Apele Române, varianta digitală: clienții pot obține avize și autorizații prin aplicație

apele romane app Sursa foto: Apele Romane, Facebook

Utilizatorii de apă pot solicita şi obţine online avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor, prin intermediul aplicaţiei depunerea online – Avize şi Autorizaţii realizată de Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR), transmite Agerpres.

Aplicaţia este disponibilă pe site-ul www.rowater.ro, pe prima pagină, iar accesul este gratuit şi se face în baza unui cont, precum şi a unei adrese de email dedicate, fiind funcţională la nivel central şi al celor 11 Administraţii Bazinale de Apă.

Reprezentanții instituției precizează că avizul este emis înainte de demararea lucrărilor, în timp ce autorizaţia poate fi obţinută după finalizarea execuţiei, pentru funcţionarea sau exploatarea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele.

Administraţia Naţională “Apele Române”, cele 11 Administraţii Bazinale de Apă (ABA), precum şi Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA) din subordinea ABA reglementează din punct de vedere al gospodăririi apelor toate lucrările construite pe ape sau care au legătură cu apele, indiferent de deţinător.

Conform legii, oricine construieşte o astfel de lucrare trebuie să solicite, în condiţiile legii, aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor. Acestea sunt acte tehnico-juridice care implică răspunderea administratorului resursei de apă, atât pentru alocarea resursei de apă, cât şi pentru primirea apelor uzate în emisarii naturali (râuri, lacuri).

“Pentru promovarea şi execuţia lucrărilor pe ape sau care au legătură cu apele şi pentru punerea în funcţiune sau exploatarea acestor lucrări, utilizatorii sunt obligaţi să solicite la ANAR/ABA/SGA emiterea avizului de gospodărire a apelor, respectiv autorizaţiei de gospodărire a apelor. Pentru utilizatorii care deţin deja acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, dar le-a expirat termenul de valabilitate, pot solicita online reînnoirea/reactualizarea avizului/autorizaţiei. Beneficiile oferite de platformă sunt reducerea timpului de aşteptare, eliminarea paşilor birocratici şi evitarea contactului fizic. În plus, conferă transparenţă instituţională, întrucât solicitantul poate urmări pas cu pas fiecare etapă de avizare/autorizare”, transmit reprezentanții Apelor Române.

Sursa foto: Apele Romane, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *