Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre cei 9 milioane de români care trebuie să depună declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de preț plafonat la energie, că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) trebuie să găsească o formulă să soluționeze această problemă.
„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci așa cum s-a făcut de fiecare dată, ANRE trebuie să găsească formula prin care, odată ce legea a fost aprobată, normele tehnice să prevadă și modul în care soluționează această problemă”, a precizat premierul.
Asociația Energia Inteligentă și furnizorii au avertizat că circa 9 milioane de consumatori ar trebuie să depună declarații pe propria răspundere în următoarele două săptămâni, în prag de Sărbători, dacă vor să beneficieze de preț plafonat la energie.
Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declar pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege.
– utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
– au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
– familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
– au mai multe locuințe, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/kWh
– nu au mai multe locuințe, dar au adresa de domiciliu diferită de adresa de reședință, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1,3 lei/kWh.
În lipsa acestei declarații depuse la furnizor, anterior lunii de livrare, un consumator, chiar dacă are aceste drepturi, nu va beneficia de ele în luna de livrare.
Astfel, legea stabilește că prețul plafonat de 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru „locurile de consum de domiciliu/reședință”.
Cei care nu vor trimite aceste declarații vor achita prețul de 1,3 lei/kWh. Adică, se arată în analiza Asociației Energia Inteligentă, vor achita cu 60 – 90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care s-ar fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege.