Aproape 30 de milioane de europeni au beneficiat de programul SURE, creat pentru protejarea locurilor de muncă și a veniturilor în pandemie

bani, euro, bancnote Sursa foto: Pexels/Pixabay

Între 25 și 30 de milioane de locuitori din Uniunea Europeană au beneficiat de sprijin prin programul SURE, menit să protejeze locurile de muncă și veniturile în pandemie, beneficiare fiind și 1,5 – 2,5 milioane de firme. Și statele membre au făcut economii de 5,8 miliarde euro la plata dobânzilor.

Comisia Europeană a publicat luni prima sa evaluare preliminară a impactului SURE, instrumentul în valoare de 100 de miliarde de euro conceput pentru a proteja locurile de muncă și veniturile afectate de pandemia de COVID-19.

Raportul a constatat că SURE a atenuat cu succes impactul socioeconomic grav al crizei provocate de pandemia de COVID-19, contribuind la asigurarea unei creșteri semnificativ mai reduse a ratei șomajului în statele membre beneficiare în cursul crizei actuale, comparativ cu perioada crizei financiare mondiale, în pofida faptului că statele respective au înregistrat, de această dată, o scădere mai mare a PIB-ului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Instrumentul SURE este un element esențial al strategiei cuprinzătoare elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de COVID-19. El oferă sprijin financiar sub formă de împrumuturi acordate de UE statelor membre, în condiții avantajoase, pentru a finanța programe naționale de șomaj tehnic și alte măsuri similare cu scopul de a menține locurile de muncă și a sprijini veniturile, în special pentru persoanele care desfășoară activități independente, precum și unele măsuri legate de sănătate. Comisia a propus, până acum, un sprijin financiar total în valoare de 90,6 miliarde euro pentru 19 state membre. SURE mai poate pune la dispoziție o asistență financiară suplimentară în valoare de 9 miliarde euro, iar statele membre pot depune în continuare cereri de sprijin. Comisia este pregătită să evalueze cererile de fonduri suplimentare prezentate de statele membre ca reacție la recrudescența cazurilor de infectare cu COVID-19 și la noile restricții.

Principalele constatări

Raportul Comisiei a constatat că, în 2020, instrumentul a sprijinit între 25 și 30 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul salariaților din cele 18 state membre beneficiare.

Raportul estimează, de asemenea, că între 1,5 și 2,5 milioane de firme afectate de pandemia de COVID-19 au beneficiat de sprijinul SURE, ceea ce le-a permis să își păstreze lucrătorii.

Grație ratingului de credit ridicat al UE, statele membre care au recurs la SURE au realizat economii estimate la 5,8 miliarde euro din plata dobânzilor, economii pe care nu le-ar fi putut realiza dacă ar fi emis datorie suverană. Plățile viitoare vor genera probabil economii suplimentare.

Potrivit informațiilor transmise de beneficiari, sprijinul SURE a jucat un rol important în crearea sistemelor lor de șomaj tehnic și în ceea ce privește creșterea volumului și a gradului de acoperire ale acestor sisteme.

Raportul de astăzi se referă, de asemenea, la operațiunile de împrumut și de creditare pentru finanțarea SURE. Potrivit constatărilor, a existat o cerere foarte mare din partea statelor membre pentru acest instrument, astfel încât pachetul total de 100 de miliarde euro disponibil prin SURE a fost deja alocat în proporție de peste 90 %. La fel de mare a fost și interesul investitorilor pentru obligațiunile SURE. Până la data-limită a raportului, Comisia a colectat 53,5 miliarde eurodin primele patru runde de emisiuni, care au fost, în medie, suprasubscrise de peste zece ori. Toate fondurile au fost colectate sub formă de obligațiuni cu impact social, ceea ce le-a dat încredere investitorilor în faptul că banii lor vor fi canalizați spre măsuri cu un scop social real, și anume acela de a sprijini veniturile familiilor în această perioadă de criză. Capacitatea UE de a colecta fonduri pentru SURE a fost sprijinită de o garanție în valoare de 25 de miliarde euro din partea tuturor statelor membre, care a reprezentat un semnal puternic al solidarității europene.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Inițiativa SURE și-a dovedit valoarea prin faptul că le-a permis oamenilor să își păstreze locurile de muncă și întreprinderilor să se mențină pe linia de plutire în perioada crizei. Conceput ca una dintre cele trei plase de siguranță create pentru a remedia consecințele pe termen scurt ale crizei, SURE a sprijinit cu succes zeci de milioane de oameni și de firme din întreaga UE, oferindu-le protecție împotriva riscului de șomaj și a pierderii mijloacelor de subzistență. Pe măsură ce avansăm în direcția redresării, vom continua cu măsuri de sprijinire a unei redresări generatoare de locuri de muncă și vom oferi un sprijin activ lucrătorilor și piețelor forței de muncă.”

Context

Comisia a propus Regulamentul SURE la 2 aprilie 2020, în contextul răspunsului inițial al UE la pandemie. El a fost adoptat de Consiliu la 19 mai 2020, ceea ce a reprezentat un semnal puternic al solidarității europene, iar instrumentul a devenit disponibil la 22 septembrie 2020, după ce toate statele membre au semnat acordurile de garantare. Prima plată a avut loc la cinci săptămâni după ce SURE a devenit disponibil.

Raportul de astăzi este primul raport bianual privind SURE adresat Consiliului, Parlamentului European, Comitetului Economic și Financiar (CEF) și Comitetului pentru ocuparea forței de muncă (EMCO). În temeiul articolului 14 din Regulamentul SURE, Comisia are obligația juridică de a publica un astfel de raport în termen de 6 luni de la data la care instrumentul devine disponibil. Rapoartele următoare vor fi publicate o dată la șase luni, pe parcursul întregii perioade de disponibilitate a SURE.

Pe lângă cele 18 state membre analizate în raport, Comisia a propus între timp acordarea de asistență financiară unui al 19-lea stat membru, Estonia, în valoare de 230 de milioane de euro. În plus, după data-limită a raportului, Comisia a mobilizat încă 9 miliarde euro sub formă de obligațiuni SURE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: