ANRE, clarificări privind beneficiarii de preț plafonat la energie electrică și gaze. Cine beneficiază automat și cine trebuie să depună declarația pe proprie răspundere / MODEL pentru declarație și cerere

factura, facturi, bancnote, lei, bani

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) afirmă că un client final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la energie electrică și gaze naturale, de la 1 ianuarie 2023. Doar anumiți consumatori, precum cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă trebuie să depună o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de acest preț, spune Autoritatea. În acest sens, instituția a elaborat și un model de Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere care trebuie trimise la furnizor.

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici.

Asociația Energia Inteligentă și furnizorii au avertizat că circa 9 milioane de consumatori ar trebuie să depună declarații pe propria răspundere în următoarele două săptămâni, în prag de Sărbători, dacă vor să beneficieze de preț plafonat la energie.

Asociația atrage atenția că consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Astfel, conform ANRE, referitor la preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025:

  • pentru cca. 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:
  1. al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
  2. care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  3. care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  4. familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  • pentru cca. 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;
  • în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

ANRE menţionează că, în cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

  • clientul final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,
  • clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Astfel, noi categorii de clienţi finali introduse care pot beneficia de preţul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declaraţii la furnizorul de energie electrică.

Pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul.

Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic.

ANRE face precizarea că numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. In conditiile in care 6 luni (iarna ) stau in apartament ,la bloc si 6 luni (vara) stau la casa de la tara, cum fac declaratia ? Alternativ consumul este 0 la cele doua locatii , cum aleg ?

  2. Chiriasii si cei care locuiesc cu contrac de comodat intr un apartament al cărui contract de furnizare gaz sau electricitate este pe numele proprietarului sunt flagrant DEFAVORIZAȚI sa plătească la tarif neplafont! Foarte nedrept! Deci chiriasii sunt mai bogați ca proprietarii!

    • Eu am u sigur băiat și in urma cu 4 ani sotul meu a decedat si mi-am cumpărat o garsonieră pe numele fiului meu direc,dar în aceasta garsoniera locuiesc eu cu mutație în CI și am o pensie de 1310 lei și beneficiez de ajutor la primărie din 2019 , eu nu sunt chiriaș ce trebuie sa fac pt a beneficia de prețul plafonat?

  3. Daca la aceiasi adresa de domiciliu am doua locuri de consum , respectiv unul cu curent monofazic pt consumul casnic si unul cu curent trifazic pt centrala termica electrica , cum procedez , adresa de domiciliu fiind aceiasi ?

  4. La adresa de domiciliu, am două contracte de furnizare a energiei electrice, unul pentru un branșament monofazat la un furnizor și altul pentru trifazat, la alt furnizor. Cum procedez?
    Mulțumesc!

  5. Locuiesc de 4 ani intr-o casa proprietate personala si inca nu mi-am schimbat adresa din buletin pentru ca cartierul în care m-am mutat este nou,situat în afara orasului si nu au reusit nici macar pana acum sa ne asigure un factor postal.Am considerat că cea mai bună soluție este să păstrez ca adresa de legatura adresa mamei mele pe care o vizitez oricum zilnic si asa pot sa intru in posesia facturilor,etc.Ce pași am de facut pentru a beneficia in continuare de plafonare pentru ca la electrica si la e on nu-mi răspunde nimeni la telefon.

  6. Referitor la cele 2 modele (crere și declarație)
    Acestea se referă doar la situațiile prevăzute la art.1, alin.(1), lit.a) din OUG 27/2022, în condițiile în care și prevederile art.1, alin.(1), lit.b) se referă tot la clienții casnici.
    Declarația, asa cum este editată, nu se referă, în mod distinct, la clienții casnici care au mai multe spații locative, ci la cei care se încadrează în cele 3 situații precizate.

    • Corect, asa este. Si eu am completat cererea avand 3 locuri de consum, respectiv apartament, garaj si casa la tara, care am inteles ca trebuie insotita de delaratia pe proprie raspundere, dar in declaratia pe proprie raspundere poti sa optezi pentru adresa de domiciliu sau adresa de resedinta fara a ma incadra in una din cele trei situatii de la subsolul declaratiei. Eu am optata si am bifat pe declaratie ,, la adresa de resedinta,, fara a bifa si mai jos una din cele trei situatii avand in vedere ca nu ma regasesc in nici una din ele. O sa le trimit asa dar inca nu am descoperit adresa de e-mail de la Electrica SA unde se pot trimite. Nu doresc sa stau la cozi interminabile pentru a o depune fizic.

