China este, indisputabil, cel mai important partener comercial al Rusiei, cu ponderi semnificative atât în importuri, cât și pentru exporturi. Pe locuri fruntașe mai apare și Germania, cea mai puternică economie a Europei, Belarusul aliat, dar și Statele Unite, potrivit unei statistici publicate de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează și proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor.
Care sunt țările care au relații economice puternice cu Rusia? Analiza vine în contextul valurilor de sancțiuni economice ale UE, SUA și aliaților împotriva țării care a invadat Ucraina. Iar amploarea ar putea crește. Tot mai multe voci cer măsuri și mai dure, care să vizeze inclusiv sectorul Energiei, în lumina dovezilor tot mai numeroase a atrocităților comise de ruși în țara invadată.
Datele sunt cele aferente anului 2019, înainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și care, pe lângă drama umanitară declanșată, e de așteptat să perturbe serios și economia mondială.
Cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, înainte de război sunt China, pe indisputabil loc 1, urmată de țări europene, ca Germania, Olanda și Belarus, subliniază economiștii de la Cluj. Mai precis, la exporturi, China reprezintă 14,3% din total, Olanda urmează pe locul secund (10,3%), iar Belarusul pe a treia poziție (5%). La importuri, China domină clasamentul, cu aproape 20%, urmată de Germania (12,6%) și Belarus (5,6%).
Rusia nu este cel mai important partener comercial al Chinei
Cele mai importante produse exportate de China în Rusia sunt echipamente electronice, mașini și componente de mașini, arată datele sintetizate de echipa de la UBB pentru Economedia. Cel mai important produs importat de China din Rusia este petrolul nerafinat, majoritatea celorlalte produse aparținând la fel categoriei de resurse naturale și minerale, inclusiv gaze naturale.
În cazul relațiilor comerciale între Rusia și țările europene, precum Germania și Olanda, acestea erau caracterizate într-un mod similar: resurse de bază (în special petrol și gaze) exportate de Rusia, produse prelucrate (în special mașini și echipamente, produse farmaceutice) – importate de Rusia
“Din perspectiva celui mai important partener comercial, China, Rusia nu reprezintă cel mai important partener comercial, doar 2% din exporturile chinezești având destinația Rusia, iar importurile din Rusia ajung la un procentaj de 3,6% din totalul importurilor Chinei. Aceste procente au înregistrat, însă, o creștere continuă din 2015 până 2020, iar petrolul, gazele naturale și celelalte resurse minerale reprezintă resurse fundamentale atât pentru funcționarea industriilor, cât și pentru populație“, subliniază, pentru Economedia, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare și prodecan al FSEGA.
Cei mai importanți parteneri comerciali ai Chinei sunt Coreea de Sud, Japonia, dar și SUA, ca destinație de export – un aspect important pentru a înțelege poziționarea țării în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
“Sancțiunile economice și comerciale impuse Rusiei pot reprezenta un instrument de limitare a spațiului de manevră a Rusiei în cadrul războiului, chiar și în contextul în care Rusia și-a întărit în ultimii ani în mod continuu independența economică a țării. Sancțiunile însă pot avea un impact economic negativ și destul de semnificativ și asupra țărilor care impun aceste măsuri și sunt dependente într-o mare măsură de resursele importate din Rusia. Și asta deoarece găsirea și implementarea unor căi alternative de import de resurse necesită un timp mai îndelungat și investiții semnificative în capacități de producție și de logistică”, menționează economistul.
Prietenia ruso-chineză. Cele două țări aveau în plan să crească comerțul până la 200 de miliarde de dolari
China și Rusia s-au apropiat din ce în ce mai mult în ultimii ani, dar chiar și în primele zile de război, din cauza sancțiunilor occidentale cauzate de invazia rusă aUcrainei, inclusiv în calitate de parteneri comerciali, nota presa internațională, la începutul lunii. O relație care aduce atât oportunități, cât și riscuri, pe măsură ce Rusia încearcă să evite o parte dintre sancțiuni. Potrivit Reuters, comerțul total dintre China și Rusia a crescut cu 35,9% anul trecut, până la un record de 146,9 miliarde de dolari, conform datelor vamale chineze, Rusia fiind o sursă majoră de petrol, gaze, cărbune și mărfuri agricole, având un excedent comercial cu China.
De când sancțiunile au fost impuse în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea Ucrainei, comerțul bilateral s-a extins cu peste 50%, iar China a devenit cea mai mare destinație de export a Rusiei.
Cele două țări urmăreau să crească comerțul total la 200 de miliarde de dolari până în 2024, dar, conform unui nou obiectiv dezvăluit luna trecută, cele două părți doreau ca comerțul bilateral să crească la 250 de miliarde de dolari.
