Aproximativ 40% dintre companiile germane simt deja impactul creșterii prețurilor la energie și aproape jumătate doresc să reducă investițiile din cauza creșterii costurilor la energie, a arătat luni un sondaj citat de Reuters.
Facturile la gaz și electricitate pentru gospodăriile germane care încheie noi contracte au atins un nivel record luna trecută, iar creșterea prețurilor la gaze naturale și la petrol după invazia Rusiei a Ucrainei a contribuit la împingerea inflației anuale a Germaniei la un maxim de 40 de ani, în martie.
Aproximativ 46% dintre companii au declarat că doresc să reducă investițiile din cauza creșterii prețurilor la energie și un sfert dintre companiile germane se așteaptă să vadă o povară din cauza șocului prețurilor în a doua jumătate a anului, a arătat un sondaj al Institutului Ifo publicat de ziarul Augsburger Allgemeine. .
Sondajul, care a chestionat 1.100 de companii, cele mai multe dintre ele afaceri de familie, a arătat că fiecare a zecea firmă se gândește să renunțe complet la afacerile consumatoare de energie, în timp ce 14% se gândesc la reducerea locurilor de muncă din cauza creșterii costurilor la energie.
Aproape 90% dintre companii au spus că ar trebui probabil să crească prețurile pentru a contracara costurile în creștere, în timp ce trei sferturi intenționează să-și extindă investițiile în eficiența energetică, a adăugat acesta.
„Avem nevoie de o politică care să corecteze această denaturare a concurenței și să oprească creșterea prețurilor la energie”, a declarat Rainer Kirchdoerfer, membru al consiliului de administrație al Fundației pentru Companii de Familie care a comandat sondajul.
Coaliția de guvernământ a Germaniei a dezvăluit luna trecută măsuri de ajutor în valoare de aproximativ 16 miliarde de euro (17,3 miliarde de dolari) pentru a ajuta consumatorii să facă față costurilor în creștere cu energie și să reducă dependența de gazul rusesc după invazia Ucrainei, menționează Reuters.