar dacă salariile nu înregistrează creșteri deocamdată, numărul total de joburi a crescut cu peste 50% în primele trei luni din 2023, comparativ cu ultimul trimestru din 2022. La polul opus, volumul de oferte de angajare pentru specialiștii IT a scăzut ușor în acest an, lucru care nu e surprinzător dacă ne uităm la peisajul IT global. Acest lucru nu înseamnă totuși că nevoia de specialiști scade, deficitul din IT fiind în continuare cel mai mare în România, dar este o perioadă în care angajările din acest domeniu decelerează puțin, până când piața se stabilizează”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar anunțurile care afișează oferta salarială atrag în continuare mai multe aplicări decât cele care îl țin confidențial. În plus, peste 30% din totalul aplicărilor merg către ofertele transparente, iar numărul acestora este în creștere.

Pe platforma BestJobs, potrivit salariilor nete afișate, dar și influențate de nivelul de senioritate căutat, se evidențiază următoarele tendințe în Q1 2023 comparativ cu Q4 2022:

  • În Construcții și Instalații, salariile Arhitecților au crescut cu 26,4%, ale Tehnicienilor în ingineria mecanică, cu 6,7%, în timp ce ale Electricienilor, au scăzut cu 6,3%;
  • În Inginerie, cele mai mari creșteri au fost pentru Inginerii chimiști (30%), Inginerii de producție (26%), dar și pentru Mecanicii și reparatorii auto (16%). Scăderi s-au înregistrat pentru Inginerii electrici (9,4%), Designeri multimedia (6%) și Inginerii de mediu (5%);
  • În Financiar/ Contabilitate, au crescut salariile pentru Contabili (7%), Consilieri financiari și de investiții (11%), Responsabilii cu procesarea salariilor (17%). Rolurile care primesc oferte mai mici sunt cele de Broker (22%) și Recuperatorii de creanțe (15,5%);
  • În IT/ Telecom, ofertele au fost mai generoase pentru Administratori sistem (30%), Specialiști în rețele de calculatoare (27%), Specialiști în baze de date (19%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pentru Administratorii de baze de date (17%) și pentru Dezvoltatorii de aplicații (6%);
  • În HoReCa, salariile au scăzut pentru Bucătarii șefi (12%), Personal recepție (10%), dar au crescut pentru Ghizi turistici (25%), Consultanți călătorii (22%) și Ajutoarele în bucătărie (15%).

 

În T2 sunt anticipate creșteri salariale în Producție, Construcții și Servicii

Datele salariale înregistrate pe platforma BestJobs indică o evoluție pozitivă în Producție, Construcții și Servicii, care, de la începutul anului nu pare să stagneze, menționează analiza. De altfel, managerii din aceste industrii confirmă această dinamică, menționând o creștere moderată a volumului producţiei în industria prelucrătoare, creșterea activității în Construcții, dar și o creștere accentuată a prețurilor pentru acestea, iar pentru Servicii se estimează o creștere moderată a cifrei de afaceri în următoarele trei luni, cu valori facturate mai mari, potrivit tendințelor în evoluția activității economice, analizate de INS pentru perioada martie-mai 2023.

De la începutul anului, numărul de joburi a crescut în Producție cu 18%, în Construcții, cu 22,7%, iar în Servicii, cu 29%, arată datele BestJobs.

Datele oficiale: Top salarii

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna ianuarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 4254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022, arată datele Institutului Național de Statistică.  Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 10.041 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante: 2412 lei. În ritm anual, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15%, într-un ritm similar cu inflația.

Câștig salarial lunar mediu în ianuarie. Top 10 domenii, cu salarii mari:

Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice: 10041 lei

Activităţi de editare (Codul CAEN 58 include și editarea produselor software): 9085

Informaţii şi comunicaţii: 8762 lei

Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: 8058 lei

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului: 7933 lei

Transporturi aeriene: 7460 lei

Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale): 7137 lei

Activităţi de servicii anexe extracţiei: 6852 lei

Intermedieri financiare şi asigurări: 6614 lei

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat: 6135 lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: