Analiză. Piața muncii pentru tineri, în prag de an universitar nou: Ce locuri de muncă pot găsi studenții și ce salarii se oferă?

tineri adolescenti calculator grup liceeni digital Sursa: RBL

Tot mai mulți tineri sunt interesați să testeze piața muncii, pentru experiență, pentru a-și pregăti CV-ul pentru joburi de mai târziu ori pentru a nu se mai baza doar pe fondurile de la părinți nici măcar în timpul facultății. Iar piața are nevoie de ei – companiile lansează locuri de muncă pentru tineri și studenți în sectoare ca retail, call centere, servicii, în domeniul financiar, în transporturi / logistică, publicitate și marketing sau divertisment.  Cum arată, în această toamnă, piața muncii pentru tineri și studenți? Ce joburi pot găsi? Ce salarii se oferă? Reprezentanții a două platforme cu activitate în zona de Resurse Umane, trasează, pentru Economedia, o schiță a domeniului, în prag de an universitar nou.

De la începutul lunii august, de când încep anunțurile pentru toamnă, și până acum, pe portalul ejobs au fost postate aproape 40.000 de joburi, dintre care aproximativ 25.000 au fost joburi entry level, iar 13.000 au fost joburi adresate specific studenților, arată datele transmise de reprezentanții platformei. Cele mai multe joburi pentru studenți vin din o serie de domenii: retail, call center / BPO, servicii, financiar / bancar, transport / logistică, advertising / marketing / PR și entertainment – joburile de animatori pentru diverse evenimente.

Tinerii care caută un loc de muncă cu jumătate de normă în timp ce își fac și studiile au o serie de opțiuni: în ultima lună au fost postate 9.000 de joburi part time pe eJobs.ro. Cele mai multe sunt în retail, asigurări, servicii, financiar bancar.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește interesul tinerilor pentru piața muncii în această perioadă, datele platformei arată că au fost aproape 1,1 milioane de aplicări de la începutul lunii august și până acum, iar peste 360.000 au venit din partea candidaților din segmentul de vârstă 18 -24 de ani.

“Vedem tot mai mulți tineri care vor să intre pe piața muncii încă din timpul facultății, chiar dacă încă nu sunt deciși ce traseu profesional vor urma. Pentru ei este important să capete experiență și să încerce mai multe domenii pentru a descoperi ce li se potrivește mai bine. Desigur, în această perioadă, se uită către domeniile care au și cele mai multe joburi entry level disponibile, precum retailul sau call center / BPO, dar sunt atrași și de zona de IT”, menționează reprezentanta plaformei, Ana Călugăru.

 

Și pentru platforma Bestjobs tinerii reprezintă un segment important de utilizatori. “Candidații cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani reprezintă 20% din totalul utilizatorilor platformei bestjobs. Anul acesta, până la finalul lunii august, am înregistrat aproape 1 milion de aplicări din acest segment de vârstă. Procentul raportat lunar este în creștere față de anii trecuți, mai ales dacă ne raportăm la anii de pandemie. Astfel, 10-12% din totalul aplicanților în perioada de pandemie erau din acest segment de vârstă, procentul a urcat la 15-16% în primul an de după pandemie, iar în acest an a ajuns la 18-20%”, menționează Ana Vișian, marketing manager în cadrul Bestjobs.

Domeniile în care tinerii aplică cel mai des, coroborat cu ofertele de joburi potrivite, sunt Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat.

Cei de la Bestjobs subliniază că o bună parte dintre candidați, mai ales cei fără experiență și încă studenți, vizează și internship-urile sau joburile entry-level în domenii precum Inginerie, IT sau Financiar. Totodată, mulți dintre ei se orientează către joburi din mediul digital, unde își pot construi o carieră care să le asigure flexibilitate și opțiuni de lucru remote.

Ce salarii poate câștiga un student care lucrează în timpul facultății? Datele ejobs arată că, pentru un job full time, un student poate câștiga între 2.500 și 3.500 de lei, în funcție de domeniul în care lucrează. Cei mai mulți se îndreaptă către retail și către call centere.

“Joburile din Vânzări oferă un salariu aproape egal cu salariul mediu net la nivel național și este domeniul cu cele mai multe oferte, iar tinerii găsesc rapid oferte salariale foarte bune în acest sector. În foarte multe cazuri, ei rămân în acest domeniu pentru ca își pot mări veniturile lunare din bonusuri de performanță, chiar dacă profilul facultății este potrivit pentru alt domeniu”, completează Vișian, de la BestJobs.

Pe BestJobs, cele mai multe roluri în domeniu sunt cele de Reprezentant Vânzări prin telefon, cu o ofertă salarială de 700-900 euro net/ lună, Commercial Trainee în București, cu un salariu de 800-900 euro net/ lună, și Sales Assistant în București, cu 650-850 euro net/ lună.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: