Apple a depășit Samsung și a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din lume în funcție de volum/ Compania americană a pus capăt unei dominații de 12 ani a Samsung

Apple-iPhone-15 Sursa foto: Apple

Apple a devenit în 2023 pentru prima dată principalul producător mondial de smartphone-uri în funcție de volum, punând capăt domniei de 12 ani a Samsung ca lider al industriei, pe măsură ce consumatorii trec la telefoane cu prețuri mai mari, scrie Financial Times.

Producătorul iPhone a fost anul trecut singurul mare producător de telefoane mobile care a înregistrat o creștere anuală a numărului de unități, potrivit grupului de cercetare IDC, livrările din 2023 crescând cu 3,7% până la 234,6 milioane, devansând cele 226,6 milioane ale Samsung.

Această creștere a Apple a venit într-un an care a fost cel mai prost din ultimul deceniu pentru piața de smartphone-uri, cu livrări de dispozitive în scădere cu 3,2%, la 1,17 miliarde de unități, potrivit IDC.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Măsurată în funcție de venituri și profituri, Apple a fost mult timp principalul producător de smartphone-uri datorită dominației iPhone-ului pe segmentul de vârf al pieței. Dar anul trecut a fost primul în care a fost lider și în funcție de volum.

Samsung, care se pregătește să lanseze în această săptămână modelul său emblematic Galaxy S24, a raportat o scădere de 13,6% a livrărilor anul trecut, în timp ce Huawei a recâștigat cotă de piață în China și producătorii de telefoane Android mai ieftine au înregistrat o creștere mai puternică.

În special, producătorul chinez Transsion – ale cărui mărci Tecno, Infinix și itel au făcut din el compania dominantă de smartphone-uri din Africa – a înregistrat o creștere de 30,8% anul trecut, ceea ce l-a plasat în top cinci, după Xiaomi și Oppo.

“În 2023, Samsung s-a concentrat pe segmentul de mijloc și vârf de gamă pentru rentabilitate, dar a pierdut cote pe segmentul low-end și, de asemenea, poziția sa de lider pe piața mondială”, a declarat Amber Liu, manager la Canalys, un grup de cercetare, care a clasat, de asemenea, Apple ca lider de piață anul trecut în cifrele publicate marți.

Canalys a precizat că livrările de smartphone-uri au crescut cu aproximativ 8% față de anul trecut în trimestrul al patrulea, inversând șapte trimestre consecutive de scădere, pe măsură ce cererea din partea cumpărătorilor de sărbători s-a îmbunătățit.

Vineri, Microsoft a depășit vechiul său rival Apple ca fiind cea mai valoroasă companie publică din lume, în timp ce Wall Street s-a îngrijorat de perspectivele vânzărilor de iPhone în China.

Apple oferă clienților chinezi o reducere pe termen limitat la unele dintre cele mai recente modele de iPhone. Măsura neobișnuită, care vine ca urmare a scăderii vânzărilor în regiune în ultimele trimestre, vine în contextul în care rivalii locali, inclusiv Huawei, au câștigat cotă de piață.

Cu toate acestea, la nivel global, vânzările de iPhone și-au revenit cu 11,6% în al patrulea trimestru, după lansarea în septembrie a celor mai recente modele ale sale, potrivit cifrelor IDC publicate luni.

Clasamentul pieței de smartphone-uri s-a schimbat iremediabil de când Samsung a preluat primul loc în 2011, când Nokia, LG și BlackBerry conduceau piața.

Pe măsură ce tehnologia smartphone-urilor se maturizează și noile caracteristici devin mai progresive, consumatorii își actualizează dispozitivele de zi cu zi mai rar decât o făceau înainte.

Însă, atunci când clienții își înlocuiesc telefoanele, mai mulți aleg dispozitive mai scumpe și mai performante – ceea ce avantajează în mare măsură Apple, care a crescut prețurile iPhone în ultimii ani.

“Succesul și rezistența continuă a Apple se datorează în mare parte tendinței tot mai accentuate a dispozitivelor premium, care reprezintă acum peste 20% din piață, alimentată de ofertele agresive de schimb și de planurile de finanțare fără dobândă”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare la IDC.

“Deși am observat o creștere puternică din partea unor jucători Android low-end, precum Transsion și Xiaomi, în a doua jumătate a anului 2023, provenită din creșterea rapidă pe piețele emergente, cel mai mare câștigător este în mod clar Apple”, a adăugat Popal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: