O parte dintre consilierii de probaţiune din Iaşi au anunţat că vor face greva foamei în fiecare zi de vineri, ca formă extremă de protest faţă de salariile pe care le primesc, transmite Agerpres.
Angajaţii Serviciului de Probaţiune Iaşi spun că vor numi “Vinerea neagră a probaţiunii” fiecare zi de vineri, pentru a atrage astfel atenţia asupra muncii voluntare prestate de-a lungul ultimilor ani.
“Deoarece până la data prezentei acţiuni nu s-au evidenţiat soluţii concrete ale abuzului la care suntem supuşi în prezent prin neplata în mod corect a salariilor pentru munca depusă, consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune Iaşi continuă protestul şi astăzi, 31 ianuarie, fără întreruperea activităţii. În ceea ce priveşte forma extremă de protest a grevei foamei, începută în data de 22 ianuarie, precizăm că o vom relua începând cu data de 18 martie, dată până la care aşteptăm să fie soluţionate aceste nedreptăţi care trenează de ani de zile. Totuşi, o parte dintre membrii echipei vor face greva foamei în ziua de vineri a fiecărei săptămânii şi o vom numi “Vinerea neagră a probaţiunii””, au precizat angajaţii Serviciului de Probaţiune.
Ei afirmă că, în conformitate cu prevederile legale, angajatorul este cel care are obligaţia să asigure fondurile necesare plăţilor salariilor.
“Diminuarea dispusă de angajatorul nostru ne cauzează prejudicii care vor atrage noi acţiuni în instanţă şi costuri suplimentare pentru bugetul ministerului, evident, nu din cauza consilierilor de probaţiune, ci din cauza abuzului comis de angajator, a cărui victimă a ajuns personalul de probaţiune. Pentru înlăturarea nedreptăţii produse şi pentru evitarea acestor cheltuieli, rugăm ca în cel mai scurt timp să fie remediată situaţia prin dispunerea acordării salariului aferent lunii decembrie şi pentru viitor”, a declarat Cristina Irimia, consilier de probaţiune.
Angajaţii Serviciului de Probaţiune Iaşi susţin că au fost prejudiciaţi cu suma de 58.642 lei, care reprezintă drepturile salariale aferente lunii decembrie 2023.
“Observăm cu îngrijorare faptul că Ministerul Justiţiei acordă un mare interes creşterii numărului unităţilor de detenţie, prin construirea de noi penitenciare, cu toate că numărul persoanelor încarcerate este în continuă scădere începând din 2014, anul intrării în vigoare a noilor coduri penale şi nu se apleacă, cu mai multă determinare şi asupra consolidării sistemului de probaţiune. Din 2014 încoace, numărul persoanelor aflate în supravegherea noastră s-a triplat, iar noi avem o paritate de 1 la 3 în raportul persoane deţinute sau persoane sub supraveghere. Solicităm Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi Ministerului Justiţiei, până în data de 15 martie, recalcularea de urgenţă a salariului pentru luna decembrie 2023, cu includerea VRS 605,225 (valoarea de referinţă sectorială, în valoare de 605,225 de lei – n.red.), conform Ordinului Ministrului Justiţiei şi punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023”, se arată într-un comunicat de presă transmis de angajaţii Serviciului de Probaţiune Iaşi.