„Angajați virtuali” s-ar putea alătura forței de muncă chiar din acest an, afirmă șeful OpenAI

Sam Altman open AI Sursa foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

„Angajații virtuali” s-ar putea alătura forței de muncă în acest an și ar putea transforma modul de lucru al companiilor, potrivit directorului executiv al OpenAI, relatează The Guardian.

Primii agenți de inteligență artificială ar putea începe să lucreze pentru organizații în acest an, a scris Sam Altman, pe măsură ce firmele de inteligență artificială fac presiuni pentru utilizări care generează randamente ale investițiilor substanțiale în tehnologie.

Microsoft, cel mai mare susținător al companiei din spatele ChatGPT, a anunțat deja introducerea agenților AI – instrumente care pot îndeplini sarcini în mod autonom -, printre primii care i-au adoptat numărându-se și firma de consultanță de top McKinsey.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Credem că, în 2025, am putea vedea primii agenți AI «alăturându-se forței de muncă» și schimbând material producția companiilor”, a scris Altman într-un blogpost publicat luni.

Se pare că OpenAI intenționează să lanseze luna aceasta un agent AI cu numele de cod „Operator”, după ce Microsoft și-a anunțat produsul Copilot Studio, iar rivalul Anthropic a lansat modelul AI Claude 3.5 Sonnet, care poate efectua sarcini pe computer, cum ar fi mișcarea cursorului mouse-ului și tastarea textului.

McKinsey, de exemplu, construiește un agent care să proceseze cererile de informații ale noilor clienți, îndeplinind sarcini precum programarea de întâlniri ulterioare. Firma de consultanță a prezis că, până în 2030, activitățile care reprezintă până la 30% din orele lucrate în întreaga economie americană ar putea fi automatizate.

Bloomberg a raportat că operatorul va utiliza un computer pentru a întreprinde acțiuni în numele unui utilizator, cum ar fi scrierea de cod sau rezervarea de călătorii.

Anul trecut, Mustafa Suleyman, șeful departamentului de inteligență artificială al Microsoft, a indicat că societatea se îndreaptă către agenți care pot lua decizii de cumpărare, afirmând că a văzut „demonstrații uimitoare” în care agentul efectuează tranzacții în mod independent, deși au existat și „accidente” în dezvoltare. Cu toate acestea, un agent cu aceste capacități va apărea „în trimestre, nu în ani”, a spus Suleyman.

Înainte de a face predicția privind agentul, Altman a scris, de asemenea, pe blogul său că OpenAI știe cum să construiască inteligența generală artificială (AGI), un termen teoretic la care s-a referit în trecut ca fiind „sisteme AI care sunt în general mai inteligente decât oamenii”.

„Acum suntem încrezători că știm cum să construim AGI așa cum am înțeles-o în mod tradițional”, a scris el, adăugând că OpenAI își îndreaptă acum ambițiile către «superinteligență».

„Ne iubim produsele actuale, dar suntem aici pentru viitorul glorios. Cu superinteligența, putem face orice altceva”, a scris el.

„Instrumentele superinteligente ar putea accelera masiv descoperirea științifică și inovarea cu mult peste ceea ce suntem capabili să facem singuri și, la rândul lor, să crească masiv abundența și prosperitatea”.

Altman a participat, de asemenea, la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Bloomberg publicată în acest weekend, în care a prezis că Elon Musk își va continua disputa cu OpenAI în acest an, dar nu se va folosi de relația sa cu Donald Trump pentru a afecta compania.

Altman a declarat că se așteaptă ca cea mai bogată persoană din lume să își mențină lupta juridică cu OpenAI, deși a minimalizat perspectiva de a fi provocat la o luptă în cușcă cu Musk, care i-a cerut lui Mark Zuckerberg de la Meta un meci de arte marțiale mixte în 2023.

„Cred că va face tot felul de prostii. Cred că va continua să ne dea în judecată și să renunțe la procese și să facă noi procese și orice altceva”, a declarat Altman pentru Bloomberg.

„Nu m-a provocat încă la un meci în cușcă, dar nu cred că a fost atât de serios nici cu Zuck, s-a dovedit … spune o mulțime de lucruri, le începe, le anulează, este dat în judecată, dă în judecată, se luptă cu guvernul, este investigat de guvern. Elon este Elon”.

Musk a renunțat la un proces inițial împotriva OpenAI în luna iunie a anului trecut, dar a revenit două luni mai târziu cu o nouă plângere care a fost extinsă pentru a include Microsoft, cel mai mare finanțator al OpenAI. Procesul acuză OpenAI că urmărește profitul în detrimentul siguranței și că „încearcă în mod activ să elimine concurenții”.

Musk și Altman au o istorie conflictuală. Cei doi au co-fondat OpenAI în 2015, înainte ca Musk să părăsească compania în urma unei lupte interne pentru putere câțiva ani mai târziu. OpenAI a fost fondată cu scopul de a construi AGI „sigure și benefice”.

Altman a adăugat că nu se așteaptă ca Musk să își folosească influența în cadrul viitoarei administrații Trump pentru a împiedica concurenți precum OpenAI. Musk a lansat o nouă afacere în domeniul IA, xAI, în 2023.

„Va abuza el de puterea sa politică de a fi co-președinte, sau cum se numește el acum, pentru a se pune cu un concurent de afaceri? Nu cred că va face asta. Chiar nu cred. S-ar putea să se dovedească că mă înșel”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.