Analiză: Piața media din România va depăși valoare de 762 milioane euro până la finalul anului

bani, euro Sursa foto: Pixabay

Piața media din România a fost pe un trend ascendent stabil în 2023, ajungând la o valoare netă estimată de 701 milioane de euro, în creștere cu 6,5% față de anul anterior, potrivit unui analize realizată de Media Fact Book. Piața de media este estimată că va atinge valoarea record de 762 milioane de euro, până la finalul lui 2024.

„Această evoluție pozitivă se datorează factorilor economici favorabili, precum scăderea prețurilor la energie și o piață a forței de muncă puternică, care au contracarat efectele unui climat economic și geopolitic dificil. Analiza Media Fact Book estimează că piața de media va continua să crească, atingând valoarea record de 762 milioane de euro, până la finalul lui 2024. Se preconizează o creștere semnificativă pentru TV (+10%) și OOH (+10%), o creștere moderată pentru Digital (+7%) și Radio (+7%) și o tendință descendentă pentru Print (-10%)”, se arată în comunicat.

„Piața de media a demonstrat și în 2023 capacitatea remarcabilă de a depăși așteptările. Această performanță subliniază nu doar reziliența sectorului, ci și abilitatea de a se adapta și inova în fața provocărilor”, a spus Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit analizei, digitalul și-a continuat creșterea (+8% vs. 2022), atingând o valoare de 252 de milioane de euro, reprezentând 36% din totalul pieței media. Această creștere este alimentată de factori precum e-commerce și schimbările în consumul de media. Google Search și Display Advertising au dominat alocările bugetare, în timp ce social media a menținut o cotă semnificativă din bugetele de publicitate digitală.
Pentru 2024, Media Fact Book estimează o creștere moderată a pieței de digital de +7%, până la 269 de milioane de euro.

În 2023, audiențele TV au înregistrat o scădere mai moderată, închizând anul cu -4% comparativ cu 2022, un declin compensat de performanțele puternice din ultimul trimestru, care au echilibrat un început de an mai slab. Valoarea netă a pieței TV a rămas constantă la 368 de milioane de euro, reprezentând 52% din totalul pieței media.

„Canalele de știri și-au sporit penetrarea, mai ales în demograficul matur cu status social mediu și ridicat. Acestea au adus în prim-plan evenimente globale, precum evoluțiile conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu, și pregătirile anticipate ale partidelor politice pentru alegerile din 2024, în timp ce televiziunea a rămas centrul de atracție cu evenimente sportive majore, emisiuni de talente și seriale populare. Având un început robust în 2024, piața TV este pregătită să depășească performanțele anului anterior, cu evenimente de talie mondială precum Campionatul European de Fotbal și Jocurile Olimpice de la Paris, care promit să propulseze audiențele la niveluri record, anticipându-se o creștere de 10% a veniturilor nete, până la 405 milioane de euro”, potrivit comunicatului.

Analiza mai arată că introducerea în 2024 a unui nou sistem de măsurare a audienței, care reflectă o structură demografică actualizată bazată pe Recensământul Național din 2021, promite ajustări semnificative în înregistrarea datelor, particularizat prin includerea populațiilor din periferiile urbanizate ca parte a mediului urban.

În ceea ce priveşte piaţa de OOH (publicitatea outdoor), aceasta a continuat să se consolideze, înregistrând o creştere de 12%, cu venituri de 41 de milioane de euro, ce reprezintă 6% din totalul pieţei de media din România. Proiecţiile pentru 2024 sugerează o continuare a tendinţei ascendente. Astfel, este anticipată o creştere de 10%, până la un total estimat de 45,6 milioane de euro.

Totodată, în ultimul an, posturile de radio au atras audienţa cu programe variate de muzică, divertisment şi teme de actualitate, precum sustenabilitatea şi educaţia, ceea ce a determinat un salt de 10% a pieţei de publicitate radio, de la un an la altul, până la o valoare netă totală estimată de 35 de milioane de euro. Pe acest segment, Media Fact Book preconizează o creştere a pieţei cu 7%, la aproximativ 37,5 milioane de euro, transmite Agerpres.

Piaţa de Print a cunoscut, anul trecut, un trendul descendent, de minus 11% faţă de 2022, la cinci milioane de euro, şi a adunat mai puţin de 1% din cota pieţei de media. În 2024, se estimează că tendinţa negativă va continua, cu un minus de 10%, faţă de anul 2023, şi o valoare totală a pieţei de 4,5 milioane de euro.

În 2023, categoria de Retail a continuat să domine piața de media, contribuind cu 25% din totalul estimat al pieței de media, ceea ce i-a consolidat poziția de lider începută în 2021. Acesta a fost urmat de categoriile Healthcare și Food & Beverages, care au avut, de asemenea, contribuții semnificative, reprezentând 17% și, respectiv, 12% din piață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: