Analiză XTB: Cele trei scenarii în Ucraina: invazie, tensiune și compromis. Băncile rusești, petrolul, aurul sau platina, posibile oportunități de a investi la acest moment

Redacția feb. 14, 2022 0 comentarii
Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash

Analiștii XTB, casa de brokeraj pe bursele internaționale, iau în calcul trei potențiale scenarii pe care investitorii ar putea să le ia în calcul în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Vestea venită din partea serviciilor de informații americane conform căreia agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este foarte probabilă a adus neliniști mari în piețele bursiere vineri. Deși Rusia a negat, situația nu pare să se îmbunătățească.

Investiția acțiunilor în bănci din Rusia

Analiștii sunt de părere că firmele VTB și Sberbank, bănci de stat din Rusia, se numără printre cele mai bune oportunități în rândul acțiunilor.

Investitorii se pot concentra, de asemenea, pe indicele diversificat RTS, unde Sberbank are o pondere de 14% – indicele este compus și dintr-o mulțime de companii de energie și este în scădere cu 30% față de maximele de la sfârșitul anului 2021.

„O alegere mai puțin evidentă este Nasdaq (US100). De ce ar reacționa acțiunile tehnologice americane la conflictul din Europa? Ei bine, din moment ce această piață se confruntă cu propriul set de probleme (în principal înăsprirea monetară a Rezervei Federale), alte vești negative sunt dificil de ”digerat” pentru investitori”, spun analiștii XTB.

Mărfuri – petrol, aur, platină, paladiu și grâu

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar materia primă este un substitut pentru gazul natural, care s-a regăsit într-o ofertă tot mai restrânsă în Europa.

Aurul a fost în mod tradițional „o alegere de top” în vremurile de incertitudine geopolitică, dar atenția s-ar putea orienta către paladiu și platină – acestea sunt tot metale prețioase, dar Rusia este mult mai importantă în aceste sectoare fiind exportatorul numărul 1, respectiv 2. În cele din urmă, atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de grâu.

Valute – dolari sau rubla rusă

„Perechea valutară este o alegere destul de evidentă – orice conflict este dăunător pentru rubla rusească, chiar și în pofida prețurilor ridicate ale petrolului și a creșterilor semnificative ale ratei dobânzii în Rusia. Pe de altă parte, dolarul atrage lichiditate în perioade de criză, așa că dolarul/rubla rusă este alegerea investitorilor pe plan valutar”, precizează analiștii.

Posibile scenarii: invazie, tensiune și compromis

Potrivit XTB, cel mai nefericit scenariu este cel al invaziei – deja sugerat de serviciile de informații americane. Invazia înseamnă sancțiuni, dar de fapt lipsa unor sancțiuni sunt cheia pentru o reacție aici (deoarece cele mai puternice măsuri – cum ar fi excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT – se presupune că nu sunt disponibile). Piețele știu că, dacă Rusia invadează, forțarea acesteia să se retragă va fi costisitoare și asta va alimenta incertitudinea și teama. Estimare critic negativă pentru acțiunile rusești, negativă pentru acțiunile globale, pozitivă pentru petrol, metale prețioase și dolar/ruble rusești.

Scenariul cel mai probabil, din punctul de vedere al analiștilor, ar putea fi cel de prelungire a tensiunii – Moscova poate face amenințări atât timp cât obține anumite rezultate (se vorbește despre autonomie sau chiar despre referendumuri în părțile de est ale Ucrainei). Deși este complicat din punct de vedere politic, acest scenariu poate fi de fapt un motiv de detensionare pentru piețe. Atâta timp cât riscul de invazie scade, acest scenariu este pozitiv pentru acțiuni, în timp ce este negativ pentru petrol, metale prețioase.

„Nu în ultimul rând, un scenariu pe care ne-ar plăcea să-l vedem – există un compromis solid și trupele rusești sunt retrase din zona de graniță cu Ucraina. Acest lucru ar fi pozitiv pentru acțiuni (în special pentru băncile din Rusia și indicele RUS50), dar negativ pentru petrol, metale prețioase și USDRUB. Din păcate, acest scenariu pare să fie și cel mai puțin probabil”, precizează analiștii XTB.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *