ANALIZĂ IMM-urile au fost motorul economiei românești în 2022/ Companiile mici și mijlocii au generat 64% din profitul total, în comparație cu marile firme/ IMM-urile au deținut și o bună parte din piața muncii, 75% din totalul angajaților

calcule economie grafic Foto: Pexels

IMM-urile au reprezentat în mare parte motorul economiei României din 2022, asigurând 64,23% din profitul total înregistrat de companiile din România și 75,91% din numărul total de angajați, potrivit datelor de la ONRC, trimise la solicitarea Economedia. Spre comparație, marile companii, care reprezintă 0,12% din totalul firmelor din România înregistrate la Registrul Comerțului, au generat 35,76% din profitul total și 24,06% din numărul angajaților.

În 2022, piața muncii din România a fost dominată în principal de numărul mare al companiilor mici și mijlocii, companii cu o cifră de afaceri de până la 50 milioane euro. Numărul total al IMM-urilor, cu afaceri de până în 50 milioane euro, a ajuns la 865.211 de companii, în timp ce România număra doar 1.112 de mari companii.

Profitul net al IMM-urilor a fost de 168 miliarde lei în 2022, în comparație cu cel al marilor companii de 93 miliarde lei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe de cealaltă parte, marile companii au realizat, în medie, o cifră de afaceri mai mare față de IMM-uri, generând 50,9% din cifra de afaceri de pe plan local. Companiile mici și mijlocii au generat restul de 49,05% din cifra de afaceri. Marile companii au avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1.300 miliarde lei, în timp ce IMM-urile au înregistrat împreună afaceri de 1.252 miliarde lei.

Totodată, IMM-urile au deținut anul trecut 75,91% din piața forței de muncă, adică 3,1 milioane de angajați, în timp ce marile companii însumau doar un milion de angajați (24,06%).

În ceea ce privește pierderile nete înregistrate anul trecut, ponderea IMM-urilor a fost de 77,31% în comparație cu marile companii (22,68%). IMM-urile au acumulat anul trecut pierderi considerabil mai mari, de 29 miliarde lei, în timp ce marile companii au raportat doar 8,6 miliarde lei pierderi.

firme, companii, IMM-uri
Sursă foto: ONRC

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu va mai plangeti de Redistribuire, ca nu moare nimeni. Intotdeauna profitul este mai mare decat valoarea muncii omului, daca afacerea este profitabila. Altfel, totul ar fi /zero, care-i nr. pozitiv.

    Stiu ca ‘foamea’-i mare dar si ‘basinile’ la fel.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.