Analiză. Record de “clădiri verzi” certificate în 2022. Topul dezvoltatorilor, explicații și perspectivele pentru 2023

clubhause CTP Clubhaus, Bolintin-Deal, foto adp

În ultimele 12 luni, 154 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, reprezentând aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde, conform datelor centralizate de o companie de servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi. Care sunt explicațiile pentru noua orientare? Explică, pentru Economedia, Adrian Pop, consultant BREEAM (sistem de certificare de clădiri “verzi”), de la ADP Birou de Arhitectură (Cluj), companie de proiectare de arhitectură și consultanță în domeniul sustenabilității clădirilor. În ceea ce privește perspectivele pentru 2023 și contracte noi, anul care tocmai a început e marcat de incertitudine și precauție.

Cele mai multe clădiri certificate sunt clădiri de retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de clădiri de producție sau depozitare) și clădirile de birouri (36 de clădiri certificate), potrivit analizei ADP.

 

Unique Student Residences, București, adp

Dezvoltatorii cu cele mai multe clădiri certificate în 2022 rămân CTP, care au adăugat în acest an încă 36 de clădiri certificate BREEAM, ajungând la 99 de clădiri certificate BREEAM în România. Sunt urmați de NHOOD, care au certificat 24 de clădiri, PENNY cu 20 de clădiri certificate, Mitiska REIM + Square 7 Properties cu 13 centre comerciale certificate, Globalworth cu 5 clădiri de birouri certificate BREEAM și LEED, respectiv Transilvania Construcții cu 5 clădiri certificate BREEAM.

De altfel, dezvoltatorii de la CTP au anunțat ca țintă atingerea neutralității nete de carbon până în anul 2023, în acest scop obținând certificarea BREEAM pentru întregul său portofoliu de proprietăți industriale.

România rămâne la fel de competitivă și în acest an, obținând câteva dintre punctajele record acordate de BRE (instituția ce emite certificatele BREEAM) în 2022, conform analizei:

  • Depozitul regional PENNY din Filiași (92,89%) –  cel mai mare punctaj acordat vreodată pentru o clădire industrială
  • CTP Clubhaus, dotarea comunitară din cel mai mare parc industrial din Centrul și Estul Europei, CTPark Bucharest West (94,6%) – cel mai mare punctaj pentru o clădire existentă
  • Globalworth Square (99%) – cel mai mare punctaj pentru o clădire nouă

Clădirilor certificate BREEAM li se adaugă cele 4 clădiri certificate LEED și cele 6 recertificări LEED. Dintre acestea, doar hala de producție P&G din Urlați este o clădire nouă, celelalte 9, prezentate în tabelul de mai jos, fiind clădiri existente pentru care s-a certificat sau recertificat modul de operare și management.

„Deși sectorul construcțiilor e amenințat de fluctuații mari ale prețurilor, schimbări legislative imprevizibile, penurie de materie primă, numărul și varietatea de proiecte contractate pentru servicii de sustenabilitate în 2022, care se vor derula pe următorii 2-3 ani, ne arată că dezvoltatorii își vor continua planurile de investiții, planuri în care sustenabilitatea are un loc foarte important. Nu doar numărul de proiecte a crescut foarte mult în ultimii ani, ci și ambițiile dezvoltatorilor pentru certificări de nivel tot mai înalt”, a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

În ceea ce privește perspectivele pentru 2023 și contracte noi, anul care tocmai a început e marcat de incertitudine și precauție.

“În discuțiile pe care le aud în jurul meu simt multă incertitudine și precauție. Toată lumea se așteaptă ca inflația să fie mai mare sau mai lungă decât ce se anunță oficial și să începem să simțim o recesiune. Deci mi-e foarte greu să prezic cum va fi anul 2023. La inceputul pandemiei am avut insă o strategie care s-a dovedit câștigătoare. Am avut un oarecare front de lucru, am incercat să transmit echipei siguranță cel puțin pe un termen mediu și să ne concentrăm atenția pe ce avem de lucru. Astfel ne-am ținut mintea ocupată cu ce aveam de făcut, evitând toată incertitudinea din jurul nostru. Activitatea biroului a mers bine și am reușit să ne dezvoltăm. Cred că și acum, dacă ne concentrăm pe ce avem de făcut, vom trece cu bine prin anul 2023. Avem multe planuri și idei. Dacă realizăm jumătate din ele, e foarte bine”, spune arhitectul.

