Peste 2700 de proiecte industriale și spații logistice sunt în construcție la nivel național, în această perioadă, arată datele monitorizate de consultanții de la IBC Focus, care urmăresc șantiere pe teritoriul țării.
Mai precis, conform datelor din aceaastă lună, în 2023 au fost identificate 2759 proiecte industriale și spații logistice în construcție la nivel național. Cumulat, suprafața acestora este de 9,46 milioane de mp, cu o valoare estimata la 20.63 miliarde lei, arată datele publicate pe Infohale.ro, platformă proprie dezvoltată de IBC Focus.
În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Ilfovul din vecinătatea Capitalei (260 proiecte) și două județe de graniță – Bihorul (225 proiecte) și Timișul (184 proiecte).
Iată cum se prezintă situația în toată țara:
Companiile au închiriat în prima jumătate a anului aproape 550.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024, arată cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Activitatea de închiriere pe piața imobiliară industrială și logistică a înregistrat în perioada martie-iunie un alt trimestru puternic, fiind tranzacționați peste 215.000 metri pătrați, astfel că volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a crescut ușor în comparație cu H1 2022. Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, (90% din suprafața totală închiriată în al doilea trimestru 2023 și 72% din cererea din primul semestru 2023), provenind din sectoare variate de activitate, printre cele mai active fiind retail-ul, distribuția de mărfuri generale, industria componentelor auto și logistica.
Majoritatea tranzacțiilor semnate în această perioadă au vizat proiecte amplasate în afara Bucureștiului, cele mai relevante fiind Brașov, Timișoara, Oradea sau Arad.
”Activitatea de închiriere pe piața de logistică și industrială rămâne efervescentă și în acest an, astfel că am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacționat care să atingă un milion de metri pătrați. România reprezintă un hub dinamic și atractiv pentru multe companii, existente sau care doresc să se extindă în regiune pentru efiecientizarea operațiunilor logistice. În acest context, suntem optimiști cu privire la evoluția pieței atât din perspectiva cererii, cât și a dezvoltării de noi proiecte logistice și industriale”, a spus Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Creștere ușoară pentru cifra de afaceri din industrie în prima jumătate a anului
Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 2,4%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În marja creşterilor consemnate s-au raportat procente pozitive în industria prelucrătoare (+3,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 14%.
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor de uz curent (+9,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-22,5%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,3%).