Analiză Financial Times: Miliarde de dolari din profiturile occidentale sunt blocate în Rusia

dolari-bani-Pexels

Companiile occidentale care au continuat să opereze în Rusia de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina au generat profituri de miliarde de dolari, dar Kremlinul le-a blocat accesul la bani, într-un efort de a întoarce șurubul către națiunile „neprietenoase”.

Grupurile din astfel de țări au reprezentat 18 miliarde de dolari din cele 20 de miliarde de dolari în profituri rusești pe care companiile de peste hotare le-au raportat numai pentru anul 2022, potrivit cifrelor compilate de Școala de Economie din Kiev, și 199 de miliarde de dolari din cele 217 miliarde de dolari în venituri brute rusești ale acestora, scrie Financial Times.

„Este posibil ca cifrele să fi crescut considerabil de atunci, deși nu este posibil să se evalueze exact cât de mult, deoarece majoritatea companiilor internaționale care operează în Rusia își dezvăluie rezultatele locale doar anual”, a declarat directorul adjunct de dezvoltare al KSE, Andrii Onopriienko, care a compilat datele.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Veniturile locale ale companiilor, de la BP la Citigroup, au fost blocate în Rusia de la impunerea, anul trecut, a unei interdicții de plată a dividendelor pentru companiile din țări „neprietenoase”, inclusiv SUA, Marea Britanie și toate țările membre ale UE. Deși astfel de tranzacții pot fi aprobate în circumstanțe excepționale, au fost emise puține permise de retragere.

„Zeci de miliarde în dolari sunt blocate în Rusia”, a declarat directorul general al unei mari companii cu sediul într-o țară care nu a fost desemnată ca fiind neprietenoasă. „Și nu există nicio modalitate de a le scoate”.

Dimensiunea veniturilor și a profiturilor reflectă nu numai importanța de durată a companiilor occidentale pentru economia rusă, ci și dilema cu care se confruntă aceste companii cu privire la ce să facă cu operațiunile lor în această națiune ostracizată.

Multe întreprinderi străine au încercat să își vândă filialele din Rusia, dar orice tranzacție necesită aprobarea Moscovei și este supusă unor reduceri de preț foarte mari. În ultimele zile, British American Tobacco și producătorul suedez de camioane Volvo au anunțat acorduri de transfer al activelor lor din țară către proprietari locali.

Dintre companiile de origine „neprietenoasă” care rămân active în Rusia, banca austriacă Raiffeisen a raportat cele mai mari câștiguri din 2022 în această țară, de 2 miliarde de dolari, potrivit datelor KSE.

Grupurile americane Philip Morris și PepsiCo au obținut câștiguri de 775 milioane de dolari și, respectiv, 718 milioane de dolari. Profitul producătorului suedez de camioane Scania, de 621 de milioane de dolari în Rusia în 2022, a făcut ca acesta să fie cel mai mare câștigător dintre companiile care s-au retras între timp din această țară.

Deși Raiffeisen, cel mai mare creditor occidental care operează în Rusia, a declarat că „nu are acces” la profiturile sale din această țară, nu a anulat valoarea afacerii.

Philip Morris a refuzat să comenteze. PepsiCo și Scania nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Afacerile cu sediul în SUA au generat cel mai mare profit total de 4,9 miliarde de dolari, arată cifrele KSE, urmate de companiile germane, austriece și elvețiene cu 2,4 miliarde de dolari, 1,9 miliarde de dolari și, respectiv, 1 miliard de dolari.

KSE își compilează datele din surse care includ registrul rus al societăților comerciale, rapoarte de presă și declarații ale societăților.

Fondurile inaccesibile se adaugă la costurile cu care se confruntă întreprinderile internaționale din cauza consecințelor asaltului Rusiei asupra Ucrainei. Financial Times a raportat luna trecută că societățile europene au raportat deprecieri și pierderi în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro din operațiunile lor din Rusia de la invazia la scară largă de anul trecut.

Grupul energetic german Wintershall, care a înregistrat anul acesta o depreciere fără numerar de 7 miliarde de euro după ce Kremlinul i-a expropriat afacerile din Rusia, are „aproximativ 2 miliarde de euro în numerar pentru dobânzile de lucru … blocate din cauza restricțiilor privind dividendele”, li s-a spus investitorilor într-o teleconferință din februarie.

