Câteva sute de cetățeni ucraineni și-au găsit în România locuri de muncă și au acum posturi de confecţioneri cablaje auto, specialiști industria auto, confecţioneri în industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, arată datele ANOFM.
597 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre aceștia 354 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM.
Conform ANOFM, 230 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 3.703 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Suceava (74), Arad (72), Bistriţa-Năsăud (67), Bihor (47), București (40), Timiş (39) etc.
Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea încălţămintei; fabricare echipamentelor electrice pentru autovehicule; fabricare material rulant.
Este nevoie mai ales de muncitori necalificaţi în diferite domenii; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie, ajutor ospătar etc.
Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Peste 1.770 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România după declanşarea războiului, a declarat în această săptămână ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, din totalul celor 1.774 de refugiaţi care şi-au găsit un loc de muncă în companiile româneşti, cei mai mulţi au ales să lucreze în industria prelucrătoare, în construcţii, hoteluri şi restaurante, în comerţ sau în service-uri auto.
„În România este un deficit al forţei de muncă şi atunci este clar că orice persoană este o persoană care contribuie la sistemul de pensii, la sistemul de sănătate, contribuie la bugetul României şi contribuie la PIB-ul României şi astfel ajutăm mediul de afaceri să îşi continue activitatea sau să îşi sporească activitatea. Am fost proactiv şi din prima zi când a început războiul am lucrat la această ordonanţă şi am dat posibilitatea să lucreze legal în România, ajutând astfel şi cetăţenii ucraineni, şi firmele private din România”, a afirmat Budăi, citat de Agerpres.
De asemenea, pe platforma BestJobs, sunt disponibile 985 de locuri de muncă, marcate cu eticheta “Ukrainian friendly job”. Se caută lucrători în comerț, în fabrici, șoferi, dar și ingineri și programatori.