Marile bănci administrate de statul turc și-au stabilit ținte de performanță a angajaților în timp ce îi îndeamnă pe clienți să convertească valutele străine în lire în cadrul unui plan de protecție a depozitelor introdus luna trecută pentru a opri criza valutară, au declarat surse pentru Reuters.
Peste 12 bancheri, clienți și alte persoane familiarizate cu acest subiect intervievați de Reuters descriu un efort concertat pentru a stimula adoptarea planului, pe care președintele Tayyip Erdogan a dezvăluit-o când lira a scăzut la un nivel record la jumătatea lunii decembrie.
O altă sursă a spus că directorii generali ai băncilor chemau clienții cu depozite externe de cel puțin 5 milioane de dolari pentru a prezenta noul plan.
Guvernul a modificat planul de câteva ori în ultima lună pentru a-l accelera și are în vedere scurtarea, de la trei luni în prezent, a duratei minime de calificare a depozitelor, au declarat surse.
În cadrul planului, Trezoreria și banca centrală garantează depozitele cu o durată de trei până la 12 luni împotriva pierderilor, în efortul de a opri zborul către dolar pe fondul inflației în creștere.
Împreună cu deprecierea valutei de luna trecută, planul a contribuit la declanșarea unei creșteri puternice a lirei. Totuși, moneda a încheiat anul în scădere cu 44%, cea mai proastă performanță pe piețele emergente.
Deși atât băncile private, cât și cele publice au stimulente pentru a promova planul, cele trei mari bănci de stat ale țării ar putea deține cheia succesului. Dintre acestea, Ziraat Bank a refuzat să comenteze, în timp ce Vakif Bank și Halk Bank nu au răspuns solicitărilor trimise de Reuters.
Un sector privat de export a declarat pentru Reuters că bancherii care l-au vizitat au încercat din greu să vândă programul, deși el a explicat că nu este potrivit pentru o afacere care plătește pentru materii prime și obține venituri în valută străină.
Ministrul de Finanțe Nureddin Nebati a declarat că 131 de miliarde de lire (9,7 miliarde de dolari) au fost depuse la sfârșitul săptămânii trecute. Majoritatea, totuși, provin din conturi existente în lire, nu din dolari sau euro, a raportat Reuters.