„Marea majoritate a numerarului care a fost generat în cadrul întreprinderilor noastre comune din Rusia începând cu 2022 s-a disipat”, a declarat Wintershall luna trecută, adăugând că nu au fost plătite dividende din Rusia pentru 2022.

Unele companii au găsit modalități de a ocoli restricțiile. Filiala din Rusia a grupului alimentar american Mars a plătit anul trecut 56,1% din dividende către compania-mamă prin „compensarea acestora cu datoriile sale”, potrivit declarației sale financiare anuale pentru 2022.

Divizia din Rusia a Japan Tobacco International, singurul mare grup de țigarete care nu s-a angajat să încerce să iasă din țară, a plătit anul trecut 180 de milioane de dolari unicului său acționar, JTI Germany, 20% din această sumă fiind distribuită după invazia din Ucraina, potrivit declarației grupului pentru Rusia pentru 2022.

Compania a declarat pentru FT că a efectuat plățile din câștigurile sale din 2021, în timp ce entitatea comercială rusă nu a plătit niciun dividend în legătură cu rezultatele din 2022.

Philip Morris nu a anunțat nicio plată de dividende din Rusia în 2022. În 2021, afacerea sa comercială din Rusia a plătit aproximativ 6% din veniturile sale nete sub formă de dividende către compania-mamă.

Oficialii ruși trebuie încă să schițeze „o strategie clară pentru a se ocupa de activele înghețate”, a declarat Aleksandra Prokopenko, cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center. „Cu toate acestea, având în vedere dorința puternică a entităților străine de a-și recăpăta dividendele, este posibil ca acestea să exploreze posibilitatea de a le folosi ca pârghie – de exemplu, pentru a îndemna autoritățile occidentale să deblocheze activele rusești”.

Luna trecută, ministerul rus de finanțe a relaxat regulile privind dividendele, dar a oficializat și un cadru pentru companiile „bune” și „rele”, așa cum le numește Kremlinul pe cele care doresc să se despartă de țară.

„Permiterea distribuirii de dividende a devenit de mult timp un fel de încurajare pentru „bună purtare”, ceea ce include să dai de înțeles că vrei să rămâi în Rusia”, a declarat o persoană implicată în acordurile de ieșire.

Pentru o companie de origine „neprietenoasă”, repatrierea dividendelor este deja „la fel de complicată ca vânzarea unei afaceri” în Rusia, a spus persoana respectivă. „Unul dintre clienții mei și-a pierdut speranța de a obține dividende de acolo și a renunțat la tot.”

Chiar și unele companii din țări „prietenoase” se luptă să își repatrieze dividendele.

Rusia împiedică companiile energetice indiene să repatrieze dividende în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, potrivit celui mai înalt oficial indian din domeniul petrolului, Ranjit Rath.

„Am primit în mod regulat veniturile noastre din dividende și acestea se află în conturi bancare din Rusia”, a declarat în luna mai președintele și directorul general al Oil India.

Moscova a extins blocajul de plată a dividendelor către grupurile energetice indiene ca răspuns la faptul că o sumă mare de bani proveniți din exportul de petrol rusesc este blocată în India, potrivit directorului executiv al unei mari companii rusești care operează în India.

„Rupii folosiți pentru plată nu pot fi convertiți în nicio altă monedă”, a declarat directorul general, referindu-se la controalele stricte de capital din India. „Ele pot fi folosite doar pentru a cumpăra bunuri în India, dar cumpărarea a ceva în valoare de miliarde de dolari pentru exportul în Rusia este o provocare”.

Moscova „se teme cu adevărat de fuga de capital – uitați-vă la ce se întâmplă cu rubla”, a adăugat directorul executiv, referindu-se la declinul puternic al monedei rusești față de dolar din ultimele luni.

În martie, înainte ca rubla să înceapă căderea bruscă, președintele rus Vladimir Putin a sugerat să ușureze restricțiile privind dividendele, permițând „prietenilor și partenerilor de încredere” de origine „neprietenoasă” să își retragă o parte din profituri, dacă doresc, de asemenea, să investească în interiorul țării.

În schimb, cinci luni mai târziu, extinderea interdicției și pentru aceștia s-a numărat printre propunerile redactate în grabă de ministerul rus de finanțe pentru a stopa căderea rublei.

Deși Rusia a reușit să aducă un anumit sprijin rublei folosind alte instrumente, o nouă scădere ar putea determina o reevaluare a restricțiilor de capital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.