Analiză: Unul din patru români lucrează în retail. Industria de retail are aproape un milion de angajaţi, fiind a doua ca mărime din sectorul privat

AnnabellaRetailPark_Annabella 100

Industria de retail are aproape un milion de angajaţi, fiind a doua ca mărime din sectorul privat, iar un român din patru lucrează în retail, arată datele Asociaţiei Marilor Retaileri din România, citate de News.ro. Sectorul retailului plăteşte peste 917.000 de pensii medii în fiecare lună.

„Industria de retail din România este unul dintre cele mai importante sectoare economice, atât sub aspectul numărului de angajaţi, cât şi din punctul de vedere al sumelor cu care contribuie în fiecare an atât la bugetul asigurărilor sociale, cât şi la bugetul asigurărilor de sănătate. Conform datelor oficiale de la Institutul de Statistică, numărul angajaţilor din retail era la finalul anului 2022 era de peste 978.000 de persoane, aceştia având a doua mare pondere în totalul numărului de angajaţi pe domenii, după sectorul industrial. Mai precis, conform cifrelor oficiale, un român din patru lucrează în domeniul retailului”, arată datele Asociaţiei Marilor Retaileri din România.

De altfel, conform datelor de la Registrul Comerţului, dintre cele mai mari zece companii din România cu cei mai mulţi angajaţi, patru sunt din industria de retail. Mai precis, cei mai mari angajatori din ţara noastră au cumulat peste 145.000 de angajaţi, iar 30% dintre aceştia lucrează în retail, conform datelor de la ONRC care arată că patru mari retaileri din România din punct de vedere al angajaţilor au, cumulat, peste 50.000 de angajaţi. Vorbim de companii care au minim 10.000 de angajaţi fiecare, unele dintre ele depăşind chiar angajatori din industrie precum Automobile Dacia.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Cu un salariu mediu brut de peste 6.700 de lei, conform datelor de la Institutul de Statistică, retail-ul este unul dintre unul dintre cele mai importante sectoare atunci când vine vorba despre încasările la bugetul de asigurări. Astfel, conform calculelor bazate pe numărul de angajaţi şi pe procentul de contribuţii datorat în funcţie de salariul brut, rezultă faptul că retail-ul virează la bugetul de asigurări sociale, cel din care se plătesc pensiile românilor, peste 1,65 de miliarde de lei lunar, adică aproape 20 de miliarde de lei pe an.

„În condiţiile în care, conform datelor de la ministerul Muncii, vorbim despre un buget al asigurărilor sociale care în anul 2022, dar şi în anul 2023, s-a ridicat în jurul valorii de 90 de miliarde de lei, putem trage concluzia că banii care vin din retail la bugetul de pensii înseamnă peste 20%, aproape chiar un sfert din bugetul asigurărilor sociale”, mai arată Asociaţia Marilor Retaileri din România.

Conform datelor de la Institutul de Statistică, pensia medie din România este de aproximativ 1.800 de lei, ceea ce înseamnă că sectorul retailului plăteşte peste 917.000 de pensii medii în fiecare lună.

„Industria de retail, în ciuda tehnologizării, va depinde întotdeauna de oameni, şi va căuta să menţină şi să atragă angajaţi. Felul în care a evoluat forţa de muncă în retail în ultimii ani este semnificativ pentru economie iar măsurile de consolidare şi retenţie s-au văzut cel mai bine în pandemie, când această industrie, alături de angajaţii săi au jucat un rol decisiv pentru siguranţa populaţiei”, a declarat George Bădescu, preşedintele Asociaţiei Marilor Retaileri din România.

Mai mult, industria de retail este unul dintre cei mai semnificativi contributori la sistemul de sănătate din România, dat fiind faptul că 10% din salariile brute ale celor aproape un milion de angajaţi din acest sector se duc la bugetul asigurărilor de sănătate.

„Astfel, la un buget anual estimat de aproximativ 40 de miliarde de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe, sectorul de retail contribuie cu aproximativ 8 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din total. Pentru a ne face o idee mai clară, putem spune că dintr-o reţetă gratuită de 100 de lei pe care un român o ia de la medicul de familie, 20 de lei vin din sectorul de retail. Ca să ne facem o idee încă şi mai clară asupra a ceea ce înseamnă rolul retail-ului, ne vom raporta la datele de la Ministerul de Finanţe care arată faptul că în anul 2022, încasările din contribuţii au fost de 139 de miliarde de lei. Cu un total de aproximativ 28 de miliarde de lei anual, putem vedea că retailul contribuie cu peste 20% la încasările anuale ale statului din asigurări, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative ponderi în termeni de încasărilor care vin din mediul privat”, adaugă asociaţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: