Produsul Intern Brut al României a scăzut sub așteptări, în trimestrul al doilea, astfel că un lucru este clar: economia românească încetinește mai mult decât se aștepta, arată o analiză publicată miercuri de ING Bank. Prin urmare, banca a revizuit în scădere prognoza privind PIB-ul pentru 2023, de la 2,5% la 1,5%.
„Deoarece este un raport flash, nu avem alte date, cu excepția cifrelor de creștere globală. Detaliile vor fi publicate pe 7 septembrie. Cifrele brute arată o încetinire accentuată a creșterii economice în al doilea trimestru al anului, la 1,1% față de același trimestru din 2022. Acest lucru duce creșterea globală a PIB-ului după șase luni din 2023 la 1,7%, în timp ce estimarea noastră – care era deja la limita inferioară a consensului – era de 2,3%”, arată raportul ING.
Conform analiștilor, unele informații privind factorii de creștere au fost dezvăluite în datele de înaltă frecvență disponibile pentru al doilea trimestru. Acestea arată că a fost o perioadă destul de slabă pentru consum, deoarece vânzările cu amănuntul s-au contractat cu 0,5% față de trimestrul precedent. Activitatea industrială s-a contractat, de asemenea, cu 2,8%, una dintre cele mai mari contracții trimestriale din ultima vreme. Construcțiile își pierd, de asemenea, din viteză, datele disponibile indicând o activitate cvasi-stagnantă, în timp ce în sectorul serviciilor pot fi observate câteva cifre marginal mai bune, unde ar putea exista o expansiune trimestrială de 2-3%. Este probabil ca investițiile și exporturile nete să fi contribuit în mod pozitiv la creșterea din trimestrul al doilea.
„Avem de mult timp o prognoză de creștere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023. În timp ce datele detaliate care urmează să apară la 7 septembrie ar putea arunca o lumină diferită asupra dinamicii de creștere, revizuim deja prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 1,5%, menținând în același timp prognoza pentru 2024 la 3,7%. În funcție de specificul revizuirii bugetului care urmează să fie prezentată la sfârșitul acestei luni, riscurile ar putea fi ușor înclinate în sens descendent”, arată analiștii.
Conform băncii, datele de astăzi confirmă cea mai recentă evaluare a Băncii Naționale a României (BNR) privind o reducere accelerată a decalajului PIB. Din perspectiva politicii monetare, creșterea mai mică este probabil să compenseze prognoza de inflație marginal mai mare și să conducă la un mediu stabil al ratelor dobânzilor pentru restul anului. Banca își menține punctul de vedere privind o primă reducere a dobânzii în primul trimestru din 2024, cu o rată cheie de 5,5% până la sfârșitul anului 2024.