Angajaţii Băncii Centrale a Cehiei acceptă majorări de salarii mai mici, pe fondul luptei contra inflaţiei / Aveau dreptul la o creștere de 18 %, dar vor primi doar 8%/Salariile conducerii, înghețate până când inflația scade

Banca Centrala a Cehiei Sursa foto: Dreamstime

Angajaţii Băncii Centrale a Cehiei au convenit să anuleze precedentele contracte care cuprindeau o creştere a salariilor corespunzătoare inflaţiei, renunţând la majorări salariale mai mari.

Asta  în timp ce Comitetul de politică monetară se confruntă cu cea mai rapidă creştere a preţurilor din ultimele trei decenii, transmite Reuters.

Din iunie, Banca Centrală a Cehiei a menţinut stabile ratele dobânzilor, după ce din 2021 a început o campanie agresivă de majorare a dobânzilor, pentru a contracara inflaţia, care a atins în septembrie 18%, dar s-a atenuat la 15,1% luna trecută.

Angajaţii Băncii Centrale a Cehiei, conform condiţiilor din contractul de muncă precedent, ar fi avut dreptul la o majorare a salariilor în linie cu inflaţia, plus 2,5 puncte procentuale, ceea ce ar fi însemnat o creştere de 18,3% în 2022 şi de 11,6% în 2023.

Conform noului acord, salariile medii nominale vor creşte cu 4,5% anul viitor şi cu 8% anul acesta, a informat Banca.

Într-o perioadă cu o inflaţie ridicată, cel mai mare risc este o spirală preţuri-salarii. “O legătură între creşterea salariilor şi inflaţie este inadecvată din punct de vedere macroeconomic, de aceea am anulat contractele”, a declarat guvernatorul Băncii Cehiei, Ales Michl.

Şeful sindicatului de la  Banca Centrală a Cehiei, Jitka Svobodova, a explicat că sindicatul vrea să acţioneze în mod responsabil şi are o abordare pragmatică privind salariile. 

Michl a anunţat că salariile membrilor Board-ului vor fi îngheţate până când inflaţia scade.

Obiectivul Băncii Centrale a Cehiei  este de a avea o rată a inflaţiei de 2%, iar guvernatorul speră că va atinsă această ţintă în 2024. 

 

 

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *