ANALIZĂ Industria de legume și fructe din România a atins un nivel record în 2021. Importurile au ajuns însă la maximul istoric

rosii ardei mere legume fructe alimentara piata taraba agricultura fermieri pexels sursa foto: Pexels

Industria de fructe și legume din România a atins un maxim istoric în 2020 și a continuat acest trend și în 2021, având rezultate nete care depășesc un miliard de lei, pe fondul unei creșteri a consumului, dar în același timp importurile au ajuns la maximul istoric și există riscul ca dependența de importuri să accelereze în continuare, arată o analiză realizată de KeysFin.

Cifra de afaceri a industriei de fructe și legume din România a crescut cu 17,4%, atingând un maximum istoric de 24,4 miliarde de lei în 2020. Pe sub-segmente, comerțul a înregistrat cel mai mare avans, de 19% (cifră de afaceri de 20,8 miliarde de lei), activitatea de prelucrare a crescut cu 12% (cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei), iar cifra de afaceri a cultivatorilor de fructe și legume a crescut cu 5% față de 2019, la 2,1 miliarde de lei în 2020, se arată în analiza KeysFin lansată cu ocazia participării în cadrul evenimentului RO Fruits & Vegetables Show, organizat de către Modern Buyer.

Pandemia a adus o modificare evidentă a comportamentului de consum înspre produsele de bază între care se găsesc și legumele și fructele. Pentru 2021 estimăm continuarea tendinței de creștere începută în 2014 și atingerea unui nivel record de 28 de miliarde de lei în baza creșterii consumului, dar și a presiunilor inflaționiste de aproximativ 10% de anul trecut”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Mai multe companii și mai mulți angajați

Numărul de angajați a crescut cu 1,9% față de 2019 și a fost cu 21% peste nivelul din 2016, la 27,5 mii de salariați în 2020. Forța de muncă din comerț și prelucrare a crescut cu câte 7% fiecare, la 15,7 mii de angajați respectiv 4,3 mii de angajați în 2020, în timp ce cultivatorii au avut cu 10% mai puțini angajați față de 2019, respectiv 7,5 mii în 2020.

Numărul de companii a crescut cu 3,5% față de 2019 și a fost cu 24,5% peste nivelul din 2016, la 8,6 mii de companii în 2020.  Distribuția pe sub-segmente arată o piață relativ echilibrată: câte 43% dintre companii activau în comerț, respectiv în cultivare, restul în prelucrarea fructelor și legumelor din România în 2020.

Rezultat net record

Rezultatul net al industriei de fructe și legume a depășit pentru prima dată nivelul de un miliard de lei, după un avans de 42% față de 2019 și de 332% față de 2016, ajungând la 1,3 miliarde de lei în 2020.

Pe sub-segmente, rezultatul net al prelucrătorilor de legume și fructe a crescut cu 33%, cel al comercianților cu 42% iar pe partea de cultivare avansul din 2020 a fost de 50% față de anul de dinainte de pandemie.

Mai multe insolvențe

Potrivit datelor oferite de Registrul Comerțului în Buletinul Procedurilor de Insolvențe, în 2021 au fost 110 insolvențe în industria de legume și fructe, cu 20% mai multe decât minimul ultimilor 15 ani,  92 de insolvențe înregistrate în 2020, cu 67% mai puține față de vârful indicatorului atins în 2013, de 337 de insolvențe.

În contextul incertitudinii generale generate de pandemie este indicat ca actorii din mediul de afaceri să verifice companiile cu care colaborează, pentru a preveni riscurile comerciale, precum riscul de neîncasare creanțe, de insolvență, faliment, etc.

Soluțiile de Business Information sunt din ce în ce mai căutate, marii jucători, fie că sunt antreprenori, investitori, manageri sau creditori își schimbă viziunea și practica în abordarea riscurilor, tocmai prin prisma faptului că schimbările bruște din piață pot destabiliza o companie, mai ales dacă informația în luarea unei decizii cu impact major asupra business-ului este incompletă.

Importurile de legume și fructe, la maximul istoric

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în 2020, importurile de legume și fructe au ajuns la maximul istoric de 1,2 miliarde de euro, după un avans anual de 1,6% și o creștere de 252% față de 2011.

Exporturile de fructe și legume au crescut cu 9,3% față de 2019, însă cu doar 40% față de 2011, ajungând la valoarea de 173 milioane de euro în 2020.

Deficitul balanței comerciale de fructe și legume (Exporturi minus Importuri) a crescut cu 0,3% față de 2019 și a fost 374% peste nivelul din 2011, la cel mai ridicat nivel din istorie, atingând peste un miliard de euro în 2020.

Accentuare a dependenței de importul de alimente

Pe termen mediu, analiștii KeysFin estimează o accentuare a dependenței de importul de alimente în general, și implicit și de legume și fructe în contextul creșterii prețurilor materiilor prime, al utilităților, dar mai ales în lipsa unui program național de sprijin bine țintit (infrastructura agricolă, acces la finanțare pentru dezvoltarea și tehnologizarea capacităților de producție – Agricultura nebeneficiind de alocare directă prin Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care să ajute managerii din industria locală de legume și fructe să facă față competiției externe, să reducă dependența economiei locale de produsele din import și să asigure produse sănătoase și de calitate consumatorului român.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *