Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie electrică a unei garanţii de 30%, sub forma unui procent din valoarea contractelor, a declarat preşedintele ANRE, George-Sergiu Niculescu, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.
„Al doilea lucru despre care vreau să vorbim este Ordinul publicat astăzi în consultare publică pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare. Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate pe pieţele de energie a unei garanţii, sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorităţii de reglementare este ca această garanţie să aibă o valoare de 30% din valoarea contractelor”, a spus George Niculescu.
Acesta a subliniat că pe partea de gaze naturale, această garanţie pentru contracte există sub forma scrisorilor de garanţie bancară sau a sumelor de bani depuse de către cei care tranzacţionează, încă din anul 2018.
“Încercăm prin această măsură să îmbunătăţim modalitatea de tranzacţionare în sensul în care, cred eu, piaţa de energie din România este într-un proces de maturizare, iar introducerea acestor garanţii nu face altceva decât să stabilească reguli mai clare, mai ferme în piaţa de energie electrică. De obicei, lipsa garanţiilor, evident că poate să ducă poate, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanţii până la urmă poate reprezenta şi o formă de nerespectare a contractelor agreate de către părţi”, a explicat preşedintele ANRE.
El a adăugat că se vor face consultări pe subiectul acesta, pentru că nu se doreşte introducerea de piedici în tranzacţionare pe piaţa de energie, iar toate observaţiile “pertinente, argumentate” care vor veni de la furnizori şi de la traderi vor fi analizate. Dacă se va demonstra că procentul este prea mare, ANRE “nu va fi un obstacol în buna derulare şi desfăşurare a activităţii pe piaţa de energie”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Procentul acesta nu este al meu, sau al autorităţii, este o propunere pe care o facem către participanţii la piaţa de energie. Dacă ne gândim că în momentul de faţă poţi contracta o cantitate de energie electrică cu livrare peste doi ani, iar după un an şi jumătate, dacă condiţia de preţ este avantajoasă, să vinzi acea cantitate de energie mai devreme, înregistrând un profit fără să angajezi niciun fel de cheltuială, din punctul nostru de vedere trebuie reglementat. La gaz sunt deja nişte garanţii implementate din 2018. Nivelul acesta de 30%, că este mare, că este mic, rămâne să vedem reacţia pieţei şi să-l determinăm, argumentat”, a punctat Niculescu.
Contractul standard de vânzare-cumpărare a cărui dată de început a perioadei de livrare este mai mare de o lună şi durata livrării este de minimum 3 luni, trebuie să prevadă plata de către cumpărător a unui avans ce reprezintă 30% din valoarea totală a contractului, urmând ca restul să fie achitat conform termenelor contractuale stabilite, potrivit proiectului de Ordin publicat pe site-ul ANRE, transmite Agerpres.
Referatul de aprobare precizează că proiectul de ordin introduce completări în prevederile existente referitoare la garantarea tranzacţiilor cu energie electrică pe pieţele la termen, încheiate prin contracte standard de vânzare-cumpărare, precum şi prin contracte în baza contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe PCCB-LE-flex, cu plata unui avans care reprezintă 30% din valoarea totală a contractului.
”În contextul volatilităţii pieţei şi al riscurilor financiare asociate cu neplata obligaţiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacţiilor pe pieţele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanţii financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată”, potrivit referatului de aprobare.
De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacţii pe pieţele la termen, în scop speculativ, prin achiziţionarea unor cantităţi semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, se menţionează în documentul citat.