Fot: Banca Transilvania Cluj, adp

“Observăm și câteva direcții noi legate de sustenabilitate: calculul și compensarea amprentei de carbon înmagazinate și/sau operaționale, certificarea WELL, certificarea EU Taxonomy sau conformarea nZEB. Toate acestea sunt servicii noi, pe care, în 2022, am început să le oferim clienților noștri și credem că în anii care urmează vor avea o cerere din ce în ce mai mare”, a completat Pop.

De unde vine recordul?

Care sunt explicațiile pentru numărul mare de certificări, în raport cu anii anteriori? Investițiile în sustenabilitate vor fi decisive pentru valoarea clădirii și nivelul de taxare, spune Pop, pentru Economedia.

“Cererea mare pentru evaluarea sustenabilității clădirii și obiective de a obține niveluri de certificare mai ambițioase vine pe de o parte dinspre fondurile de investiții și bănci, care au realizat că aceste certificări asigură clădirilor pe care le finanțează o evaluare mai bună și o atractivitate mai mare în vremuri incerte. Apoi, cei mai importanți dezvoltatori incearcă să fie cât mai vizionari, să construiască în prezent clădiri care răspund cerințelor și reglementărilor care vor apărea în viitor. Dacă urmărim dezbaterile și intențiile de reglementare, vedem că în viitorul foarte apropiat nivelul de certificare, consumurile de energie, amprenta de carbon inmagazinată și operațională devin tot mai importante. Vor defini valoarea clădirii, nivelul de taxare, capacitatea proprietarului sau a chiriașului de a se putea integra într-un plan de reducere sau chiar compensare a amprentei de carbon sau chiar prețul cu care proprietarii vor putea vinde sau închiria spațiile pe care le dețin”, susține Adrian Pop.

LEED 2022:

Top 10 BREEAM:

Sursa: adp

ADP green building a finalizat în 2022 un număr de 108 certificări BREEAM, echivalentul a 1.392.166 de mp, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor încheiate în 2022 în România, potrivit companiei. In 2022 ADP green building și-a extins activitatea în Ungaria, urmând ca în 2023 să își consolideze prezența în România, Bulgaria și Ungaria și să se extindă în Slovacia.

Chiriașii, dispuși să plătească o chirie mai mare pentru spații de birouri mai sustenabile

Certificările pentru clădiri verzi devin o necesitate pentru orice proprietar care dorește să-și închirieze cu succes birourile, spun consultanți imobiliari. “Mai mult decât atât, într-o lume post-COVID și cu inflație ridicată și într-o perioadă în care este mai dificil să readuci angajații la birou, proprietarii caută din ce în ce mai mult diferite certificări ESG care să-i diferențieze pe piață, iar chiriașii sunt interesați și dispuși să plătească o chirie mai mare pentru spații de birouri mai sustenabile. De altfel, toate clădirile de birouri livrate începând cu anul 2017, adică 31% din stocul modern de birouri din capitală, sunt certificate LEED și BREEAM, rata de neocupare pentru aceste spații de birouri clasa A fiind în medie de aproximativ 11%, iar chiriile sunt cuprinse între 17 și 19 euro pe metru pătrat. Decalajul la nivel de chirie dintre clădirile mai vechi și cele mai noi, situate la fel de bine, se va menține și se va accentua, deoarece costurile de investiții nu pot compensa în totalitate avantajele pe care le au acestea din urmă”, a notat Victor Coșconel, Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers, într-o analiză legată de piața de birouri.

 

CTP Clubhaus, Bolintin-Deal, foto adp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *