ANPC retrage ordinul prin care obliga magazinele să afișeze adaosul comercial la raft, lângă preț

Cristian Piedone, primar sector 5 Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) retrage ordinul prin care obliga magazinele să afișeze și adaosul comercial la raft, lângă preț. Amintim că mai mulți actori din piață au avertizat că măsura ar fi distorsionat concurența și ar fi indus mai mult consumatorii în eroare.

Operatorii economici din sector au avertizat autotirtatea că unul din efectele negative ale măsurii ar fi fost descurajarea investițiilor în retailul alimentar și non-alimentar, în distribuție sau producție.

Totodată, ei au spus că măsura nu ar fi informat mai bine consumatorii, ci chiar din contră, va genera confuzie în rândul lor. În plus, calitatea produselor ar fi putut scădea, comercianții putând fi determinați să aleagă pentru portofoliu produse cu adaos mic, în defavoarea celor cu calitate ridicată.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Operatorii au avertizat că vor apărea și dezechilibre la nivelul relațiilor dintre comercianți, respectiv riscuri asociate divulgării secretelor comerciale, care ar fi putut facilita posibile înțelegeri anticoncurențiale, practici concertate, valuri de conflicte în contextul prețului negociat în funcție de volume, distanță.

Ordinul ar fi adus de asemenea o discriminare între comercianții și platformele de pe teritoriul României și cei din state terțe care operează în România, care nu puteau fi obligați să afișeze adaosul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Drept urmare, ANPC a decis să retragă ordinul.

Reacții din mediul de afaceri

Marile organizații de business prezente în România au criticat la unison propunerea ANPC de a obliga comercianții să publice la raft și adaosul comercial, spunând că va crea numeroase efecte negative: va duce la creșterea prețurilor, va crea confuzie pentru consumatori, strică relațiile între parteneri comerciali și afectează investițiile. „Este un comportament intruziv nedorit al statului față de mediul de afaceri”, arată organizațiile.

Punctul de vedere comun a fost semnat de marile organizații de afaceri din România și de marii investitori străini: Confederația Patronală Concordia, Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerț Britanică Română (BRCC), Camera de Comerț Româno-Olandeză (NRCC), Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK Romania), Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerţ Belgia-Luxemburg-România-Republica Moldova.

Afișarea adaosului comercial la toate produsele în România este un nonsens economic, a avertizat miercuri antreprenorul Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, la un eveniment organizat de Administrația Prezidențială la Cotroceni pe tema aderării României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

„De exemplu, anumite politici economice din România nu sunt încă aliniate cu principiile OECD privind piețele libere funcționale. Plafonarea extinsă a prețurilor în sectoarele energiei, alimentelor, asigurărilor a devenit o caracteristică permanentă, în loc de o măsură excepțională. Vorbim în aceste zile de afișarea adaosului comercial la toate produsele în România, un nonsens economic. Astfel de intervenții contrazic fundamental principiile bazate pe piață pe care OECD-ul le susține. Mai mult, observăm practici din partea numitelor autorități de reglementare și control care se îndepărtează semnificativ de la standardele OECD. Abordarea unor organisme de supraveghere față de companii reflectă adesea mentalități depășite”, a declarat Dan Șucu.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.