Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va avea o structură nouă, cu maximum 200 de posturi, care se va ocupa de credite, autorizarea operatorilor de credite, informare, activități de control și supraveghere a cumpărătorilor de credite și informare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență promovate de Ministerul Economiei care se referă, în general, la piața creditelor din România și care intră în vigoare la 30 decembrie. Amintim că o propunere similară a fost votată și în Parlament, la propunerea Laurei Vicol-Ciorbă, deputat PSD și președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Vicol este fosta avocată a unor interlopi.
„(2) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, numărul maxim de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se suplimentează prin hotărâre de Guvern cu un număr de maximum 200 de posturi, necesare desfăşurării activităţii de cooperare şi efectuării schimbului de informaţii cu autoritatile competente din statele membre, derulării activităţii de autorizare a administratorilor de credite, supravegherii cumparatorilor de credite şi a reprezentanţilor desemnaţi, a administratorilor de credite și a furnizorilor de servicii de administrare a credite.
(3) Organizarea şi funcţionarea noii structuri a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se vor stabili prin hotărâre a Guvernului în termen de 120 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență.
(4) Procedura și tariful perceput pentru autorizarea administratorilor de credite se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ce se publică în Monitorul Oficial, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei”, se arată în textul OUG.
Potrivit președintelui ANPC, Horia Constantinescu, viitoarea structură, care va mări practic cu 50% efectivul de salariați ai ANPC – 400 de comisari în prezent – se va ocupa și de altceva, în afară de credite. Viitorii salariați vor putea fi folosiți și pentru activități clasice de control la diverși alți operatori economici.
„Având în vedere aglomerarea oamenilor noștri, vă dau doar un exemplu, verificăm doar în regiunea București – Ilfov 700.000 de agenți economici cu 50 de comisari, care lucrează 220 de zile pe an, este absolut necesară suplimentarea numărului de comisari. Sigur, noua structură va fi pentru credite, dar îi vom putea folosi pe oameni și pentru celelalte activități”, a spus Constantinescu, pentru Economedia.
OUG-ul citat vizează aplicarea în România a Directivei UE 2021/2167 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și are ca scop să sprijine dezvoltarea de piețe secundare pentru credite neperformante în Uniunea Europeană, asigurând, în același timp, faptul că vânzarea de astfel de credite nu subminează drepturile creditorilor.
Propunerea creează un set comun de norme pe care administratorii de credite trebuie să îl respecte pentru a acționa în Uniunea Europeană. Propunerea stabilește standarde comune pentru a asigura comportamentul adecvat al acestora și supravegherea adecvată a acestora în întreaga Uniune. Proiectul de lege va permite totodată o mai mare concurență între administratorii de credite ca urmare a procesului de armonizare a accesului pe piață în toate statele membre.