Apele Române lansează un concurs de soluții ca să schimbe plajele din Mamaia. „O plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume”

plaja mamaia perla sezlong turism nisip sursa foto: Info Sud-Est

Administrația Națională Apele Române a lansat în SICAP un contract de 7,6 milioane lei pentru organizarea unui concurs de soluții care vizează amenajarea plajelor din Constanța, care deja au fost amenjate și înisipate acum câțiva ani. Concursul se va încheia cu premierea cele mai bune soluții alese cu un contract de proiectare de 7,6 milioane lei, care să pună bazele viitoarelor lucrări ce se vor face la Mamaia. Ofertele se desfac în 1 august.

„Concurs de soluții în urma căruia se va încheia un contract de servicii de proiectare prin negociere fără publicarea unui anunț de participare pentru “Amenajarea complexă a plajelor din stațiunea Mamaia, județul Constanța – “Mamaia Seaside”. Obiectivul principal al demersului este să asigure un plan integrat de dezvoltare durabilă a plajelor, în acord cu principiile contemporane de amenajare ;i administrare a zonelor litorale urbane. Autoritatea Contractantă este în căutarea unei amenajări de calitate, ce va servi ca model pentru demersurile ulterioare de pe litoralul românesc al Mării Negre. Sensul acestui concurs derivă din necesitatea de reamenajare a plajelor din stațiunea Mamaia, așa cum au rezultat în urma procesului de înnisipare și lărgire. Miza concursului constă în selectarea celei mai bune soluții de planificare și amenajare a zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre, o soluție capabilă să integreze elementele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori, și nu în ultimul rând, să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității”, arată licitația.

Acest proiect fusese anuțat încă de anul trecut de către fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, care preciza că vrea să facă din plaja Mamaiei o plajă total diferită, printre cele mai bune din lume.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Soluţia care va fi aleasă pentru viitoarea amenajare a plajelor din Mamaia va trebui să răspundă aşteptărilor publicului, dar şi locuitorilor din Constanţa. Avem deja parteneriatul încheiat cu Ordinul Arhitecţilor pentru a amenaja această plajă nouă. Ne dorim să creăm o plajă complet diferită, dar care să poată concura cu orice plajă din lume, astfel încât să poată fi exploatată corespunzător, în total echilibru cu ceea ce înseamnă arhitectură modernă, protejarea naturii şi a biodiversităţii….urmăresc să contureze profilul viitoarei amenajări a plajelor din Mamaia, de la dotările pe care acestea ar trebui să le aibă (zone de relaxare, spaţii pentru copii, porţiuni de vegetaţie, spaţii pentru activităţi nautice, unităţi de alimentaţie publică etc.) la importanţa pe care o are plaja în viaţa localnicilor şi a turiştilor”, nota Barna.

În 2021, se terminau lucrările de reabilitare la plaja din Mamaia, care au făcut-o mai mare și mai lată, în cadrul unui proiect de reducere a eroziunii costiere pe tot litoralul în valoare de 800 de milioane euro. Mai mulți metri de nisip au fost luați mării, s-au construit în larg și diguri. Chiar din același an, a început eroziunea plajei iar marea a luat înapoi, până acum, tot ceea ce îi luase omul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: