Sprijinul oferit pentru combaterea sărăciei energetice este gândit în mod general, fără să ţină cont de nevoile reale şi diferite ale oamenilor, iar această abordare uniformă duce la risipa banilor publici, birocraţie mare şi un impact redus pe termen lung în viaţa celor care chiar au nevoie de ajutor, consideră Anca Sinea, coordonatoarea Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Sărăcia energetică nu mai înseamnă doar locuinţe reci în timpul iernii sau o problemă care afectează exclusiv gospodăriile foarte sărace, mai spune ea.
„Astăzi, soluţiile trebuie să răspundă unei diversităţi tot mai mari de provocări, de la costuri ridicate cu energia, la cheltuieli mari de transport şi condiţii locative precare. Datele arată o problemă complexă, cu multiple faţete, influenţată de schimbările climatice, tipul locuinţei, regiunea în care trăim şi veniturile disponibile”, notează reprezentanții ORSE.
Experţii ORSE avertizează asupra faptului că este nevoie de politici publice şi intervenţii mai bine adaptate realităţilor din teren şi propun un set de soluţii concrete pentru combaterea eficientă a acestui fenomen, transmite Agerpres.
„În prezent, sprijinul oferit pentru combaterea sărăciei energetice este gândit în mod general, fără să ţină cont de nevoile reale şi diferite ale oamenilor. Această abordare uniformă duce la risipa banilor publici, birocraţie mare şi un impact redus pe termen lung în viaţa celor care chiar au nevoie de ajutor”, conform Ancăi Sinea.
Conform specialiştilor, la nivel european, fenomenul de sărăcie energetică este recunoscut şi definit prin Directiva (UE) 2023/1792, iar în România, prin Legea 226/2021.
Cauzele sărăciei energetice
- venituri reduse;
- costuri ridicate ale energiei;
- lipsa accesului la surse alternative;
- performanţele energetice scăzute ale locuinţelor şi echipamentelor.
„Acestea se suprapun adesea peste alte forme de vulnerabilitate socială, generând un impact grav: marginalizare, accentuarea inegalităţilor şi afectarea sănătăţii fizice şi mintale. Există o serie de măsuri care şi-au dovedit eficacitatea pentru stoparea şi prevenirea fenomenului, precum: eficientizarea energetică a clădirilor, facilitarea accesului la surse de energie sustenabilă, ca măsuri de combatere şi prevenţie; dezvoltarea unui sistem flexibil de suport şi răspuns pentru gospodării, care să faciliteze accesul permanent la consiliere şi oportunităţi de investiţie (ex: consolidarea rolului administraţiilor publice în reţeaua naţională de ghişee unice); sau sprijin financiar temporar ţintit gospodăriilor cu risc de sărăcie energetică în situaţii excepţionale”, se menţionează în comunicat.
Politici publice și măsuri recomandate de ORSE
- politici de transport public accesibil şi de calitate;
- definirea unui interval clar de confort interior şi dezvoltarea de măsuri care să răspundă noilor nevoi de locuire;
- combaterea sărăciei energetice necesită implicarea coordonată a administraţiei centrale şi locale, reglementatorilor, a companiilor de energie şi societăţii civile.
- politici publice accesibile tuturor, flexibile şi proactive, cu posibilitatea validării în sistemul de suport de noi beneficiari ţintiţi pe baza unor criterii obiective;
- crearea unor mecanisme clare care să permită intervenţii profunde şi dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor vulnerabile, pe termen lung, inclusiv prin Fondul Social pentru Climă;
„Autorităţile publice locale trebuie să joace un rol-cheie în identificarea gospodăriilor vulnerabile şi în aplicarea programelor de sprijin, precum cele de eficienţă energetică, fiind necesară în acelaşi timp reglementarea schimbului de date între distribuitorii de energie şi stat pentru o mai bună identificare a sărăciei energetice”, potrivit sursei citate.
Observatorul Român al Sărăciei Energetice este un proiect iniţiat de Centrul pentru Studiul Democraţiei, think-tank înfiinţat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, în cadrul căreia funcţionează ca centru de cercetare acreditat.