Andrei Diaconescu (ONE) despre proiectul de lege care privește dezvoltatorii imobiliari: Schimbarea legislativă este extrem de oportună / Limitarea avansului ar putea să aibă un efect advers, să scumpească locuințele

Andrei Diaconescu One United Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Andrei Diaconescu, cofondator și co-CEO One United Properties, a declarat vineri că proiectul de lege care schimbă regulile în piața imobiliară este „extrem de oportun”. „Este important să se creeze un mediu mai sigur și mai transparent atât pentru clienți, cât și pentru dezvoltatori”, a mai spus el, potrivit unui răspuns pentru Economedia. Compania este singura care a răspuns, până la acest moment, la solicitarea Economedia privind această modificare de lege.

Declarația vine după ce PSD a adepus în Parlament un proiect legislativ care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect. Inițiativa vine după ce un tribunal a cerut intrarea dezvoltatorului imobiliar Nordis în insolvență.

„Propunerile care au ajuns în spațiul public sunt cu siguranță foarte bune, schimbarea legislativă este extrem de oportună. În alte țări, aceste schimbări legislative au venit după niște adevărate cataclisme financiare, după niște pierderi enorme. Sigur că și contextul de la noi din țară este o tragedie pentru o serie întreagă de clienți, care, probabil, vor pierde sume importante, însă el nu este un fenomen de o amploare deosebită, ca procent din piața locală el este relativ mic. Așadar, cred că suntem oarecum norocoși că această schimbare se întâmplă după un eveniment restrâns, care poate, iată, să genereze o schimbare legislativă cu scopul de a preveni astfel de situații”, a spus Diaconescu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Există o serie de modificări care credem că ar schimba dramatic peisajul imobiliar și încrederea românilor în aceste tranzacții. Este important să se creeze un mediu mai sigur și mai transparent atât pentru clienți, cât și pentru dezvoltatori. În primul rând, dacă la momentul emiterii autorizației de construire un apartament care nu este finalizat ar fi înscris într-o carte funciară provizorie, acesta nu ar mai putea fi vândut de mai multe ori, din moment ce tranzacția ar fi și ea înscrisă în cartea funciară provizorie. Un astfel de instrument previne vânzarea multiplă a aceleiași unități către diferite persoane și simplifică evidența juridică fără a încărca inutil cartea funciară a terenului. Aceasta este o soluție extraordinar de simplu de implementat, pe care alte țări o practică deja cu succes”, a declarat cofondatorul ONE.

În ceea ce privește limitarea avansului la 10% din valoarea imobilului, el a spus că „ar putea să aibă un efect advers, pentru că este posibil ca mulți dezvoltatori să nu mai poată să construiască. În consecință, cererea ar fi mai mare decât oferta și, implicit, prețurile ar putea crește necontrolat. Din experiența altor țări, credem că există alte metode prin care dezvoltatorii pot fi disciplinați. Una dintre ele o reprezintă crearea unui cont bancar dedicat avansurilor, deoarece este important ca banii primiți de la clienți să fie folosiți strict pentru proiectele pentru care au fost încasați. Băncile care finanțează proiecte imobiliare au un serviciu specializat, care monitorizează progresul construcției. O propunere ar fi ca acest serviciu să fie extins de către bănci și către proiectele pe care nu le finanțează, astfel încât fiecare dezvoltator să aibă un cont colector la o bancă, unde se încasează toate avansurile, iar aceste operațiuni pot fi monitorizate de bancă și tot banca să plătească direct furnizorii. Cu alte cuvinte, destinația și utilizarea banilor să nu mai fie în controlul exclusiv al dezvoltatorului. În acest fel, niciun dezvoltator nu va mai putea folosi banii de avans pentru altceva decât pentru dezvoltarea proiectului, iar consumatorii sunt siguri că banii merg exclusiv către bunul pe care l-au cumpărat, eliminand riscul redirecționării fondurilor către alte proiecte”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: