Apple renunță, pentru moment, să mai utilizeze cipuri chinezești în telefoanele sale. Decizia e luată în contextul în care Statele Unite au impus un control strict al exporturilor către China

Apple, telefon, aplicatii, smartphone Foto: Pexels

Gigantul tehnologic american Apple și-a suspendat planurile de a utiliza în produsele sale cipuri de memorie de la compania chineză Yangtze Memory Technologies (YMTC), după ce Washingtonul a impus controale mai stricte la export împotriva companiilor chineze de tehnologie, transmite cotidianul japonez Nikkei.

Apple plănuise inițial să înceapă să folosească cipurile de memorie flash NAND ale companiei Yangtze Memory Technologies, deținută de statul chinez, încă din acest an, a precizat Nikkei, citând persoane familiarizate cu această chestiune. Inițial, cipurile urmau să fie folosite doar pentru iPhone-urile vândute pe piața chineză.

Se lua în considerare posibilitatea de a cumpăra în cele din urmă până la 40% din cipurile necesare pentru toate iPhone-urile de la YMTC, a precizat ziarul.

Săptămâna trecută, Statele Unite au adăugat principalul producător chinez de cipuri de memorie YMTC și alte 30 de entități chinezești pe o listă de companii pe care oficialii americani nu au putut să le inspecteze. Măsura a intensificat tensiunile cu Beijingul.

YMTC este, de asemenea, investigată de Departamentul american al Comerțului pentru a stabili dacă a încălcat controalele la export ale Washingtonului prin vânzarea de cipuri către compania chineză de telecomunicații Huawei Technologies, aflată pe lista neagră.

Setul extins de controale la exporturi ale administrației Biden asupra Chinei este o încercare de a încetini progresele tehnologice și militare ale Beijingului prin tăierea aprovizionării țării cu anumite cipuri semiconductoare fabricate oriunde în lume cu echipamente americane.

Apple nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta, în timp ce YMTC a refuzat să comenteze.