Analiză: Prețurile materialelor de construcții vor scădea puternic în acest an, pe fondul diminuării cererii

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

Prețurile materialelor de construcții, care până acum se aflau în stagnare, sunt estimate să scadă puternic în acest an pe fondul diminuării cererii, potrivit platformei Vindem-ieftin.ro. Cele mai mari scăderi ale prețurilor se înregistrează la cărămidă (-6%), urmată de polistiren și gips carton (-5%), fier-beton (-4%) și acoperișuri (-3%).

Potrivit platformei, materialele de construcții ale căror prețuri sunt însă în creștere sunt Oriented Strand Boards (OSB), cu un avans de 6%, și panourile sandwich, al căror preț este în urcare cu 4%.

„În contrast cu anul 2023, când producătorii de materiale de construcții se angajau în campanii promoționale active, situația s-a schimbat considerabil. În prezent, devine tot mai dificil pentru aceștia să mențină prețurile la un nivel competitiv fără a compromite calitatea produselor”, a declarat Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dacă anul trecut, companiile din piață ofereau discounturi de până la 30% pentru materialele de construcții comercializate, la începutul anului curent prețurile au crescut semnificativ. Materialele de construcție ale căror prețuri s-au majorat cel mai mult la începutul acestui an au fost cărămida (+17%), fierul beton (+10-15%), panourile sandwich (+10%), polistirenul (+5-8%) și cimentul (+3-5%).

„În acest context de piață, companiile de profil încearcă să își optimizeze costurile și negociază plata cash pentru materiale, tocmai pentru a obține un cost mai bun și a menține marjele pozitive. De asemenea, crește cererea de produse premium pentru eficientizarea energetică, astfel încât construcțiile să îndeplinească normele nZEB (nearly Zero Energy Building). Tot pe un trend ascendent se situează și numărul de proiecte B2B în mediul antreprenorial pentru noi linii de business, spații de producție și depozitare etc.”, se arată în analiză.

„Competitivitatea în piață a devenit un adevărat exercițiu de menținere a echilibrului. Cu toate acestea, marii producători asigură că există soluții pentru a face față acestei noi realități. Piața materialelor de construcții este dinamică, iar aceasta implică multe provocări. Furnizorii caută în mod frecvent soluții pentru a oferi materiale de construcții fără a face rabat de la calitate, mai ales în contextul inflației crescute la nivel mondial”, a adăugat Cosmin Răileanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sa se ieftineasca. Noi astia, gen primarul Sinaiei, care avem multe case de construit, suntem puternic afectati.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.