Analiză: Numărul de poziţii neocupate în industria de securitate cibernetică la nivel mondial a crescut cu 350% în ultimii ani

Cyber security, securitate cibernetica

Numărul de poziţii neocupate în industria de securitate cibernetică, la nivel mondial, a crescut cu 350% în perioada anilor 2013 – 2021, de la un milion la 3,5 milioane, arată o analiză Cybersecurity Ventures, citată de blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, Eset și de Agerpres.

“Decalajul de competenţe digitale, în special în domeniul securităţii cibernetice, nu este un fenomen nou. Această problemă este însă acum exacerbată de prevalenţa burnout-ului, din ce în ce mai prezent printre angajaţii din departamentele IT. Problemele legate de resursele din sectorul securităţii cibernetice nu sunt un fenomen nou. Potrivit Cybersecurity Ventures, numărul de poziţii neocupate din industria de securitate cibernetică la nivel mondial a crescut cu 350% între 2013 şi 2021, de la 1 milion la 3,5 milioane. Articolul estimează că există 1 milion de angajaţi în securitatea cibernetică doar în SUA iar informaţiile din noiembrie 2021 arată că aproximativ 715.000 de posturi suplimentare sunt neocupate. Aceste numere spun povestea unei probleme de resurse din industrie, un domeniu care funcţionează în prezent cu aproximativ două treimi din necesarul de care are în realitate nevoie”, notează sursa citată.

Pe acest fond, experţii Eset sunt de părere că angajaţi care se află în prima linie a industriei de profil sunt potenţial predispuşi să sufere de “burnout” profesional.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Ceea ce este cu adevărat problematic este combinaţia între lipsa de oameni talentaţi cu experienţă, transformarea digitală accelerată la care am asistat în ultimii doi ani şi nesfârşitele atacuri cibernetice cu care echipele de securitate cibernetică trebuie să se confrunte şi să le facă faţă. Deşi se estimează că sfârşitul acestui deficit este aproape, realitatea ne arată altceva. Multe companii solicită candidaţilor să deţină cel puţin o diplomă de licenţă în domeniu, să fi obţinut o calificare de securitate cibernetică recunoscută în industrie, cum ar fi CISSP şi să aibă o experienţă de 3-5 ani. Îndeplinirea simultană a acestor cerinţe poate fi unul dintre factorii care determină existenţa poziţiilor vacante din industrie”, se menţionează în analiză.

Pe de altă parte, în viziunea celor din domeniu, angajatorii trebuie să-şi reducă lista de cerinţe de expertiză sau de educaţie pentru locurile de muncă în securitatea cibernetică şi să îi atragă pe unii dintre cei mai puţin experimentaţi, dar interesaţi şi pasionaţi de oportunităţile de carieră din IT, pentru ca aceştia să ajungă să dobândească acea experienţă şi să devină talente cu expertiză necesară pentru protecţia împotriva atacurilor cibernetice din viitor.

“De asemenea, este imperativ ca securitatea cibernetică să fie inclusă în toate subiectele curriculare din sistemul de învăţământ, încă de la liceu sau chiar şi din clasele mai mici. Vorbim despre necesitatea ca securitatea cibernetică să fie luată în considerare şi studiată din toate perspectivele, ca design de produs, ca parte a unui proces de business şi altele asemenea, fiind astfel conectată cu fiecare temă predată la clasă. Chiar şi lecţiile din domeniul artelor pot include acest subiect, prin analizarea şi înţelegerea modului de a asigura un NFT. Sunt foarte puţine arii de interes care nu ar beneficia de o înţelegere şi apreciere a securităţii cibernetice. Integrarea în acest fel a securităţii cibernetice ar evita, sperăm, lipsa de talente şi forţă de muncă viitoare şi, cel mai important, burnout-ul celor care aleg o carieră în această ramură IT”, se scrie pe blogul Eset.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: