Analiză Frames: Piața de asigurări din România ar putea atinge un record istoric în 2023, de peste 16 miliarde de lei

bucuresti, cladire istorica, patrimoniu, risc seismic, reabilitare Imobil de patrimoniu cu risc seismic Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Piața de asigurări din România ar putea atinge în acest an un record istoric, de peste 16 miliarde de lei, pe fondul creșterii valorii polițelor dar și ca urmare a interesului tot mai mare al românilor pentru asigurări, în contextul cutremurelor din ultime vreme, potrivit unei analize a companiei de consultanță Frames.

Conform analiștilor Frames, asigurările în caz de incendiu și calamități naturale, cum ar fi cutremur sau inundații, au trecut în prim-plan în această perioadă, alături de cele din segementul auto. Un interes în creştere se manifestă și pe zona asigurărilor de viaţă și sănătate.

Datele statistice ASF, RECOM, MF și UNSAR, consultate de Frames, indică o preocupare tot mai mare a românilor pentru asigurarea bunurilor, dincolo de cele auto (RCA în principal).

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Potrivit estimărilor companiei de consultanță, numărul polițelor de asigurare a locuințelor ar putea depăși, în acest an, 600 de milioane de lei, o valoare aproape dublă faţă de 2017. Compania spune că nu este exclus, astfel, ca numărul contractelor de asigurare de locuință să atingă borna de 2 milioane, faţă de 1,48 milioane în 2021.

„Cutremurul din Turcia, seismele din Oltenia din ultimele zile, au generat o vie emoție în rândul românilor iar relatările massmedia au determinat un efect fără precedent în piață. În ultimele săptămâni, potrivit datelor UNSAR, a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, arată analiza Frames.

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare. În ceea ce privește asigurările auto, analiștii Frames anunţă un record istoric în 2023. Ultimele date anunțate de ASF indicau o creștere de 49%  a volumului primelor subscrise în primele 9 luni din 2022, la 5,47 milioane lei.

Potrivit analiștilor Frames, pe fondul scumpirii polițelor, nu este exclus ca piața asigurărilor RCA să atingă în 2023 un record istoric, de peste 9 miliarde de lei.

În 2021, piața asigurărilor auto a raportat un nivel de 6,1 miliarde de lei, iar perspectivele lui 2022, văzute din prisma rezultatelor la 9 luni, indică o depășire a nivelului de 7,5 miliarde lei, mai menționează analiza Frames.

Focus pe asigurările de sănătate

Potrivit analizei, piața asigurărilor auto reprezintă, în prezent, mai mult de jumătate din piața asigurărilor din România, însă perspectivele următorilor ani indică o schimbare a balanței înspre asigurările de bunuri, cele de viaţă și sănătate.

Datele statistice indică faptul că, dincolo de asigurarea mașinii și a casei, românii sunt tot mai interesați de asigurările de sănătate și cele de viaţă, transmit analiștii.

În 2021, valoarea pieței asigurărilor de viață a fost de 2,6 miliarde lei, în creștere cu circa 18% comparativ cu anul anterior, iar cea a asigurărilor de sănătate de 497 milioane lei, în creștere cu 10% față de anul 2020. Cele mai noi date de la ASF indică o creştere de peste 7% a polițelor de asigurări de viaţă și de 33% a asigurărilor de sănătate în primele 9 luni din 2022, iar perspectivele lui 2023 indică un record și pe acest segment.

„Probleme din spitalele publice, pandemia, valul de îmbolnăviri de gripă și viroze din iarnă, creșterea temerilor legate de efectele unui eventual cutremur sunt doar câțiva dintre principalii vectori care animă acest segment de asigurări. Un alt push semnificativ este dat de interesul tot mai mare al companiilor de a include în pachetele de beneficii pentru angajaţi asigurări de sănătate și de viaţă. Nu este exclus ca segmentul asigurărilor de viaţă și sănătate să atingă borna de 4 miliarde de lei în 2023”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit datelor ASF, la finele primelor 9 luni din 2022, volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a depășit nivelul de 2 miliarde lei, fiind susținut de creșterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare).

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2021 (384 milioane lei), deținând o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF.

Piața asigurărilor și nevoia de predictibilitate

Evoluția pozitivă a pieței asigurărilor din România are șanse să continue atâta timp cât autoritățile vor susține această industrie cu decizii predictibile și cu programe de educație financiară, afirmă analiștii de la Frames.

„Nevoia de predictibilitate este decisivă în condiţiile în care ne dorim ca această piață să crească, să atragă noi investitori. Marile companii internaționale nu vor veni să investească în România atâta timp cât la noi avem cazuri precum City Insurance și dispute controversate între autorități și principalii jucători din piață, precum cazul Euroins vs. ASF. De la zona fiscală la modul în care se desfășoară monitorizarea și activitatea de control a statului, mai ales prin Autoritatea de Supraveghere Financiară, companiile şi clienţii au nevoie de certitudini, de un cadru foarte clar şi bine reglementat care să evite dezastre precum cel la City Insurance care a dus la o creştere semnificativă a valorii poliţelor de asigurare şi o accentuare a neîncrederii clienţilor în modul în care statul le apără interesele”, mai arată analiza Frames.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: