Peste 22.000 de șantiere și investiții se aflau în diverse stadii de dezvoltare în prima jumătate a anului trecut, arată datele urmărite de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează piața construcțiilor la nivel național. Rezidențialul rămâne domeniul cu cele mai multe proiecte, dar lucrările de infrastructură și utilități reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc. Încă o mențiune importantă: una din două investiții în stadii incipiente. Cu toate că numărul de proiecte e în creștere, inflația, în general, și creșterile de prețuri din sectorul Construcțiilor în special afectează activitatea în șantiere, spun observatorii pieței.
Mai precis, în primele șase luni ale anului au fost 22.629 de șantiere și investiții monitorizate. 76% dintre acestea reprezintă construcții noi, iar restul sunt reparații, renovări, extinderi. Valoric, lucrările de infrastructură și utilități reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc.
Una din două investiții se află în stadiu incipient: la momentul realizării analizei, 49% din investițiile monitorizate se aflau în stadii incipiente, de autorizare sau proiectare.
Care au fost județele magnet? Cele mai multe proiecte și lucrări de construcții au fost identificate în: București-Ilfov: 2288, Cluj: 1754, Timiș: 1734, Bihor: 1347, Constanța: 1346, Iași: 1073.
Deși investițiile publice reprezintă doar 29% din numărul total de proiecte monitorizate, acestea valoric reprezintă aproape 60% din valoarea estimată a tuturor proiectelor.
Șantiere, pe domenii
Rezidențialul rămâne domeniu de interes pentru investitori, în ciuda unor semnale că piața încetinește. În primul semestru din 2022 sectorul de proiecte rezidențiale conduce detașat la nivel numeric, cu un avans considerabil față de celelalte domenii vizate de analiză, spun autorii raportului. Potrivit datelor analizate și monitorizate cu ajutorul platformei VICTA.ro, la nivel național se află, în diverse stadii, aproximativ 10.000 de astfel de proiecte.
Podiumul este completat de sectorul industrial cu nici jumătate din numărul proiectelor rezidențiale și de investițiile de tip Hotel & Relaxare, care evidențiază faptul că turismul și-a revenit după perioada pandemică și interesul investitorilor începe, din nou, să prindă avânt. Domeniul medical rămâne la coada clasamentului ca număr total de investiții.
Distribuția șantierelor monitorizate în primul semestru din 2022 potrivit VICTA.ro:
În ceea ce privește situația proiectelor rezidențiale mari, Bucureștiul conduce detașat în preferințele dezvoltatorilor. Următoarele județe preferate de dezvoltatorii imobiliari sunt Constanța și Timiș. Clujul este abia pe locul 4 în preferințele dezvoltatorilor în acest an, dacă luăm în considerare numărul de proiecte anunțate. Din cele 4.342 de proiecte monitorizate în această perioadă, 2.700 erau în faza premergătoare construcției, la momentul realizării analizei.
IBC Focus a identificat peste 5.700 de proiecte în categoria “rezidențial mic”. “Din cauza limitărilor de GDPR analiza nu poate fi interpretată foarte exact, dar am remarcat o tendință de creștere a proiectelor de acest tip demarate în această perioadă comparativ cu datele înregistrate anul trecut”, menționează autorii analizei.
De menționat este și faptul că mai bine de jumătate din șantierele de case monitorizate în acest an de IBC Focus se realizează în regie proprie, ceea ce înseamnă că beneficiarii își asumă o mare parte din rolul unui constructor în achiziția materialelor și a subcontractorilor.
Zonele cu activitate economică ridicată atrag cele mai multe investiții de tip birouri, comercial și retail.
Datele mai arată că lucrările de infrastructură și utilități sunt decisive în piață: acestea reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc.
Cum au evoluat șantierele de la un an la altul?
“Numeric, proiectele identificate de noi au crescut pe toate domeniile monitorizate, cu excepția clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13%”, menționează, pentru Economedia, Andrei Spătaru, directorul general al IBC Focus.
Cu toate că numărul de proiecte e în creștere, inflația, în general, și creșterile de prețuri din sectorul Construcțiilor în special afectează activitatea în șantiere, spun observatorii pieței.
“Putem observa o încetinire a vitezei de execuție a lucrărilor. Un număr semnificativ de șantiere suferă de întârzieri în execuție din cauza problemelor care apar la aprovizionarea cu materiale. De asemenea, investitorii sunt mai precauți și nu se grăbesc neaparat să impună o viteză de execuție accelerată. Asta înseamnă o extra provocare pentru constructori, care, în aceste condiții trebuie să găsească soluții pentru a avea un flux de muncă continuu, în contextul în care pe unele șantiere din portofoliu sunt întârzieri și timpi morți”, menționează Spătaru.
Evoluția numerică a proiectelor noi identificate în S1 2022 comparativ cu S1 2021:
- Blocuri și ansambluri imobiliare + 4%
- Case unifamiliale și Vile + 18%
- Industrial + 11%
- Clădiri de birouri – 13%
- Retail modern + 11%
- Pensiuni și Hoteluri + 3%
Semne de încetinire în piață: Scăderi la lucrările de construcții noi
Datele statistice arată o încetinire a ritmului pe piața construcțiilor. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut doar ușor în primele cinci luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică: ca serie brută, cu 3,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu numai 1,3%. S-au înregistrat scăderi la lucrările de construcții noi, conform datelor ajustate (-0,4%), iar clădirile de locuințe au înregistrat creșteri sub cele ale clădirilor nerezidențiale.
Construcțiile, dărâmate de insolvențe
În analiza sa de semestru, CITR, companie activă pe piața falimentelor și restructurărilor, transmite că se pot observa două evoluții semnificative a insolvențelor în 2022: creșterea numărului de companii care își declară insolvența din domeniul construcțiilor și din domeniul industriei prelucrătoare. În luna mai, un număr de 551 companii din construcții au intrat în insolvență (în creștere cu 34,72%), iar din industria prelucrătoare – 339 companii (în creștere cu 6,94%). Sectorul construcțiilor este afectat semnificativ de creșterea prețului materialelor de construcții și a carburantului, de creșterea dobânzilor și de lipsa forței de muncă.