Analiză Frames: Conflictul tarifar ar putea aduce unele beneficii pentru România

american corner steaguri SUA Romania Foto: Ambasada SUA

Războiul comercial declanşat de Donald Trump, prin care administraţia de la Washington încearcă să reducă dependenţa de importuri şi să reseteze oportunităţile de investiţii în America, poate fi exploatat în sens pozitiv de România, arată o analiză realizată de firma de consultanţă Frames, transmite Agerpres.

Relaţii economice sunt mai mult simbolice cu SUA și pot fi un avantaj al României, din perspectiva impactului războiului tarifelor, consideră analiștii. 

Aceștia consideră că efectele vor fi destul de limitate, de ordinul a maximum 2 – 3 miliarde euro anual, având în vedere expunerea redusă atât în industria auto, cât şi în cea a mobilei, IT, produse chimice.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În contextul în care România nu poate negocia cu Washington-ul direct, tarifele vamale sunt o atribuţie exclusivă a Comisiei Europene și „nu ne rămâne decât să ieşim la vânătoare de investitori”, spun analiştii Frames.

Cum sentimentul de incertitudine este preponderent, ţările care vor veni cu oferte investiţionale concrete vor avea un avantaj semnificativ într-o mare de probleme, potrivit sursei. 

„Este absolut necesar ca cei de la Ministerul Economiei, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Guvern şi celelalte instituţii implicate să construiască facilităţi fiscale pentru investitorii greenfield, oferte de concesiune cu tarife zero pentru terenuri din proprietatea publică, un one-stop office pentru aprobarea de autorizaţii şi obţinerea tuturor actelor pentru care cei care vor să investească în România. În loc de taxa pe stâlp şi cea pe cifra de afaceri a multinaţionalelor, ar trebui să venim cu facilităţi pentru cei care reinvestesc capitalul în active fixe, pentru cei care vor să creeze locuri de muncă în România”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

România poate avea şanse să atragă investiţii de peste 50 de miliarde de euro în următorul deceniu, mai ales în contextul procesului de reconstrucţie a Ucrainei şi de exploatare a resurselor naturale ale României, arată un studiu Frames privind oportunităţile investiţionale din România, lansat la finalul anului trecut. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Dezvoltarea unei legislaţii favorabile pentru investiţiile în parcuri industriale trebuie să se afle în prim-plan, alături de focusul pe zona energetică – energia electrică şi gazele având şanse să devină principalele noastre mărfuri de export în orizontul următorilor 10 ani”, potrivit analizei.

Analiştii companiei au atras atenţia asupra faptului că Bursa de Valori Bucureşti a pierdut peste 28 de miliarde de lei în ultima săptămână şi consideră că aceasta trebuie să devină principalul instrument financiar al economiei în următorii ani.

„Listarea companiilor de stat la BVB va atrage investitorii, fondurile de investiţii. În plus, poate să aducă şi mai mulţi investitori autohtoni pe bursă. Doar dacă vom avea o paletă de oferte extinsă, îi vom convinge pe oameni să caute şi alte investiţii decât cele în imobiliare şi titluri de stat. Pe fondul războiului comercial, vedem deja că mulţi investitorii români au intrat în panică şi şi-au lichidat o parte dintre poziţiile aflate pe pierdere”, spun experţii de la Frames.

În opinia acestora, este absolut necesar ca Guvernul să vină rapid cu o strategie concretă de susţinere a sectoarelor afectate de criza tarifelor. 

„Cu date concrete, cu linii de finanţare, cu un time-line concret. Altfel, vom rămâne cu declaraţiile politice şi vom vedea cum economia suferă. Să nu uităm că celebrul plan de reindustrializare a României, care urma să prevadă investiţii de 1 miliard de euro a rămas doar pe hârtie, bugetul pe 2025 nealocând niciun ban pentru acest proiect”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic. 

Practic, statul trebuie să modifice legislaţia în domeniul bursier, în sensul reducerii taxelor pentru cei care susţin dezvoltarea unei alternative la finanţarea bancară, foarte scumpă pe termen mediu şi lung.

Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 3,9% în ultima săptămână. Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe segmentul principal a coborât de la 373,5 miliarde lei la 345,5 miliarde lei.

Cele mai mari valori au fost înregistrrate pentru BRD (- 3,02%), Hidroelectrica (- 2,83%) şi Digi (- 3,57%).

Printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat Electrica – minus 12,36%, Impact – minus 11,99%, Transgaz – minus 7,8%.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.