Analiză Emerging Europe: Piețele energetice din Polonia, România, Cehia, Slovacia și Bulgaria s-ar putea transforma într-o rampă de lansare globală pentru implementarea SMR-urilor

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Impulsionarea cererii cu sprijinul statului ar putea revoluționa piețele energetice din Polonia, România, Cehia, Slovacia și Bulgaria, transformându-le într-o rampă de lansare globală pentru implementarea SMR-urilor (reactoare modulare mici), potrivit unei analize Emerging Europe. Eșecul COP 28 de a conveni asupra unui calendar pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili în acest an este extrem de dezamăgitor. Rezultatul cel mai probabil al acestui eșec va fi intensificarea eforturilor internaționale alternative de accelerare a tranziției către o energie curată. Economiile din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală, care în prezent sunt foarte mari consumatoare de carbon, vor fi în fruntea acestei schimbări.

Pericolul de a permite o creștere de peste 2°C a temperaturii medii globale la suprafață este acum mai bine înțeles ca niciodată. În acele părți ale lumii în care producția de combustibili fosili nu reprezintă principala sursă de venit, prioritatea acordată combaterii amenințării schimbărilor climatice prin extinderea continuă a surselor regenerabile de energie și prin îmbunătățirea eficienței energetice va crește.

Acest context este o veste bună pentru industria energiei nucleare, ale cărei perspective sunt acum cele mai bune din acest secol. În special, momentul este perfect pentru susținătorii reactoarelor modulare mici (SMR). Peste 70 de modele de SMR sunt în curs de dezvoltare în douăsprezece țări, iar unii entuziaști susțin că, până în 2050, flota globală de SMR ar putea reprezenta până la 40% din capacitatea nucleară instalată la nivel mondial, care la rândul ei se așteaptă să se dubleze.

Scaling Success este un nou raport al New Nuclear Watch Institute. Acesta oferă o analiză oportună și cuprinzătoare a perspectivelor pentru SMR-uri, evidențiind douăzeci și cinci de proiecte care, în opinia sa, au cele mai mari șanse de succes. Raportul concluzionează că, până la jumătatea secolului, avantajul primului venit înseamnă că doar câteva proiecte vor domina piața.

Studiul NNWI ne reamintește că implementarea pe scară largă a SMR-urilor va avea loc într-un mediu foarte competitiv. Nu numai că există un număr mare de proiecte diferite, dar și surse alternative de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS), stocarea mai ieftină a energiei la scară utilitară și energia geotermală avansată în unele părți ale lumii progresează, de asemenea, către o comercializare deplină.

Cu toate acestea, până în prezent, SMR-urile par a fi opțiunea cea mai matură din punct de vedere tehnologic și economic pentru acțiuni urgente de tranziție energetică, cum ar fi înlocuirea producției de bază pe bază de cărbune în rețea, îmbătrânite și care împiedică punerea în funcțiune a unei noi producții de bază pe bază de cărbune, care să nu se diminueze, furnizarea de încălzire urbană cu emisii reduse de carbon (toate celelalte alternative cu emisii reduse de carbon, inclusiv încălzirea electrică alimentată cu surse regenerabile, sunt de cel puțin cinci-șase ori mai scumpe) și alimentarea aplicațiilor în afara rețelei, care în prezent funcționează cu motorină foarte poluantă.

Potrivit NNWI, dimensiunea probabilă a parcului global în 2050 este de aproximativ 160 gigawați-electric în scenariul de bază și de 300 gigawați-electric în scenariul de vârf. Cifra mai prudentă, din scenariul de bază, este considerată de observatorii independenți ca fiind mai realistă. Aceasta lasă încă mult spațiu de manevră pentru câștigătorii cursei de lansare a primelor reactoare pentru a exploata economiile de scară.

Cercetările NNWI sugerează că reducerea costurilor, care este considerată pe scară largă ca fiind unul dintre marile avantaje ale SMR, va depinde la fel de mult și poate chiar mai mult de disponibilitatea capitalului, de cererea subvenționată, de lungimea lanțurilor de aprovizionare și de viteza de acordare a licențelor, decât de inovația tehnologică.

Deoarece extinderea este un factor-cheie în reducerea costurilor SMR, este foarte posibil ca un proiect timpuriu, cu o tehnologie mai puțin avansată, să aibă mai mult succes din punct de vedere comercial decât un proiect mai avansat care ajunge mai târziu pe piață.

Acest lucru are implicații importante pentru guvernele care investesc banii contribuabililor în dezvoltarea de SMR-uri. Până în prezent, subvențiile au fost destinate în principal încurajării inovației și finanțării cercetării și dezvoltării, dar acum ar putea fi mai eficient să se concentreze asupra domeniilor în care guvernul poate influența direct rezultatele. Printre acestea se numără costul capitalului și timpul necesar pentru autorizarea noilor proiecte și aprobarea amplasamentelor.

În acest context, merită remarcată strategia urmată cu succes de Rosatom din Rusia pentru a-și atinge poziția dominantă de furnizor principal pe piața de export a reactoarelor nucleare mari. Un pachet de finanțare atractiv, adaptat la nevoile clientului, este în mod evident foarte important. Dar cel puțin la fel de importantă este și disponibilitatea unei abordări de tip „one stop shop”. Aceasta poate include operarea și întreținerea centralei, furnizarea de combustibil și îndepărtarea și tratarea deșeurilor.

Găzduirea tuturor acestor factori poate fi deosebit de atrăgătoare pentru clienții de pe piața SMR, unde reactoarele pot fi amplasate în locații îndepărtate, nepotrivite pentru centralele mari. Furnizorii americani, cum ar fi NuScale și start-up-ul OKLO al directorului general al OpenAI, Sam Altman, se îndreaptă în mod corect în această direcție.

Pe măsură ce presiunea pentru închiderea celor mai poluante centrale pe bază de cărbune se intensifică în întreaga lume, inițiativa TerraPraxis Coal-to-Nuclear Repower și proiectul Phoenix, susținut de SUA, menit să contribuie la înlocuirea centralelor electrice pe bază de cărbune, câștigă teren. Aceasta propune înlocuirea centralelor electrice pe cărbune care ies la pensie cu reactoare nucleare avansate.

În prezent, aceste inițiative se concentrează în principal pe sprijinul decizional, pe evaluarea fezabilității și pe sprijinul de proiectare pentru astfel de proiecte de retehnologizare, dar ele ar putea și ar trebui să fie stimulate cu ajutorul unor măsuri de stimulare a cererii sprijinite de stat, cum ar fi echivalentul tarifelor de introducere a energiei electrice și termice generate de SMR-urile care înlocuiesc cărbunele.

Acest lucru ar putea revoluționa piețele energetice din Polonia, România, Cehia, Slovacia și Bulgaria, transformându-le într-o rampă de lansare globală pentru implementarea SMR. Unii dezvoltatori, precum NuScale și GE-Hitachi, sunt deja bine poziționați în regiune, cu unele contracte de amplasare și contracte preliminare, în timp ce alții, care se află în stadii mai timpurii, cum ar fi britanicii de la Rolls-Royce și francezii de la NUWARD, mai au încă loc pe piață pentru a recupera decalajul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: