Analiză. Investiții în hoteluri și servicii la jumătatea anului: Constanța atrage cei mai mulți dezvoltatori de hoteluri/ Doar o treime dintre proiectele anunțate sunt în șantier

hotel, cazare, vacanță Sursa foto: Pixabay

Peste 560 de proiecte de unități de cazare sau facilități de relaxare erau în lucru în diverse stadii la jumătatea anului, conform unei analize IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Dintre acestea, doar aproximativ 170 sunt în șantier, în construcție sau în lucrări de amenajare. În total, investițiile necesare pentru a realizat toate aceste proiecte ajung la 10 miliarde de lei. Conform statisticilor oficiale, traficul de pe aeroporturi a revenit la nivelul ante-pandemie, iar sosirile în unitățile de cazare au crescut ușor față de anul trecut, dar gradul de ocupare al hotelurilor din țară e de abia 25%, iar durata medie de ședere a turiștilor e de numai aproximativ 2 zile.

Potrivit datelor monitorizate cu ajutorul platformei de vânzare la șantiere VICTA.ro, în luna iunie au fost identificate 561 construcții din domeniul Hotel și Relaxare la nivel național, marcând o scădere de 1,78% comparativ cu luna precedentă, după cum arată datele publicate de Hotelinvest.ro, platformă a IBC Focus. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de peste 3,16 milioane mp, în timp ce valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 10 miliarde de lei.

Județul de la malul mării rămâne cel mai atractiv județ pentru investitori pe acest segment: Constanța, avea în luna mai 69 de proiecte, în diverse stadii. Următoarele poziții sunt ocupate de Bihor (99 proiecte) și Cluj (33 proiecte).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

 

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru unitățile de cazare, județul București ocupă poziția fruntașă, cu un total de 887.000 mp. De asemenea, suprafețe semnificative regăsim și în Timiș: peste 661 mii mp.

Majoritatea unităților de cazare sunt doar în stadii incipiente și în luna iunie: 4 în intenție, 44 în curs proiectare, 248 în proces de autorizare și 53 înainte de execuție. De asemenea, au fost identificate și 131 proiecte în construcție, 41 în amenajare și 41 finalizate.

Majoritatea proietelor sunt private: mai exact, este vorba despre 337 investiții private și 202 cu finanțare publică. De asemenea, se observă și o scădere procentuală a proiectelor private comparativ cu luna precedentă, cu 8,61% și o creștere cu 0,99% a proiectelor publice.

Dintre proiectele monitorizate, 167 intră la categoria investițiilor mici, 196 sunt de dimensiuni medii și 199 mari.

Printre cele mai mari proiecte în lucru monitorizate de IBC Focus e un ansamblu din Cluj care include un hotel, două săli de evenimente și 10 căsuțe turistice. Proiectul din Cluj ocupă o suprafață de 16.982 mp și presupune o investiție estimată la 47 milioane lei. Un alt proiect de mari dimensiuni este un ansamblu de apartamente de vacanță, cu centru wellnes, spatii comerciale și restaurante în Constanța. Proiectul ocupă o suprafață de 10.000 mp și presupune o investiție estimată la 20 de milioane lei. În județul Bihor se află proiectul pentru un hotel Novotel de 200 camere, cu centru de conferinte. Proiectul presupune o investiție estimată la 72.39 milioane lei și ocupă o suprafață de 4800 mp.

Conform unei analize Colliers, în următorii doi ani sunt aşteptate peste 20 de deschideri importante în România în domeniul ospitalității, totalizând aproape 2.000 de camere. Printre acestea se numără proiectul dezvoltat de One United, care va aduce un brand de lux cu 100 de camere pe strada Clemanceau – Ennismore, pe cand un alt dezvoltator a bătut palma cu un alt brand de lux Ascott, The Crest Collection, care va deschide un proiect cu 170 de camere lângă Palatul Parlamentului din Bucureşti. Noua colaborare cu Accor pentru Novotel Living va genera un aparthotel cu 150 de camere, programat să fie finalizat în 2025, iar Corinthia Grand Hotel Boulevard, cu 30 de camere, va fi, de asemenea, finalizat în viitorul apropiat, conform unui raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Creștere ușoară la cazări în prima jumătate a anului. De unde vin turiștii?

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele șase luni ale anului au însumat 5,786 milioane de persoane, în creștere cu 3,0% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Din numărul total de sosiri, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 81,8%, în timp ce sosirile turiştilor străini au reprezentat doar 18,2%.

Pe judeţe, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare (inclusiv apartamente și camere de închiriat), a înregistrat valori mai mari în: Municipiul Bucureşti (942.800 de persoane), Braşov (667.900 persoane) și Constanța (357.600 de persoane).

Pe țări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din: Germania (102.700 persoane), Italia (102.500persoane) și S.U.A. (63.000 de persoane).

Durata medie a şederii în prima jumătate a anului a fost de numai 1,9 zile la turiştii români, iar la turiştii străini 2,1 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în primul semestru a fost de 25,6% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de aceași perioadă din 2023.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: