Aproape 60% dintre britanici vor să revină în UE, la 7 ani după referendumul pentru Brexit

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

La șapte ani de la referendumul pentru Brexit, proporția britanicilor care doresc să reintre în UE a urcat la cele mai ridicate niveluri din 2016, potrivit unui nou sondaj publicat de The Guardian.

Atât britanicii, cât și europenii sunt, de asemenea, mult mai puțin predispuși să creadă că alte țări vor urma exemplul Brexitului, iar britanicii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul blocului. Au chiar mai multă încredere în Comisia Europeană decât în propriul lor guvern.

Datele celui mai recent sondaj YouGov Brexit tracker au arătat că, excluzându-i pe cei care au declarat că nu vor vota sau nu știu, 58,2% dintre britanici ar vota acum pentru a reveni în UE.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Procentul este doar cu o fracțiune în scădere față de procentul de 60% înregistrat în luna februarie a acestui an – cea mai mare cifră de când au început datele comparabile în februarie 2012 – și a crescut mai mult sau mai puțin constant de la un minim post-referendum de 47% la începutul anului 2021.

În majoritatea statelor membre ale UE intervievate, sprijinul pentru continuarea apartenenței a scăzut acum la nivelurile de care se bucurau înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat o creștere puternică a sentimentului proeuropean, arată cifrele YouGov.

Întrebați dacă ar vota pentru a rămâne în UE sau pentru a ieși în cadrul unui referendum de tip Brexit, 62% dintre respondenții din Franța și 63% din Italia, care se numără în mod tradițional printre cele mai puțin entuziaste state membre ale UE, au spus că ar vota pentru rămânere.

În alte țări din UE, 87% dintre respondenții din Spania au declarat luna trecută că ar alege să rămână, alături de 79% în Danemarca, 70% în Suedia și 69% în Germania.

O proporție record de respondenți din Marea Britanie consideră, de asemenea, că acum este puțin probabil ca alte țări să îi urmeze exemplul și să părăsească UE în următorul deceniu – 42% au spus că este puțin probabil, față de 26% în urmă cu trei ani, în timp ce 40% au spus că este probabil, în scădere de la 58%.

Statele membre ale UE au arătat o tendință similară, 45% dintre respondenții din Franța spunând că o altă ieșire din UE este probabilă, față de 55% în februarie 2020. În Germania, cifrele au fost de 36% (în scădere de la 42%), iar în Danemarca de 29% (41%).

Încrederea britanicilor în viitorul UE a crescut, de asemenea, în mod semnificativ imediat după referendum. Pentru prima dată în istorie, mai mulți respondenți britanici (41%) s-au declarat optimiști cu privire la perspectivele blocului comunitar decât pesimiști (36%).

Cu toate acestea, a existat mai puțin optimism în ceea ce privește impactul Brexitului asupra economiei britanice. Aproximativ 58% dintre respondenții britanici au declarat în aprilie că sunt de părere că ieșirea țării din UE va avea un impact negativ – în creștere puternică față de 50% în urmă cu doi ani.

Datele au mai arătat că respondenții din Marea Britanie sunt acum, de asemenea, mai predispuși – deși cu o marjă mică – să spună că au mai multă încredere în Comisia Europeană (25%) decât în propriul guvern (24%).

Încrederea în guvernul britanic s-a prăbușit de la un nivel maxim de 40% în aprilie 2021 – imediat după lansarea cu succes în Marea Britanie a vaccinului Covid și în timp ce restricțiile de izolare erau atenuate – în timp ce încrederea în Comisie a crescut din 2016.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: