ANALIZĂ Economedia: Încă un an excelent pentru energia de stat românească, în care prețul e plafonat și subvenționat și în ciuda taxei de solidaritate. Profituri de 12 miliarde lei pentru marile companii, jumătate prin aportul Hidroelectrica

Marcel Ciolacu, premier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica, companii energetice controlate majoritar de statul român, au avut profituri cumulate de peste 12 miliarde de lei (2,4 miliarde euro), în 2023, la venituri de aproape 40 de miliarde lei (8 miliarde euro), arată datele centralizate de Economedia, pe baza datelor financiare trimise bursei. Este, per total, cel mai bun an pentru companiile energetice de stat, chiar mai bun decât anul trecut, care a fost unul excepțional (pe fondul creșterilor generalizate de preț ale electricității și gazului). Statul, ca acționar majoritar la aceste companii, va culege și el dividende consistente pe urma profiturilor. Ca și fondurile de pensii Pilonul 2, care și ele au plasamente la companiile listate, cum ar fi Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz. Această situație are loc în ciuda introducerii unei taxe de solidaritate și în contextul în care statul subvenționează acum un preț la energie plafonat la un nivel peste prețul din piața liberă.

O parte din dividendele ce-i revin statului se folosesc la compensarea facturilor pentru consumatori afectați de scumpirea energiei, programul de plafonare urmând să fie extins până în 2026. Factura decontărilor ajunsese, recent, la peste 15 miliarde lei, conform estimărilor statului.

Interesant este că aceste rezultate istorice se fac pe o scădere generalizată a consumului de electricitate și gaze de 8-10%, potrivit celor mai noi date, care vin unei scăderi similare și în 2022. Totodată, ele vin și în ciuda unei „taxe de solidaritate” impuse companiilor din sectorul energetic. Contribuţia este plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Campionul” statului la profituri este „perla energiei românești” Hidroelectrica. În condițiile în care este cel mai mare producător de energie din țară și cu cele mai mici costuri, Hidroelectrica a bifat un profit de 6,3 miliarde de lei, anul trecut, cu o treime mai mare decât în precedentul an, pe fondul unor vânzări de enerngie mai mari. Este cel mai bun rezultat din istoria companiei și al doilea cel mai mare profit înregistrat vreodată în România după cel al Petrom, în 2022, de 10,5 miliarde lei. Veniturile au totalizat 12 miliarde lei, și ele în creștere cu 30% față de 2022. Anul trecut, Hidroelectrica s-a listat pe Bursa de Valori București, aceasta fiind cea mai mare listare din Europa în 2023.

Nuclearelectrica a înregistrat și ea profituri de 2,5 miliarde lei, în scădere cu 10% față de 2022, la venituri de 7,6 miliarde lei.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a încheiat anul 2023 cu un profit net de 2,83 miliarde lei, în creștere cu 10% față de rezultatul înregistrat în anul precedent, în ciuda faptului că producția de gaze a scăzut ușor. Veniturile pentru anul 2023 a fost de 9,4 miliarde lei, în scădere puternică față de cele 13 miliarde din 2022. Prețul gazului a fost pe un trend constant descendent , care s-a înjumătățit pe tot parcursul anului trecut, pentru că tensiunile din piață apărute ulterior invaziei ruse din Ucraina s-au disipat treptat, sunt suficiente gaze disponibile însă nu prea există consum pentru ele.

Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, a realizat un profit de 257 milioane lei, la jumătate față de anul precedent anul precedent, la venituri de 4,7 miliarde lei, și ele în scădere cu 30%. Rezultatele mai slabe s-au datorat în principal faptului că nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea CPT (consum propriu tehnologic) la nivelul sumei din perioada similară a anului precedent (13,8 milioane în 2023 vs 338,5 milioane în anul 2022). “Acest venit special a fost constituit pentru partea din costul total CPT care nu a fost acoperită de tariful de transport. Precizăm că acest venit este de natură nemonetară, încasarea acestuia urmând a fi realizată de companie în mod eşalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027), în conformitate cu prevederile legislative incidente”, se menţionează în raportul transmis BVB.

Transgaz, monopolul transportului de gaze din România, și-a înjumătățit profitul în 2022, până la 150 milioane lei, în timp ce veniturile au urcat puțin, la 1,7 miliarde lei. Aproape toate categoriile de venituri au fost în creștere, cele din transportul intern, cele din transportul international de gaze, dovadă că Transgaz a avut, strict pe operațional, venituri în creștere, pentru că și gazele „cărate” au fost mai multe.

Compania a pierdut însă enorm pe partea de echilibrare, adică achizițiile de gaze și compensarea lor de la stat făcute strict pentru echilibrea sistemului, în situație de debalansare a lui pe cerere/ofertă. Astfel, față de 2022, când veniturile pe echilibrare au fost de 1,05 miliarde lei, 2023 a adus venituri de doar 458 milioane lei. O scădere atât de drastică a veniturilor din echilibrare se poate pune pe seama unei scăderi la fel de accentuate în prețul gazului. Pe tot parcursul anului trecut, gazul s-a ieftinit cu peste 50%, pentru că factorii agravanți din piețe, apăruți după invazia rusă din Ucraina – 2022, au dispărut.

Și Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român, a încheiat anul 2023 cu un profit net de 620,4 milioane de lei, în creștere cu 11%, în ciuda scăderii numărului de clienți și a consumului de energie, arată un raport publicat de companie la Bursa de Valori București (BVB).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Guvernul asta de tilhari si mincinosi creeaza deficite in bugetul national pe care le acopera cu sume luate cu japca legala din profitul societatilor cu capital majoritar de stat pe care le finanteaza cu subventii . Ce economie este asta ?!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.