Pe măsură ce sancțiunile împotriva Rusiei se înmulțesc, China ar putea compensa o parte din pierderile vecinului său cumpărând mai multe, dar ar putea fi, de asemenea, precaută, pentru a nu fi afectată de potențiale sancțiuni.
“Prieteni fără limite”. Până la sancțiuni (analiză CNN Business)
Rusia și China au proclamat luna trecută, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, că prietenia lor „nu are limite”, notează CNN Business, într-o analiză care arată că, în ultima perioadă, China are rezerve serioase față de această afirmație.
După valurile de sancțiuni economice ale UE, SUA și aliaților împotriva Rusiei, există tot mai multe dovezi că dorința și capacitatea Chinei de a-și ajuta vecinul ar putea fi limitate. Beijingul a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar dorește să evite să fie afectat de sancțiunile pe care le-a denunțat în mod repetat ca fiind o modalitate ineficientă de rezolvare a crizei, subliniază analiza CNN.
Beijingul a susținut comentariile făcute recent de ambasadorul Chinei în Ucraina. “China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic”, a declarat Fan Xianrong, citat într-un comunicat de presă al guvernului regional din Lviv.
Temerile că firmele chineze s-ar putea confrunta cu sancțiunile SUA din cauza legăturilor cu Rusia au contribuit în ultimele zile la vânzări masive a acțiunilor chineze. Această scădere s-a inversat după ce Beijingul a promis că va urma politici pentru a-și stimula economia agitată și pentru a menține piețele financiare stabile.
Cum se distanțează Rusia de China?
Lăsând rubla să scadă. Moneda Chinei, yuanul, nu se comercializează complet liber, mișcându-se în cadrul benzilor stabilite de oficialii Băncii Populare din China (PBOC). Recent, aceștia au dublat dimensiunea intervalului de tranzacționare a rublei, permițând monedei rusești să scadă mai repede.
Stând pe rezerve. Cel mai important ajutor pe care China îl poate oferi Rusiei este prin rezervele de 90 de miliarde de dolari pe care Moscova le deține în yuani, a scris Alicia García-Herrero, economist șef pentru Asia Pacific la Natixis, într-un raport de cercetare, citat de CNN. Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că țara a vrut să folosească rezervele de yuani, după ce Moscova a fost blocată să acceseze dolari americani și euro, potrivit presei de stat din Rusia. Banca Populară a Chinei nu a făcut până acum niciun comentariu cu privire la poziția sa cu privire la aceste rezerve.
Reținerea pieselor de aeronave. Sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană înseamnă că cei doi mari producători de avioane din lume, Boeing (BA) și Airbus (EADSF), nu mai sunt în măsură să furnizeze piese de schimb sau să ofere suport de întreținere companiilor aeriene ruse. Același lucru este valabil și pentru producătorii de motoare cu reacție. La începutul acestei luni, un oficial rus de top a declarat că China a refuzat să trimită piese de avioane în Rusia, deoarece Moscova caută provizii alternative.
Înghețarea investițiilor în infrastructură. Banca Mondială și-a oprit toate programele în Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei. Nu a aprobat niciun împrumut sau investiții noi către Rusia din 2014 și niciunul pentru Belarus din 2020. Mai surprinzător, poate, este decizia Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură din Beijing de a face același lucru. Într-o declarație de la începutul acestei luni, a declarat că își suspendă toate activitățile legate de Rusia și Belarus „pe măsură ce se desfășoară războiul din Ucraina”. Mișcarea a fost „în interesul” băncii, a adăugat acesta.
Analiza CNN integrală poate fi citită AICI
Cât de importantă e piața Rusiei pentru România?
Din perspectiva volumului comerțului exterior, Rusia nu se află printre cei mai semnificativi parteneri comerciali ai României, importurile rusești reprezentând doar 3,5% din totalul produselor și serviciilor importate de către România, aceeași pondere în cazul exporturilor fiind și mai scăzută (1,61%), arăta o analiză anterioară a echipei de economiști.
Cu toate acestea, importurile rusești sunt semnificative din perspectiva tipurilor de produse importate.Importurile din Rusia sunt dominate de produse precum petrol, gaze naturale și cărbune, respectiv alte resurse minerale, totalitatea cărora reprezintă un procentaj de peste 80% din totalul produselor și serviciilor importate din Rusia. Pe de altă parte, cercetătorii de la FSEGA arată că exporturile României prezintă o structură mult mai diversificată, cele mai importante categorii fiind legate de diferite piese pentru industria auto, respectiv medicamente.
Despre dependența statelor europene de gazele rusești, citiți mai multe AICI