      • Buna ziua am doua contracte la același furnizor,una unde am domiciliu și a doua a fost făcută acum 2 luni ,pentru că mama a decedat și am făcut succesiunea după ea ,eu și fratele meu. In acea locuință nu sta nimeni și cei de la companie știu lucrul asta,deci sunt coproprietar,întrebarea mea este trebuie sa fac și eu declarație și dacă da ,va rog să îmi dați și mie adresa unde sa o fac,mulțumesc.

        • Buna. Detin un apartament la Timisoara cu contract ENEL si o locuinta la sat in Mehedinti cu contract CEZ , trebuie sa depun declaratie?
          Multumesc!

  7. Eu am u sigur băiat și in urma cu 4 ani sotul meu a decedat si mi-am cumpărat o garsonieră pe numele fiului meu direc,dar în aceasta garsoniera locuiesc eu cu mutație în CI și am o pensie de 1310 lei și beneficiez de ajutor la primărie din 2019 , eu nu sunt chiriaș ce trebuie sa fac pt a beneficia de prețul plafonat?

  8. Ne bazăm pe dumneavoastră că o să aflați care este procedura și în cazul familiilor care sunt propietari pe două apartamente (acelaș CNP la furnizorul de electricitate, pe două puncte de consum etc) dar în unul locuiesc părinții cu drept de uzufruct și în altul familia ta.
    Întăresc și situația ridicată mai sus , de doamna Daniela.

    Mulțumesc frumos!

  9. Sint proprietara pe 2 apartamente .Pt a beneficia de pretul plafonat la locul de resedinta mutatia din buletin mai depun cerere si declaratie ?

  10. am apartament in Baia mare in care locuieste mama mea iar eu am domiciliu in Santandre judetul Bihor unde am casa .mama mea nu este trecuta ca chirias .Cum se poate face compesarea?

  11. Buna seara,
    Eu am adresa de domiciliu in Iasi si contract la EON, iar adresa de resedinta in Bucuresti, cu contract la ENGIE.
    Daca depun cererea si declaratia la ENGIE, pt ca aici in Bucuresti locuiesc si doresc ca la acest punct de consum sa am pretul plafonat, cum procedez cu EON si contractul de la Iasi?
    Fac si acolo o declaratie si o cerere ca sa spun ca eu doresc pret plafonat la domiciliul din Bucuresti?

  12. Noi suntem pensionari și avem două contracte cu EON Iași ..Un contract este în oraș pe un apartament, iar altul este la tara ptr. o casa moștenită de la părinți care au decedat.Vara stam la tara,de prin martie_aprilie,până în decembrie când ne retragem la Iași.Cum procedam in această situație?Mulțumim ..

  13. Suntem o familie cu 3 copiii ,contractul la curent este pe soacra mea.Toti avem domiciliul în buletin la aceasi adresa .Beneficiez de aceasta plafonare?

  14. Am două contracte de furnizare energie electrică, una la Engie pt. casa unde domiciliez eu cu soția, iar alta la Electrica pt. un apartament unde locuiește de peste 15 ani fiul nostru (împreună cu prietena), fără a plăti chirie, suportând însă toate cheltuielile aferente. Cum procedez în acest caz?

  15. Daca ai doua puncte de consum ,se depune cerere pt plafonare și la gaz și la curent electric?Sau doar la curent electric?La tv se dau informații ambigue,se vb de curent electric.Se depune și pt gaz,deci?

  16. Am doua case (locuri de consum) , adresa din CI este la un loc de consum dar eu stau la celalalt loc de consum, trebuie sa depun declaratie si cerere ?

  17. Locuiesc in aparatamentul unei rude, am domiciliul acolo, sunt primita in spatiu de ruda respectiva. Nu am contract de inchiriere sau de alt tip. Ruda locuieste in alta parte unde are domiciuliul legal. Ea este proprietarul aparatamentului in care stau eu si contractul de furnizare energie este pe numele ei. Cum procedez in acest caz? Cine si ce declaratie trebuie să depuna?
    Multumesc.

  18. Bună seara !
    Am garsoniera rămasă de la mama mea.
    Nu stă nimeni acolo. Doar când vin copii.
    Am consum minim 5-10 Kw la venirea lor.
    Am garsoniera pe numele meu şi sunt la acelaşi furnizor.E nevoie să mai completez declaraţia ? De ce nu se ia în calcul consumul separat pe proprietar ? Este o mare babilonie . Nu credeţi _? Este iarnă şi va fi foarte greu ca romănii să se încadreze în consum minim. Mulţumesc pentru înţelegere .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *