ANRE cere suplimentarea cu 180 a numărului de posturi / Proiect de lege în Parlament. USR: Coaliția vrea să crească numărul de posturi la ANRE, în condițiile în care angajările la stat au fost înghețate/ Recent, mandatul conducerii ANRE a fost prelungit

Redacția oct. 25, 2022 0 comentarii
Dumitru Chirita ANRE INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat, printr-o adresă semnată de președintele Dumitru Chiriță, suplimentarea numărului de posturi ai instituției cu 180 de angajați. Un proiect de lege în acest sens a fost deja prezentat luni Biroului Permanent al Camerei Deputaților, proiect semnat de parlamentari PSD, PNL și UDMR, atrage atenția USR, care susține că majorarea numărului de posturi se face în condițiile în care angajările la stat au fost înghețate, după ce statul deja a prelungit, prin ordonanță de urgență, mandatele conducerii ANRE.

ANRE menționează că aceste posturi vor fi repartizate astfel:
– 27 posturi pentru activitatea de soluționare petiții în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și energiei termice;
– 64 posturi pentru activitatea de control;
– 30 posturi pentru implementarea schemei guvernamentale de compensare a prețurilor;
– 10 posturi pentru activitatea de investigații
– 40 posturi pentru reglementări piață de energie, licențe, autorizații și monitorizare investiții, monitorizare piață energie;
– 5 posturi pentru IT
– 4 posturi pentru compartimentele juridic și contencios.

ANRE motivează această solicitare prin faptul că instituția a primit noi atribuții, acum trebuie să implementeze schema de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, a crescut numărul de petiții primite și, drept urmare, a crescut corelativ și numărul de acțiuni control de tip verificare.

USR susține însă că PSD și PNL vor să creeze noi sinecuri. „Vedem încă o bătaie de joc la adresa românilor. ANRE, instituția care trebuia să gestioneze criza facturilor la energie și să-i ajute pe oameni, a cerut Parlamentului, printr-o adresă, să crească numărul de posturi cu 180. Adică, mai mult de 50% din numărul de angajați pe care îi are acum ANRE. Noi sinecuri pentru PSD și PNL într-o perioadă în care liderii Coaliției PSD-PNL se laudă că au înghețat angajările la stat, în care facturile românilor explodează, ratele la bănci și inflația cresc zilnic. Reamintesc și că actuala conducere a ANRE nu mai are legitimitate, dat fiind că mandatele au expirat și au fost prelungite prin ordonanță de urgență”, declară Cristina Prună.

USR a depus, la conducerile Senatului și Camerei Deputaților, solicitare pentru demararea procedurii de numire a membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, în mod transparent, deschis, prin audieri publice.

„Probabil că nu vor lucrul acesta tocmai pentru că vor să promoveze în aceste funcții pile și incompetenți. USR se opune angajărilor fără logică. 180 de posturi în plus la stat, acum, nu au absolut nicio justificare, drept pentru care proiectul de suplimentare a posturilor de la ANRE trebuie scos din circuitul legislativ. USR solicită conducerii ANRE – domnului Chiriță, plătit cu circa 12.000 de euro pe lună, care se plimba prin Republica Dominicană în plină criză a facturilor – să vină în Parlament și să explice, mai întâi, ce fac cei 350 de angajați pe care ANRE îi are în prezent. Să spună ce fac acești 350 de angajați pentru români și pentru facturile lor, pentru industria românească, pentru companiile care se închid pe zi ce trece, și după aceea să ceară suplimentarea”, mai precizează Cristina Prună.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *