Analiză. Peste 600 de investiții HoReCa, în lucru la nivel național. Harta proiectelor

santier hotel niro Sursa foto: Niro Group

În ciuda situației grave în ceea ce privește pandemia în România și a crizei din domeniul resurselor umane, investitorii sunt încă interesați de piața HoReCa și de proiecte de agrement. 646 de investiții în sectorul Hotel/ Relaxare au fost monitorizate în ultimele 30 de zile de echipa IBC Focus, companie de consultanță care urmărește piața construcțiilor din România.

Dintre acestea, 311 sunt spații de agrement, 272 unități de cazare, 32 centre spa, 72 de spații dedicate culturii, entertainment si relaxarii, 128 spatii de tip food&drinks.

În ceea ce privește distribuția teritorială, Constanța și Brașovul sunt, în această perioadă, cele mai active piețe, cu 68, respectiv 62 de proiecte.

 

Imagine: IBC Focus

 

În luna octombrie, au fost monitorizate 568 proiecte din domeniul Hotel & Relaxare la nivel național. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 4,09 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 10,63 miliarde lei.

“Numărul de investiții din perioada octombrie-noiembrie era mai eredus anul trecut – spre exemplu pe octombrie se înregistrau 435 de investiții, în timp ce în luna noiembrie discutam despre 469 de astfel de proiecte. Cifra care corespunde anului curent arată că valul de relaxări și reducerea restricțiilor au adus și o serie de noi oportunități, drept urmare numărul de investiții de tip HoReCa a și crescut la nivel național”, spune Mihaela Ghiorghiu, reprezentanta IBC Focus.

Printre cele mai mari proiecte aflate în șantier, în ultimele 30 de zile, se numără Sala Polivalentă Pitești Arena sau hotel Swissotel, Niro Tower Hotel – București. De asemnea, Constanța are o serie de proiecte de mari dimensiuni: imobil de locuințe de vacanță cu spații comerciale, piscine – Alezzi Infinity Resort & SPA, Aparthotel – Marina Blu Mamaia, restaurarea Cazino Constanța.

A crescut activitatea în turism, susținută de clienții români

Activitatea în turism a crescut în acest an, arată datele Institutului Național de Statistică: sosiri, înnoptări, grad de ocupare a unităților de cazare.

În primele nouă luni din an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 7,51 milioane de persoane, în creștere cu 45,5% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 91,8%, în timp ce turiştii străini au înregistrat un procent de doar 8,2%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei sosiți din Europa (79,2% din total turişti străini), iar dintre aceştia, un procent de 77,4% provin din ţările Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a fost de 2,3 zile la turiştii români şi de
2,2 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în primele nouă luni ale anului  a fost de 28,5% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 2,6 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2020.

Sursa foto: Niro Group

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *