ANALIZĂ IMM-urile au fost motorul economiei românești în 2022/ Companiile mici și mijlocii au generat 64% din profitul total, în comparație cu marile firme/ IMM-urile au deținut și o bună parte din piața muncii, 75% din totalul angajaților

calcule economie grafic Foto: Pexels

IMM-urile au reprezentat în mare parte motorul economiei României din 2022, asigurând 64,23% din profitul total înregistrat de companiile din România și 75,91% din numărul total de angajați, potrivit datelor de la ONRC, trimise la solicitarea Economedia. Spre comparație, marile companii, care reprezintă 0,12% din totalul firmelor din România înregistrate la Registrul Comerțului, au generat 35,76% din profitul total și 24,06% din numărul angajaților.

În 2022, piața muncii din România a fost dominată în principal de numărul mare al companiilor mici și mijlocii, companii cu o cifră de afaceri de până la 50 milioane euro. Numărul total al IMM-urilor, cu afaceri de până în 50 milioane euro, a ajuns la 865.211 de companii, în timp ce România număra doar 1.112 de mari companii.

Profitul net al IMM-urilor a fost de 168 miliarde lei în 2022, în comparație cu cel al marilor companii de 93 miliarde lei.

Pe de cealaltă parte, marile companii au realizat, în medie, o cifră de afaceri mai mare față de IMM-uri, generând 50,9% din cifra de afaceri de pe plan local. Companiile mici și mijlocii au generat restul de 49,05% din cifra de afaceri. Marile companii au avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1.300 miliarde lei, în timp ce IMM-urile au înregistrat împreună afaceri de 1.252 miliarde lei.

Totodată, IMM-urile au deținut anul trecut 75,91% din piața forței de muncă, adică 3,1 milioane de angajați, în timp ce marile companii însumau doar un milion de angajați (24,06%).

În ceea ce privește pierderile nete înregistrate anul trecut, ponderea IMM-urilor a fost de 77,31% în comparație cu marile companii (22,68%). IMM-urile au acumulat anul trecut pierderi considerabil mai mari, de 29 miliarde lei, în timp ce marile companii au raportat doar 8,6 miliarde lei pierderi.

firme, companii, IMM-uri
Sursă foto: ONRC

Foto: Pexels

Comentarii

  1. Nu va mai plangeti de Redistribuire, ca nu moare nimeni. Intotdeauna profitul este mai mare decat valoarea muncii omului, daca afacerea este profitabila. Altfel, totul ar fi /zero, care-i nr. pozitiv.

    Stiu ca ‘foamea’-i mare dar si ‘basinile’ la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *