ANALIZĂ România se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din UE. Costul împrumuturilor pe termen lung, la cel mai mare nivel din ultimii zece ani

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Guvernul României se împrumută din nou la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană, analizate de Economedia.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 6,20%, în martie 2022, cel mai mare nivel din ultimii zece ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în decembrie 2012, când rata dobânzii era de 6,65%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Dobânda pe termen lung a mai crescut aproape de nivelul de 5% și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.

De altfel, România este țara care se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, mai arată datele BCE. Doar Ungaria și Polonia se mai împrumută la costuri mari, în UE, de 5,92% și 4,83%. Și pentru aceste țări dobânzile au crescut, de la 4,40% și 3,35%, în decembrie 2021. Bulgaria, de exemplu, are un cost de împrumut pe termen lung de numai 1,09%.

Țări precum Lituania și Germania se împrumută la costuri de 0,16% sau 0,28%. În decembrie, Germania și Danemarca încă se împrumutau la dobânzi negative. Însă în ultimele luni mai multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a combate inflația.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care tocmai a trecut de pragul de 50% din PIB.

Ciolacu îi reproșa lui Cîțu dobânzile mari

Anul trecut, președintele PSD Marcel Ciolacu critica guvernele liberale ale lui Ludovic Orban și Florin Cîțu, spunând că „se împrumută la dobânzi uriașe”.

„Domnule premier, ați vorbit vreo 10 minute. În tot acest timp ați împrumutat România cu 600.000 de euro. 1.000 de euro pe secundă, bani furați din buzunarul fiecărui român, pe care îi vor plăti copiii și nepoții noștri. […] V-ați prezentat deja filosofia de viață: că pe lumea asta nimic nu e gratis! Din păcate, ați dovedit că nici să mori nu e gratis. Ați tăiat până și de la ajutorul de înmormântare. Domnule Cîțu, știe tot poporul că la dumneavoastră totul se reduce la bani. Pe care fie îi furați, fie îi împrumutați la dobânzi uriașe”, îi reproșa Marcel Ciolacu, lui Florin Cîțu, anul trecut, în februarie, când dobânzile pe termen se situau sub 3%.

„Noi asistăm de la alegeri, de aproape un an de zile și de la doi ani de când domnul Iohannis și-a impus guvernele sale mândre și competente. Nu ai nici o treaba cu prioritățile românilor din acest moment. Românii au cu totul alte priorități. Un singur lucru știu să facă să ne împrumută pe următoarele patru – cinci generații. Știți câte dobânzi s-au plătit până acum, de la începutul anului ? 2,6 miliarde de euro. Știți cât vom plăti noi toți, dobânzi în anul acesta – patru miliarde de euro, respectiv 20 de miliarde de lei și astea sunt doar dobânzile la împrumuturile făcute de domnul Cîțu și domnul Orban”, a insistat Marcel Ciolacu și în august 2021, când dobânda la care se împrumuta România era de 3,72%.

În acest an, când social-democrații se află la guvernare, iar ministru de Finanțe este social-democratul Adrian Câciu, Marcel Ciolacu nu mai critică dobânzile la care se împrumută România, deși acestea sunt cele mai mari din ultimii zece ani și mai mult decât duble față de anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. PSD se dovedește a nu știu câta oară că ne aduce sărăcie, nenorocire morală, ucide tot ce este cinstit și corect, nu mai sunt anchetați, cu cât sunt mai hoți, cu atât urcă pe scara puterii. Să dea Domnul să cadă și să se frângă! Singura noastră speranță!

  2. Ce conducere este aceea care traieste doar din imprumut. Cat te poti imprumuta? O familie daca este prost manageriată, nu ii mai ajung banii din venituri, asa ca recurge la imprumuturi. Imprumuturile, salveaza problema pe moment, dar practic lunar vei avea un venit mai mic pe care sa il intinzi pe o luna. Daca nu mai ai incotro, duci lucrurile cele mai de pret la amanet si tot asa, pana cand intr-o buna zi poti ajunge in strada. Ei asa poate ajunge si Romania cu astfel de conduceri. Vad ca mai sus comenta un postac faptul ca PSD e raul acestei tari. Toate partidele politice sunt raul acestei tari. Ca doar nu o fi vreo fecioară PnDL-ul, UDMR-ul și USR-ul fara PLUS. AUR nu mi-as pune speranta că nu cred că pot face ceva. Tara e condamnata, dar directia e buna. UE are nevoie de astfel de tari, perfect dependente de ei. O tara care nu se imprumuta si nu are datorii nu este buna, deloc. Asa ca dupa aceste imprumuturi fara numar, ce au luat amploare aberanta din decembrie 2019, vom ajunge sa ducem si la amanet, resurse, terenuri, paduri, oameni, tara cu totul. De fapt am inceput demult, doar ca in anii urmatori va fi din ce in ce mai accentuat.

    • România se împrumută pentru pensii, importuri de mărfuri de cacao și alte rah.haturi. Dacă am investi, probabil s-ar schimba și rezultatele. Dar cum spune un imb.becil coleg de muncă: “Dacă facem autostrăzi, le facem oricum pentru folosul Vestului, nu pentru noi”. Între timp, fără infrastructură și cu investiții zero în industrii cheie, vom fi ultimii ciumpalaci.

  3. Analistilor, unde e referinta? Comparati cresterea costurilor de finantare raportat la bundurile germane, vedeti daca a crescut sau s-a mentinut. Atunci vezi daca s-a degradat. Cat de relevanta este Bulgaria in discutia asta, tara sub consiliu monetar(pegged currency), care prin defintie teebuie sa aiba politica fiscala stransa deci nu are de finantat deficite, deci nu trebuie sa se imprumute.

  4. Este clar, dacă ai noștri o țin așa, in câteva luni (la scadență) intrăm in imposibilitate de plată și evident faliment de țară.
    Este evidentă dorința investitorilor de a avea acces la resursele naturale ale țării si de a deține în fapt controlul total asupra țării.
    Suntem deocamdată conduși de trădători și vânzători de țară și nu se întrevede alt viitor pentru români decât sclavagismul modern.
    Condițiile și dobânzile impuse de investitorii, nu ar fi trebuit acceptate așa ușor. Nu au fost negocieri sau alternative de finanțare.

    Boierii parveniți, hoții și trădătorii care ne administrează țară, ne-au vândut pe nimic in fiecare zi de mai mult de 30 de ani încoace.

    Ne purtăm ca un popor de momâi, de parcă s-au terminat gloanțele si zidurile.

    Imi este teamă că in ziua de azi modelul lui Țepeș ar putea sa le producă prea multă plăcere.

    Suntem luati de proști si urmează un nou nivel de control al maselor.
    De exemplu:
    Aur pare o abureală ieftină de partid, finantat si promovat cu scopul de inventariere și controlul nominal al celor declarați împotriva sistemului.
    AUR poate declanșa la comanda finanțatorilor, revolta internațională sincronizată exact ca si “căderea spontană a comunismului” in Europa.
    Va veni schimbarea, dar parșivii stiu sa cumpere ambele fronturi si sa ramana la suprafață.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.