Parlamentarii votează crearea a 200 de noi posturi la ANPC, la propunerea Laurei Vicol. Cum motivează aceasta inițiativa

ANPC Sursa foto Inquam Photos Alexandra Pandrea

Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, suplimentarea cu 200 de posturi a numărului maxim de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deși în acest moment angajările la stat sunt înghețate, atrage atenția USR. UPDATE Inițiatoarea amendamentului, Laura Vicol, a transmis pentru Economedia că modificarea va permite ca ANPC să se poată majora numărul de posturi în funcție de evoluția reclamațiilor consumatorilor fără a fi necesar a se modifica un act normativ de nivel primar. Punctul de vedere, integral, la finalul articolului.

„Încă o excepție de la mult trâmbițata înghețare a angajărilor la stat în perioadă de criză”, transmite USR.

Amendamentul pentru suplimentarea numărului de posturi la ANPC a fost depus de Laura Vicol-Ciorbă, deputat PSD și președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Vicol este fosta avocată a unor interlopi.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Amendamentul a fost depus la proiectul de aprobare a OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile.

„La doar câteva zile distanță după solicitarea majorării numărului de posturi la ANRE, PSD, PNL și UDMR umflă și posturile de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. PSD, PNL și UDMR au votat marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, suplimentarea numărului maxim de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Astfel, ANPC va avea 200 de posturi în plus, din pix. Deputații puterii au votat și pentru a da Guvernului puterea de a modifica mult mai ușor numărul de posturi prin hotărâre de guvern. USR vrea ca aparatul de stat să fie reformat din temelii. Este nevoie de reorganizarea agențiilor, autorităților și instituțiilor pentru eficientizarea muncii statului în folosul cetățeanului”, declară deputata USR Denisa Neagu.

Conform USR, o ordonanță de urgență din 2016, blocată până acum în sertarele Camerei Deputaților, este folosită de PSD și PNL „pentRu a crea noi sinecuri în plină criză, într-o perioadă în care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ne spun cum strânge statul cureaua și le cer românilor, doborâți de inflație, facturi uriașe și rate la bănci în creștere continuă, să facă economii”.

Reamintim că și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat, printr-o adresă semnată de președintele Dumitru Chiriță, suplimentarea numărului de posturi ai instituției cu 180 de angajați. Un proiect de lege în acest sens a fost deja prezentat luni Biroului Permanent al Camerei Deputaților, proiect semnat de parlamentari PSD, PNL și UDMR, atrage atenția USR, care susține că majorarea numărului de posturi se face în condițiile în care angajările la stat au fost înghețate, după ce statul deja a prelungit, prin ordonanță de urgență, mandatele conducerii ANRE.

Motivația transmisă de către Laura Vicol:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este o instituţie publică ce funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea ministrului Economiei, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cu modificările și completările ulterioare.
​ Având în vedere atribuțiile instituției în domeniul apărării drepturilor și intereselor consumatorilor, prin acțiuni de supraveghere și control a pieței produselor și serviciilor, este impetuos necesar ca personalul cu atribuții de supraveghere și control să fie suficient pentru a realiza o monitorizare eficientă a pieței și pentru a face față reclamațiilor consumatorilor. În momentul de față gradul de încãrcare profesională per comisar are un nivel foarte ridicat, cu atât mai mult cu cât termenul de soluționare a reclamațiilor este strict reglementat prin acte normative.
​​În momentul de față, parte dintre Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor, comisariate care funcționează cu un număr redus de comisari, (ex: Tulcea, Brăila, Bacău, Vaslui, etc. – grad de funcționalitate sub 50%), aceștia neputând acoperi, în totalitate, ampla sferă de atribuții și activități a Autorității.
​​Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în permanență obligația de a transpune în legislația națională actele normative elaborate de către Comisia Europeană, în domeniul său de competență, fiind necesar personal de specialitate, cu o vastă expertiză și experiență profesională.
​Având în vedere numărul mare de dezvoltatori imobiliari, intermediari de credite, recuperatori de creanțe, în vederea îndeplinirii atribuțiilor sale, structura organizatorică a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor trebuie suplimentată cu un numărul de posturi necesare desfăşurării activităţii de cooperare şi efectuării schimbului de informaţii cu statele membre, derulării activităţii de înregistrare a intermediarilor de credite, a reprezentanţilor desemnaţi, a entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe şi a creditorilor nonfinanciari, precum şi a activităţii de supraveghere piaţă în domeniul financiar-bancar.
​Această propunere a avut în vedere modificarea numărului de posturi în funcție de volumul activității Autorității. Astfel, prin modificarea HG nr.700/2012 privind organizarea și funcționarea ANPC să se poată majora numărul de posturi în funcție de evoluția reclamațiilor consumatorilor fără a fi necesar a se modifica un act normativ de nivel primar.
​Numărul de posturi propus este un număr maxim până la care se pot modifica prevederile H.G. nr.700/2012.
Evident ca numai prin HG pot fi atribuite aceste posturi. Consider personal ca interesul cetateanului este prioritar. Acesta trebuie respectat de catre toti furnizorii de servicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: